Ένας Κόκορας της Katharina Fritsch (2013) στο Sheraton Hotel της Ντόχα. Photo: Iwan Baan; Courtesy of Qatar Museums

Ένα Μουντιάλ τέχνης στο Κατάρ

Τέχνη στον δημόσιο χώρο με τρανταχτές υπογραφές εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου.

Δύο μήνες και κάτι απομένουν για το εναρκτήριο λάκτισμα της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου και το Κατάρ αναμένεται να εντυπωσιάσει, όχι με την ποδοσφαιρική του ομάδα (αυτή άλλωστε συμμετέχει στο τουρνουά ως διοργανώτρια χώρα) αλλά με την προσπάθεια του αραβικού κρατιδίου να επιδείξει πολιτιστικά διαπιστευτήρια.  Και μάλιστα με έργα που θα λέγαμε ότι συγκροτούν μια dream team καλλιτεχνών.

Ήδη ανακοινώθηκε μια νέα σειρά από 40 δημόσια γλυπτά που θα προστεθούν στις δεκάδες που ήδη υπάρχουν στην περιοχή και τα οποία θα εγκατασταθούν σε σημεία γύρω από την πρωτεύουσα Ντόχα, από το αεροδρόμιο μέχρι και τα ποδοσφαιρικά στάδια.

Ανάμεσα στα ονόματα των καλλιτεχνών συναντάμε αυτό του  Jeff Koons, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα γλυπτό ύψους 21 μέτρων ενός dugong, ένα θαλάσσιο πλάσμα κάπως σαν φώκια που ζει (και) στα νερά του Κατάρ. Ένα άλλο γιγάντιο ζώο προέρχεται από την Katharina Fritsch, με ένας από τους μπλε κόκορες σήμα κατατεθέν της (αν και Γερμανίδα η ίδια, το συγκεκριμένο έργο παραπέμπει συνειρμικά στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλλίας). Ακόμη, μια συλλογή από προσωρινά γλυπτά και εγκαταστάσεις της Yayoi Kusama θα εκτεθεί στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, ενώ ο Olafur Eliasson δημιουργεί ένα  έργο στην έρημο.

Από ντόπιους καλλιτέχνες συναντάμε τη  Shua’a Ali, η οποία εξερευνά τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος της Ντόχα χρησιμοποιώντας στοιβαγμένες, συγκεντρωτικές γλυπτικές φόρμες ενώ το «Egal» του Shouq Al Mana θα εγκατασταθεί κατά μήκος της προκυμαίας Lusail Marina.

Άλλα έργα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι δημιουργημένα από καλλιτέχνες της περιοχής, όπως οι Adel Abidin, Ahmed Al Bahrani, Salman Al-Malek, Monira al Qadiri, Simone Fattal και Faraj Daham. Θα υπάρχουν επίσης έργα των Ernesto Neto, KAWS, Ugo Rondinone, Rashid Johnson, Fischli & Weiss, Faye Toogood, Lawrence Weiner και Franz West.

Το πρόγραμμα δημόσιας τέχνης διευθύνεται από τα Μουσεία του Κατάρ, στα οποία ανήκουν όλα τα έργα και τα οποία διευθύνονται από τη Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, την αδερφή του κυβερνώντος εμίρη και έναν από τους πιο παραγωγικούς και ισχυρούς συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο, με ετήσιο προϋπολογισμό εξαγορών που εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. δολάρια.

Όλα αυτά τα νέα έργα εντάσσονται σε έναν κατάλογο δημόσιας τέχνης που περιλαμβάνει δουλειές των Louise Bourgeois, Tom Claassen, Isa Genzhen, Richard Serra και Damien Hirst. Τα Μουσεία του Κατάρ έχουν επίσης ανακοινώσει ένα πλήρες πρόγραμμα εκθέσεων και μια ανακαίνιση του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, για να συμπιέσει με το Μουντιάλ

 

Με πληροφορίες από το theartnewspaper.com

 

TAGS