Η ομάδα Ruangrupa (πηγή: documenta-fifteen.de)

Documenta 15: Τα πρώτα ονόματα σε εφημερίδα δρόμου

Με έναν πρωτότυπο τρόπο η ομάδα Ruangrupa που επιμελείται την Documenta Fifteen αποκάλυψε καλλιτέχνες και ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Η «Asphalt» είναι μια γερμανική εφημερίδα δρόμου, αντίστοιχη με την δική μας «Σχεδία», της οποίας τα έσοδα πηγαίνουν για την ανακούφιση των απόρων και των αστέγων. Αυτό το μέσο διάλεξε η ινδονησιακή ομάδα Ruangrupa για να δημοσιεύσει σε αποκλειστικότητα, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, τα πρώτα ονόματα των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση που θα γίνει στο Κάσελ από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ανάμεσα τους οι Keleketla! Library (από το Γιοχάνεσμπουργκ), η Nairobi-based Nest Collective (από το Ναϊρόμπι) ο Jimmie Durham, ο Dan Persjovschi, οι Black Quantum Futurism και άλλοι. Τα ονόματα ανακοινώθηκαν έχοντας σαν προσδιορισμό, όχι την εθνικότητα αλλά την τοπική ζώνη ώρας.

Η ομάδα Ruangrupa, η οποία έχει ως έδρα τη Τζακάρτα,  ονόμασε την επιμελητική πρακτική της «lumbung», λέξη που παραπέμπει στα ινδονησιακά σε «αποθήκη ρυζιού» και ουσιαστικά εννοεί ότι θα λειτουργήσει βάσει των αρχών της συλλογικότητας και της ισότιμής κατανομής πόρων. Ήδη έχει οργανώσει τη δουλειά της σε εννέα μικροσύμβούλια (Mini-Majelis) τα οποία συνεργάζονται ήδη σε όλον τον κόσμο, με προοπτική να αποτελέσουν στο μέλλον μεγαλύτερες ομάδες. Επίσης άρχισε η πώληση εισιτηρίων για τη διοργάνωση με την καινοτομία του «εισιτηρίου αλληλεγγύης» με το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο ως δωρεάν είσοδος. Για την ώρα δείτε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες εδώ

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα