Ο ζωγράφος και καθηγητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.
Ο Γιώργος Λαζόγκας, γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από τριάντα ομαδικές εκθέσεις από το 1970 και έχει πραγματοποιήσει σειρά ατομικών εκθέσεων. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό της Αθήνας.
«Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Λαζόγκα είναι η ανάπλαση της φόρμας που ηθελημένα δεν χάνει το νήμα της επικοινωνίας με την αρχική μορφή-αφετηρία» γράφει ο Ευθύμης Γ. Λαζόγκας στον κατάλογο της έκθεσης «Σειρήνες» (2009) στο Μουσείο Κατσίγρα της Λάρισας. «Στη διαδρομή αφήνει φανερά ίχνη-αποσπάσματα και θραύσματα να δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στο αφηρημένο και την πραγματική ιδέα. Στο παιχνίδι αυτό, το ίχνος παίζει ένα ρόλο-κλειδί. Το ίχνος, το θραύσμα, το σπάραγμα, έννοιες που διατυπώνονται συστηματικά στα έργα του ήδη από το 1974, διατηρούν την ανάμνηση του όλου μιας πραγματικότητας εν τη απουσία της, που ταυτόχρονα αποκτά μια νέα συνείδηση. Το σπάραγμα είναι η μνήμη αλλά και το «αυτόνομο» πράγμα. Όπως ο ίδιος τονίζει “το θραύσμα είναι το έργο”, “τα ίχνη εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά μιας υλικότητας εν υπνώσει” παραπέμποντας στο “μέσο που τα παράγει ή τα προκαλεί”».
Το 2015, τα Νέα της Τέχνης» δημοσίευσαν τον Ιούλιο του 2015 να τεύχος-αφιέρωμα στο Γιώργο Λαζόγκα όπου υπάρχουν κομμάτια από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Το Τυχαίο ως Μέθοδος» (ΕΜΣΤ, 2018). Ο καλλιτέχνης συμπλήρωνε τότε 45 χρόνια εικαστικής δημιουργίας και εκτός από τα δικά του κείμενα, το τεύχος φιλοξενούσε άρθρα του θεωρητικού Σάββα Μιχαήλ και της ιστορικού της τέχνης Λήδας Καζαντζάκη. Την γενική επιμέλεια του αφιερώματος είχε η Άννα Μιχαλιτσιάνου. Ένα μικρό απόσπασμα: «Όταν περπάτησα πρώτη φορά στον Κεραμεικό, μια χελώνα μου εξήγησε τους λόγους της ακινησίας της, ότι συνομιλεί, λέει, στη σπείρα του χρόνου, κάτω από τα ερείπια και τα θραύσματα των αγαλμάτων, με ψυχές που δεν κατανοούν την εξέλιξη της ιστορίας. Είπα: η χελώνα δεν λέει την αλήθεια. Παγιδευμένη, σ’ αυτόν τον ακατοίκητο χώρο μεθοδεύει την αδυναμία της να δράσει, την δυσκολία της να διασχίσει την οδό Πειραιώς, και φτιάχνει έναν μηχανισμό άμυνας παρόμοιο με τον δικό μου, όπου χρησιμοποιώ σύμβολα και κώδικες ως γέφυρες με το πουθενά, με το άγνωστο και το απροσδιόριστο».
Αυτή την εποχή (και μέχρι τις 20 Αυγούστου) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να δείτε την έκθεση «Το χθες είναι Τώρα – Γιώργος Λαζόγκας, Μύθοι και Αρχαιότητα» με 30 έργα, 28 σχέδια και σε 2 προθήκες 21 σχέδια και 2 βιβλία του καλλιτέχνη να «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του ΕΑΜ. Η έκθεση υπομνηματίζει στο ευρύ κοινό την πολυποίκιλη ενασχόληση του Λαζόγκα με το παρελθόν και το νοητό διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.
Διαβάστε το κείμενο της Αγγελικής Κώττη για την έκθεση εδώ