Δημήτρης Παντερμαλής: Μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό μας

Ο πρωτοπόρος αρχαιολόγος και  ψυχή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης έφυγε σε ηλικία 82 ετών.

Μέσα σε ένα διήμερο που ο πολιτισμός μετρά σημαντικές απώλειες τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο (Ζ. Λ. Γκοντάρ, Κ. Καζάκος, Ειρ, Παππά) άλλη μια σπουδαία μορφή μας αποχαιρέτησε οριστικά. Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής έφυγε σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας πίσω μια τεράστια παρακαταθήκη, που προκύπτει τόσο από τις ανασκαφές του στο Δίον (από τη δεκαετία του ’70) όσο και από τον σχεδιασμό, την ανέγερση και τη λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

«Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας».

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν θα αναφερθώ στις αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε, άλλωστε αυτά είναι γνωστά σε όλους. Θα πω όμως για την αγάπη, τη φροντίδα και την αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο Ακρόπολης χρόνια πριν τη δημιουργία του και σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών λειτουργίας του. Το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του».

Πριν δύο χρόνια δημοσιεύσαμε ένα θέμα για μια πολύ ενδιαφέρουσα βίντεο-ξενάγηση του ΥΠΠΟ για κάποια επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ και να δείτε την ξενάγηση από τον σπουδαίο αρχαιολόγο εδώ.

 

 

TAGS