Grimes «WarNymph Collection» (πηγή: niftygateway.com)

Είναι τα NFTs μια ανδροκρατούμενη αγορά;

Το 16% που αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις των γυναικών καλλιτεχνών στην άυλη αγορά τέχνης έχει ίσως πολλαπλές αναγνώσεις.

Μια απολογιστική έκθεση της ArtTactic σχετικά με τις πωλήσεις NFTs των τελευταίων 21 μηνών από την Nifty Gateway και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, δίνει μια απογοητευτική εικόνα καθώς ο νέος αυτός τομέας της αγοράς τέχνης παρουσιάζεται εξίσου ανδροκρατούμενος με την παραδοσιακή αγορά. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 16% από αυτές τις πωλήσεις φαίνεται να αντιπροσωπεύουν γυναίκες καλλιτέχνες.

Από μια άλλη οπτική γωνία, το αποτέλεσμα μπορεί και να μην είναι και τόσο αρνητικό, αν αναλογιστούμε πως το πρώτο εξάμηνο του 2021, μόλις έξι γυναίκες μπήκαν στη λίστα με τους 100 καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις δημοπρασίες. Επίσης, σύμφωνα με το Artnet Intelligence Report, την δεκαετία 2008 – 2019 οι συνολικές πωλήσεις έργων τέχνης σε δημοπρασίες άγγιξαν τα 196, 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά μόνο  το 2% αφορούσε έργα τέχνης γυναικών.

Να είμαστε ευχαριστημένοι λοιπόν με αυτό το 16% των NFTs; Σε έναν κόσμο που η συμπερίληψη και οι αγώνες ενάντια στην κοινωνική ανισότητα έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρα ένα αριθμητικό δείγμα προόδου. Ή τουλάχιστον μια καλή αρχή.  Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κόσμος του NFT αντιπροσωπεύει τη διασταύρωση της τέχνης και της τεχνολογίας, δύο σφαίρες στις οποίες κυριαρχούν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, άντρες.

Με βάση τις πωλήσεις λοιπόν, μόνο μια γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους καλλιτέχνες NFT και αυτή δεν είναι άλλη από την Grimes (βρίσκεται στην έκτη θέση). Οι πωλήσεις της στα 8,9 εκατομμύρια δολάρια σε NFT περιλαμβάνουν το sold out «WarNymph Collection» που τον περασμένο Μάρτιο έφτασε τα 5,8 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 20 λεπτά. Η επόμενη γυναίκα βρίσκεται 44 θέσεις πιο κάτω και είναι η Jo-Anie Charland με συνολικές πωλήσεις 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων. H Blake Kathryn είναι στην 54η θέση και τρίτη γυναίκα στην κατάταξη.

Blake Kathryn «Pathway» (πηγή: cryptoart.io)

Πιο φιλική – ας πούμε – λοιπόν η αγορά NFT με τις γυναίκες αλλά γενικά αν ήθελε να ποντάρει στην περαιτέρω ποικιλομορφία, μάλλον θα είχε πρόβλημα: Το 73%  των πωλήσεων στο Nifty Gateway αφορά καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη αντιπροσωπεύουν το 16% και το 15,8% αντίστοιχα. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο; Η Νότια Αμερική και η Ασία διεκδικούν 2,4% η καθεμία, ενώ η Αφρική φιλοξενεί μόλις το 1,2% των καλλιτεχνών της πλατφόρμας.

Η έκθεση της ArtTactic, η οποία εξέτασε επίσης δεδομένα από τις πωλήσεις NFT από τους οίκους Sotheby’s, Christie’s, Phillips, Foundation και SuperRare, διαπίστωσε ότι το 55%  των πωλήσεων NFT ήταν έργα μόλις 16 καλλιτεχνών. Και η συντριπτική πλειονότητα όλων των πωλήσεων στο Nifty Gateway κατανέμεται μεταξύ μόλις του 25% των καλλιτεχνών του που έχουν κόψει έργα στην πλατφόρμα.

Για την ιστορία, οι τρεις κορυφαίοι καλλιτέχνες σε συνολικές πωλήσεις στην Nifty Gateway είναι οι Beeple (ο οποίος είναι πλέον ο τρίτος εν ζωή πιο ακριβός καλλιτέχνης στον κόσμο), Pak και Mad Dog Jones.

«Ο λόγος για τον οποίο τα NFTs είναι εδώ για να μείνουν», υποστηρίζει η έκθεση, «είναι επειδή αλλάζουν ριζικά την έννοια της ιδιοκτησίας τόσο των ψηφιακών όσο και των φυσικών περιουσιακών στοιχείων και αντιμετωπίζουν ζητήματα που ταλαιπωρούν την αγορά τέχνης για δεκαετίες, όπως η προέλευση, ο τίτλος, αυθεντικότητα και δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος». Όσο κι αν ισχύει αυτό, καλό είναι να κρατήσουμε την συνετή άποψη του ιδρυτή της ArtTactic, Anders Petterson: Πριν αφεθούμε στο μετα-σύμπαν ας αναρωτηθούμε πώς θέλουμε να μοιάζει αυτό το ψηφιακό σύμπαν και να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας από το παρελθόν».

TAGS