Μια σύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή παρουσιάζει το σύνολο της γλυπτικής σύνθεσης του Φειδία.
378 μορφές, θεοί, ήρωες της πόλης, άρχοντες, πολίτες άνδρες και γυναίκες, παιδιά, νέοι και γέροι καθώς και περισσότερα από 220 ζώα, κυρίως άλογα, αλλά και βόδια και κριάρια. Είναι η πομπή των Παναθηναίων, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, έτσι όπως αποτυπώθηκε στη συνεχή ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του Παρθενώνα είναι προσβάσιμη πλέον ολόκληρη μέσα από μια σύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή. Το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσίασε πριν λίγες ημέρες την αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr. Η έκδοση αυτή ενσωματώνει νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα και τις πλατφόρμες, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές web design και UI/UX.
Η εξαιρετική αυτή εφαρμογή συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό. Τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα του μοναδικού αυτού γλυπτικού συνόλου, μέσω κινητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Η εξερεύνηση της ζωφόρου μπορεί να γίνει μέσα από τις θεματικές ενότητες Ο Παρθενώνας, Γνωρίστε τη Ζωφόρο, Εξερευνήστε τη Ζωφόρο και Θεματική Περιήγηση.
Στις πρώτες δύο ενότητες, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μάθει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου, ενώ στις δύο επόμενες μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.
Η ζωφόρος, σχεδιασμένη από τον γλύπτη Φειδία, περιέτρεχε εξωτερικά το σηκό σε ύψος 12 μέτρων από τη βάση του. Eίχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος σχεδόν 1 μέτρο. Αποτελούνταν από 115 λίθους με συνεχείς ανάγλυφες παραστάσεις ανθρώπων και ζώων σε κίνηση. Το ανάγλυφό της ήταν πολύ χαμηλό, με μέγιστο βάθος περίπου 6 εκατοστά.
Από το σύνολο της ζωφόρου σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο Ακρόπολης και 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο. Ένας λίθος βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και κάποια θραύσματα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Βίρτσμπουργκ, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.
Στο σύνολο του έργου διακρίνουμε τις παρακάτω ενότητες: την προετοιμασία της πομπής, την κυρίως πομπή με την παράταξη ιππέων και αρμάτων, την πομπή των προσφορών και των ζώων για θυσία και τέλος την κυρίως λατρεία με την παράδοση του πέπλου, του δώρου των Aθηναίων στο λατρευτικό ξόανο (ξύλινο άγαλμα) της θεάς με την παρουσία των θεών του Ολύμπου στο μέσον της ανατολικής πλευράς.
Η εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία τριών φορέων: του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.