Η «Νήσος Κ και η θεωρία του Νότου», στον Βιάννο της Κρήτης, είναι ένα πρότζεκτ που δοκιμάζει την πνευματική γειτνίαση ως απάντηση στην άκρως επίκαιρη μοναχικότητα της εποχής.
Μια ομάδα καλλιτεχνών ήρθαν στον Κερατόκαμπο του Ηρακλείου, στα μέσα του καλοκαιριού, στην Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης», στον νότο της νοτιότερης επικράτειας μιας ηπείρου, για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν σε μια ώρα αβεβαιότητας για το μέλλον του κόσμου.
Η «Νήσος Κ και η θεωρία του Νότου» είναι ουσιαστικά ένα καλλιτεχνικό πείραμα που πήρε σάρκα και οστά μέσα από την απομόνωση μιας ομάδας δημιουργών, στον Κερατόκαμπο, αυτή την όμορφη παραλία της Κρήτης. Οι καλλιτέχνες συγχρωτίστηκαν και δούλεψαν κάτω από μια συγκεκριμένη σύμβαση: Ως μέλη μιας μικρής νησιωτικής κοινωνίας όπου ολόκληρος ο πληθυσμός είναι γηγενής και δημιουργικός. Μια περιοχή μυθικών πλασμάτων που αναπτύχθηκαν τοπικά. Εδώ ανταλλάσσουν ιδέες και αναπτύσσουν τέχνη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το τι συμβαίνει έξω από τον χρόνο και τον χώρο τους. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν υπάρχει, ίσως λόγω μιας πανδημίας.
Όπως σημειώνει στο κείμενο της η εικαστικός και επιμελήτρια του πρότζεκτ Ειρήνη Λιναρδάκη «Αυτή η απομόνωση, αυτό το αίσθημα τού ότι είσαι χωριστός από την κοινωνία, είναι ο εφήμερος τόπος όπου δημιουργείται η τέχνη. Αναγκαστήκαμε αυτούς τους τελευταίους μήνες να ζήσουμε αποκομμένοι από την κοινωνική μας ζωή. Αναγκαστήκαμε να “απομακρυνθούμε”. Αλλά για τους καλλιτέχνες, αυτή η απομόνωση είναι μια μεταφορά της συνολικής ζωής τους στην άκρη της κοινωνίας σε όλες τις εποχές».
Η «Νήσος Κ και η θεωρία του Νότου» περιλαμβάνει εικαστική έκθεση, καλλιτεχνικά δρώμενα, παιδαγωγικά εργαστήρια και τοιχογραφίες και συμμετέχουν σε αυτό οι εικαστικοί Μάρω Μιχαλακάκου, Στέλιος Παπαρδέλας, Κατερίνα Σαμαρά, Vincent Meyilgnac και Vincent Parisot, η designer Melanie Levick-Parkin, οι φωτογράφοι Πάνος Χαραλαμπίδης και Μαίρη Χαιρετάκη, η λογοτέχνιδα Στέλλα Χαιρέτη, ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πάνος Ιωαννίδης, η ηθοποιός Ελευθερία Κόμη, η μουσειοπαιδαγωγός Στέλλα Μαλλιαράκη και η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη.
Στην Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» μέχρι το τέλος του Αυγούστου.