Γιώργος Λαζόγκας: Σύμβολα, κώδικες, θραύσματα

Ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ξεκινάει σήμερα η έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα, ανατρέχουμε στο αρχείο των Νέων της Τέχνης για ένα προ επταετίας αφιέρωμα στα 45 χρόνια εικαστικής πορείας του καλλιτέχνη.

«Όταν περπάτησα πρώτη φορά στον Κεραμεικό, μια χελώνα μου εξήγησε τους λόγους της ακινησίας της, ότι συνομιλεί, λέει, στη σπείρα του χρόνου, κάτω από τα ερείπια και τα θραύσματα των αγαλμάτων, με ψυχές που δεν κατανοούν την εξέλιξη της ιστορίας. Είπα: η χελώνα δεν λέει την αλήθεια. Παγιδευμένη, σ’ αυτόν τον ακατοίκητο χώρο μεθοδεύει την αδυναμία της να δράσει, την δυσκολία της να διασχίσει την οδό Πειραιώς, και φτιάχνει έναν μηχανισμό άμυνας παρόμοιο με τον δικό μου, όπου χρησιμοποιώ σύμβολα και κώδικες ως γέφυρες με το πουθενά, με το άγνωστο και το απροσδιόριστο».

Είναι ένα απόσπασμα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λαζόγκα «Το Τυχαίο ως Μέθοδος» (ΕΜΣΤ, 2018). Κάποια κομμάτια από αυτή την έκδοση (όπως το παραπάνω) είχαν προδημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2015 στο τεύχος-αφιέρωμα των Νέων της Τέχνης στον καλλιτέχνη ο οποίος συμπλήρωνε τότε 45 χρόνια εικαστικής δημιουργίας. Εκτός από τα δικά του κείμενα, το τεύχος φιλοξενούσε άρθρα του θεωρητικού Σάββα Μιχαήλ και της ιστορικού της τέχνης Λήδας Καζαντζάκη. Την γενική επιμέλεια του αφιερώματος είχε η Άννα Μιχαλιτσιάνου.

Δείτε το τεύχος-αφιέρωμα στον Γιώργο Λαζόγκα στο ψηφιακό αρχείο των Νέων της Τέχνης, εδώ.

 

«Το χθες είναι τώρα» στο  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετουσιώνει για πρώτη φορά στη νεότερη διαδρομή του τις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων σε έναν πολυδύναμο χώρο, στον οποίο η αρχαιότητα συναντά και συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έναρξη αυτής της αμφίδρομης σχέσης γίνεται με τον Γιώργο Λαζόγκα. Στην έκθεση «Το χθες είναι Τώρα – Γιώργος Λαζόγκας, Μύθοι και Αρχαιότητα» που  ανοίγει για το κοινό σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου,  30 έργα, 28 σχέδια και σε 2 προθήκες 21 σχέδια και 2 βιβλία του καλλιτέχνη «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση υπομνηματίζει στο ευρύ κοινό την πολυποίκιλη ενασχόληση του Λαζόγκα με το παρελθόν και το νοητό διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Από την αρχή της πορείας του ο καλλιτέχνης ανασύρει στα έργα του ιστορικά και μυθολογικά σπαράγματα για να δημιουργήσει νέες οπτικές και εννοιολογικές αφηγήσεις. Οι εκάστοτε αναφορές μεταμορφώνονται σε αινιγματικές αλληγορίες του παρόντος, σε οπτικές ιστορίες που ξετυλίγονται «εν κρυπτώ», κινητοποιώντας τη φαντασία. Προτρέπουν σε καινούριες αναγνώσεις ανοίγοντας παράθυρα για νέες ερμηνείες. Τις περιπλανήσεις του Γιώργου Λαζόγκα στο παρελθόν αφουγκράζονται επιλεγμένα αρχαία έργα, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα, δημιουργούν συνειρμούς και καλούν τον επισκέπτη σε έναν διαρκή αναστοχασμό.

Από τη σειρά «Θραύσματα-Όστρακα», 2000 © Γιώργος Λαζόγκας

Η έκθεση χωρίζεται στις ενότητες: «Αποδράσεις στη Μεσόγειο», «Θραύσματα μνήμης» και «Μεταμορφώσεις εικόνων». Και οι τρεις ενότητες αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70 για να περιγράψει τις στρωματογραφίες της εικόνας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ο Γιώργος Λαζόγκας, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από τριάντα ομαδικές εκθέσεις από το 1970 και έχει πραγματοποιήσει σειρά ατομικών εκθέσεων. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό της Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η πρόσβαση στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου, είναι δωρεάν με την επίδειξη μόνο του εισιτηρίου στο Μουσείο.

TAGS