Εισβολή του FBI σε μουσείο και αφαίρεση 25 αμφιλεγόμενων έργων του Basquiat

Άδοξο και πρόωρο τέλος είχε μια έκθεση με άγνωστα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν πριν λίγες ημέρες οι επισκέπτες του Μουσείου Τέχνης του Ορλάντο, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όταν είδαν έκπληκτοι να εισβάλλει στο κτήριο μια ομάδα πρακτόρων του FBI η οποία αφού πρώτα τους απομάκρυνε, άρχισε στη συνέχεια να αφαιρεί τα έργα της έκθεσης «Heroes & Monsters: Jean-Michel Basquiat, The Thaddeus Mumford, Jr. Venice Collection» από τους τοίχους.
Οι 25 πίνακες της έκθεσης, όλοι ζωγραφισμένοι σε χαρτόνι, έχουν μια ιστορία κάπως περίεργη: Ο διευθυντής του μουσείου δήλωσε πως το 1982 ο σεναριογράφος Thaddeus Mumford αγόρασε για 5.000 δολάρια αυτή τη σειρά έργων κατευθείαν από τον καλλιτέχνη και τους αποθήκευσε μέχρι το 2012 οπότε, επειδή δεν ανανέωσε το ενοίκιο της αποθήκης (!), το περιεχόμενο βγήκε σε δημοπρασία και κατέληξε σε έναν άντρα ονόματι William Force για 15 χιλιάδες δολάρια. Ο Larry Gagosian που την εποχή της αγοραπωλησίας ζούσε πάνω από το στούντιο του Basquiat (στη Venice του Λος Άντζελες) δήλωσε πως η ιστορία του φαίνεται απίθανη, ενώ ο John Seed, βοηθός στο στούντιο του Basquiat, δεν θυμάται καθόλου τα συγκεκριμένα έργα. Σα να μην έφταναν αυτά o ίδιος ο Mumford είχε δηλώσει σε συνέντευξή του έναν χρόνο πριν πεθάνει (το 2017) πως έχει συναντηθεί ποτέ με τον Basquiat και πως ποτέ δεν αγόρασε έργα του, καταρρίπτοντας όλο το οικοδόμημα της προέλευσης των πινάκων. Να συμπληρώσουμε επίσης πως ένα έργο είναι δημιουργημένο σε χαρτόνι από συσκευασία Feddex που έχει γραμματοσειρά η οποία άρχισε να χρησημοποιείται το 1994, αρκετά χρόνια δηλαδή μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Μετά από όλα αυτά είναι απορίας άξιο, το γεγονός ότι βρέθηκαν εμπειρογνώμονες που πιστοποίησαν την αυθεντικότητα των έργων ενώ και ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου του Ορλάντο είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου πως δεν θα διακινδύνευε τη φήμη του για κάτι τόσο παρακινδυνευμένο. Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο καθώς η επίσημη επιτροπή ελέγχου ταυτότητας του Ιδρύματος Basquiat διαλύθηκε το 2012 μετά από κατηγορίες για πιστοποιητικά σε πλαστούς πίνακες ενώ ένα από τα μέλη αυτής της επιτροπής είχε βγάλει το συμπέρασμα πως τα 25 συγκεκριμένα έργα (αλλά και οι υπογραφές πάνω σε αυτά) είναι γνήσια.

Οι έρευνες προφανώς συνεχίζονται, με το μουσείο να συνεργάζεται με τις αρχές ενώ την κατανόηση του έδειξε και ένα μουσείο της Ιταλίας που ετοιμαζόταν να υποδεχθεί την έκθεση σε λίγο καιρό.

 

TAGS