Ένας γκέι πρόσφυγας σαρώνει τα κινηματογραφικά βραβεία

Συνδυασμός ντοκιμαντέρ και animation, η πολυβραβευμένη δανέζικη ταινία «Flee» διεκδικεί τώρα τρία Όσκαρ

Όταν, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι επίσημες υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar, μια ταινία από τη Δανία απέκτησε μια σημαντική πρωτιά. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ένα ντοκιμαντέρ προτάθηκε σε τρεις κατηγορίες. Το «Flee» του Jonas Poher Rasmussen θα διεκδικήσει το βράδυ της 27ης Μαρτίου τα αγαλματίδια για το καλύτερο animation, το καλύτερο ντοκιμαντέρ και την καλύτερη διεθνή παραγωγή (γνωστή παλιότερα ως ξενόγλωσσο Όσκαρ)

Το «Flee» αφηγείται την εκπληκτική  αληθινή ιστορία του Αφγανού Amin, ο οποίος,  λίγο πριν το γάμο του, αναγκάζεται να αποκαλύψει το γκέι παρελθόν του για πρώτη φορά, ένα παρελθόν που κρατούσε κρυφό για περισσότερα από είκοσι χρόνια και το οποίο απειλούσε συνεχώς τη ζωή που έχει χτίσει από τότε που έκανε το ταξίδι ως παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν στη Δανία. Μέσα, κυρίως από κινούμενα σχέδια, το «Flee» συνδυάζει μια εκπληκτική ταπετσαρία εικόνων και αναμνήσεων με την αφήγηση της συγκινητικής ιστορία του νεαρού άνδρα που παλεύει με το τραυματικό παρελθόν του για να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό αλλά και το νόημα της πατρίδας.

Η ταινία έχει βραβευθεί ήδη σε φεστιβάλ στο Σάντανς, το Τορόντο, τη Φιλαδέλφεια, το Όσλο, τη Μελβούρνη, την Ιερουσαλήμ, το Γκέτεμποργκ και αλλού, έχει αποσπάσει δυο βραβεία στα European Film Awards και έχει επίσης τιμηθεί με δεκάδες βραβεία ενώσεων κριτικών ανά τον κόσμο, υπογραμμίζοντας στο σκεπτικό τους τόσο την αρτιότητα των κινουμένων σχεδίων, όσο και το σενάριο, τη  θεματολογία και την LGB εκπροσώπηση. Συνολικά, έχει μέχρι τώρα 69 βραβεία και 134 υποψηφιότητες.

TAGS