«All I Need» @David_Kretonic

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το καρέ της έναρξης

Όσα θα δούμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου σε Πειραιώς 260 και Ηρώδειο.

Την αυλαία του σηκώνει την 1η Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, με θέατρο, χορό, περφόρμανς, όπερα και μουσική με εκλεκτούς καλεσμένους, από το οποίο όμως απουσιάζουν τα εικαστικά με τον τρόπο τουλάχιστον που είχαν ενσωματωθεί στον περσινό προγραμματισμό. Στον φετινό σχεδιασμό, σύμφωνα με την Καλιτεχνική του Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου «αναδείχτηκε ένα κοινό θέμα, ένας κοινός προβληματισμός: η ουτοπία και η δυστοπία. Ένας προβληματισμός που δίνει έναν άτυπο τίτλο στο φεστιβάλ και όπου «με διαφορετικές μορφές και καλλιτεχνικές γλώσσες οι δημιουργοί των παραστάσεων αυτών, Έλληνες και ξένοι, εξετάζουν ζητήματα κάτω από τον γενικότερο τίτλο-σε ποιο μέλλον θέλουμε να ζήσουμε. Ποιοι είμαστε και τι κοινωνίες φτιάχνουμε, πού θα μας οδηγήσει η περιβαλλοντική καταστροφή, υπάρχει δικαιοσύνη, είμαστε ελεύθεροι;». Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε στην πορεία ενώ για την ώρα μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις τέσσερις πρώτες παραστάσεις, τρεις στην Πειραιώς 260 και μια στο Ηρώδειο.

 

All I Need

Υπάρχει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την καινούργια (2021) χορογραφία του διακεκριμένου χορευτή του Hofesh Shechter Edouard Hue (Swiss Dance Awards 2019), και της ομάδας του, Beaver Dam Company η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι χορευτές και οι χορεύτριές του μοιάζουν βυθισμένοι/ες σε ένα περίπλοκο, συναρπαστικό μπαλέτο που υφαίνεται από λεπτές ισορροπίες, οπισθοχωρήσεις, προελάσεις. Θα βρουν διέξοδο οι πρωταγωνιστές μας στον εχθρικό αυτό κόσμο; Αντλώντας έμπνευση από το παιχνίδι στρατηγικής γκο, ο χορογράφος αφήνεται να παρασυρθεί από τη δύναμη του επείγοντος και στρέφει την προσοχή μας σε μια θεμελιώδη ανάγκη: την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον. Το μόνο που χρειαζόμαστε.

Πειραιώς 260, στις 1 και 2 Ιουνίου, 21:00

“Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας”

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας

Μια πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά, όπου η σαιξπηρική «Καταιγίδα» συναντιέται με το Χόλυγουντ της «Χρυσής Εποχής» και τον ιδιοφυή, επαναστάτη δημιουργό Όρσον Ουέλς. Το κείμενο μεταφέρει την ποίηση του πρωτοτύπου σε ένα μυθικό αλλά κοντινό σ’ εμάς περιβάλλον, αντλώντας από δύο κύκνεια άσματα, το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς «Η άλλη πλευρά του ανέμου». Ο κόσμος του Πρόσπερο, το «μαγικό νησί» του, θα είναι ένα παλιό, μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, και όλα τα πρόσωπα του έργου θα είναι αναγνωρίσιμες θρυλικές μορφές χολιγουντιανών ταινιών. Και η όλη παράσταση, μια φαντασμαγορική μίξη θεάτρου και κινηματογράφου, μ’ ένα λαμπερό σύνολο ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Βογιατζής, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Δημήτρης Πιατάς, η Άλκηστις Πουλοπούλου, ο Χάρης Φραγκούλης και  ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Πειραιώς 260, από 1 έως 7 Ιουνίου, 21:00

 

Ριγολέττος

Από το 1851, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, έως σήμερα, ο «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Ο Βέρντι θέτει στο επίκεντρο έναν άνθρωπο του περιθωρίου, τον αυλικό γελωτοποιό Ριγολέττο, και με τη μουσική του εξερευνά όλες τις όψεις της σύνθετης προσωπικότητάς του. Είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2022, και θα ανέβει σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στη δεύτερή της συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου δίνει τη δική της οπτική στο έργο: «Διαβάζοντας προσεκτικά το έργο και ακούγοντας τη μουσική, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να θέσουμε την ανάγνωση μας στην ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980, σε μια κοινωνία βουτηγμένη στην απάτη και τη διαφθορά – με δολοφονίες, εγκλήματα, βιασμούς – και από την άλλη μια κοινωνία που πιστεύει στο Θεό, που προσεύχεται και είναι προληπτική».

Ηρώδειο, 2, 5, 8, 11 Ιουνίου, 21:00

 

Thirst

Η καταξιωμένη χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Με όχημα μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, το έργο εξερευνά το πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμμετάσχει στην αναζήτηση ή καλύτερα, την ίδια την επινόηση «νέων» τελετών, αναγκαίων για την επιβίωσή μας.

Πειραιώς 260, από 3 έως 5 Ιουνίου, 21:00 (η παράσταση στις 3/6 είναι sold out)

TAGS