Η κεντρική πλατεία του Χάρκοβο μετά τον βομβαρδισμό της 1ης Μαρτίου (AP Photo/Pavel Dorogoy)

«Γαλάζια Ασπίδα» από την UNESCO στην Ουκρανία

Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να προστατεύσει τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας πριν να είναι αργά.

Έχουμε μπει στη δεύτερη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η γνωστή όσο και σκληρή αλήθεια, ότι οι βόμβες, οι πύραυλοι και οι σφαίρες δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε μάχιμους και άμαχους, όπως δεν «αναγνωρίζουν» και τους χώρους πολιτισμού, μνήμης ή θρησκείας. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά στην Ουκρανία, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνοχή για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διατηρήσει» είχε δηλώσει, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η Audrey Azoulay Γενική Διευθύντρια της UNESCO. Λίγες ημέρες μετά ήρθαν και τα πρώτα άσχημα νέα από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.  Την 1η  Μαρτίου ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κυβερνητικό κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας του Χάρκοβο, προκαλώντας επίσης ζημιές στην όπερα και μια αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το BBC. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική, καθώς όπως είπε «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην πλατεία». Η οποία πλατεία, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, φιλοξενεί (στην άλλη της πλευρά που δεν χτυπήθηκε) ένα σημαντικό κονστρουκτιβιστικό αρχιτεκτονικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώτους σοβιετικούς ουρανοξύστες.  Οι βομβαρδισμοί της επόμενης ημέρας, 2 Μαρτίου, προκάλεσαν επίσης ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του Χάρκοβο, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το Ukrinform, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα βιτρό καθώς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία καταστράφηκαν.

Μια πυραυλική επίθεση, όπως καταγγέλλει η UNESCO, έπληξε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο, τον τόπο που έγινε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση που έγινε σύμφωνα με το BBC την 1η Μαρτίου, είχε στόχο έναν κοντινό πύργο τηλεόρασης, και σκότωσε πέντε πολίτες.  Εν τω μεταξύ πλάνα που κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες  δείχνουν πύραυλο να χτυπά ένα κτίριο κατοικιών στο Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία. Το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε η Audrey Azoulayη, «προτεραιότητα τώρα είναι να επισημανθούν οι χώροι και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να υπενθυμιστεί η ειδική ιδιότητά τους ως προστατευόμενων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου». Ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για τη σήμανση πολιτιστικών χώρων και μνημείων με το διακριτικό έμβλημα της «Γαλάζιας Ασπίδας» της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για την αποφυγή εσκεμμένων ή τυχαίων ζημιών. Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας του Κιέβου και τα μοναστηριακά κτίρια Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ», θεωρούνται προτεραιότητα. Η διαδικασία σήμανσης ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Ιστορικό Κέντρο του Λβιβ.

Εν τω μεταξύ, νέες συναντήσεις με Ουκρανούς επαγγελματίες του πολιτισμού και διαχειριστές τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς, διευθυντές μουσείων και επαγγελματίες υπεύθυνους για την ακίνητη και κινητή κληρονομιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 9 και αύριο 10 Μαρτίου, προκειμένου να εντοπιστούν επείγουσες ανάγκες.

Με πληροφορίες από το theartnewspaper.com

TAGS