Athens Art Book Fair: Ραντεβού με την πολυμορφία των καλλιτεχνικών εντύπων

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου, στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, θα γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες του εικαστικού εντύπου, τους δημιουργούς φανζίν και φωτογραφικών βιβλίων, θα ανακαλύψουμε εκδόσεις καλλιτεχνικών βιβλίων, περιοδικές εκδόσεις ποίησης και πληθώρα άλλων έντυπων καλλιτεχνικών δημιουργιών σε μια έκθεση που στη φετινή της διοργάνωση επικεντρώνεται στην τοπική σκηνή.

Το Athens Art Book Fair είναι ένα εγχείρημα που, γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια και στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής καλλιτεχνικών εντύπων, στη δημιουργία μιας σκηνής γύρω από τις ανεξάρτητες εκδόσεις και στη δημιουργία συνδέσμων με αντίστοιχες εκδοτικές στο εξωτερικό. Μιλήσαμε με την συνιδρύτρια και  διευθύντρια του AABF Μαργαρίτα Αθανασίου για τον θεσμό, το αντικείμενο του για το τι μας επιφυλάσσει το διήμερο στην Φωκίωνος Νέγρη.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για καλλιτεχνικό έντυπο; Ποιο είναι το επίπεδο του σήμερα στον ελληνικό χώρο;
Ο όρος καλλιτεχνικό έντυπο είναι ιδιαίτερα διευρυμένος και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές και συχνά αντιθετικές εκδοτικές πρακτικές. Το να μιλήσουμε για επίπεδο υπονοεί μια ομοιογένεια που εξ ορισμού είναι αδύνατη. Το πεδίο των καλλιτεχνικών εκδόσεων περιλαμβάνει ανεξάρτητες εκδόσεις — βιβλίων, περιοδικών και άλλων εντύπων, εκδοτικούς οίκους καλλιτεχνικών βιβλίων, φανζινάδες, δημιουργούς φωτογραφικών βιβλίων, πειραματικές εκδόσεις ποίησης, λογοτεχνίας ή και δοκιμίων και οτιδήποτε ενδιάμεσο. Η ποικιλομορφία όλων αυτών των πρακτικών, που εκτείνεται από αισθητικό, σε τεχνικό και σε ιδεολογικό επίπεδο είναι κάτι που θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις εκθέσεις μας.

Ποια είναι η γενική φιλοσοφία του Athens Art Book Fair και που προσανατολίζεται η φετινή διοργάνωση;  
Το Athens Art Book Fair είναι ένα artist-run εγχείρημα που ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη για ορατότητα, κοινότητα και υποστήριξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου μπορούν όλες αυτές οι εκδοτικές πρακτικές που ανέφερα προηγουμένως να συνυπάρξουν και να πάρουν το χώρο που πιστεύουμε ότι τους αξίζει. Πολύ σημαντική για εμάς είναι και η συμπεριληπτικότητα, θέλουμε οι εκθέσεις μας να εκφράζουν την πολυμορφία αυτού του πεδίου αλλά και των ίδιων των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Το «Athens Art Book Fair 2021: The Local Edition», η φετινή μας έκθεση, επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές εκδοτικές πρακτικές εντός του ελλαδικού χώρου.

Exhibition View, Athens Art Book Fair 2019, Photo by Giorgos Athanasiou

Ποια είναι η εμπειρία από την προηγούμενη διοργάνωση;

Σαν εγχείρημα το Athens Art Book Fair δεν έχει σταθερή στέγη, καταλαμβάνει διαφορετικούς χώρους στην πόλη ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εκδήλωσης. Μέσα από την πρώτη μας διοργάνωση θέλαμε να εντάξουμε την Αθήνα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων καλλιτεχνικού βιβλίου αλλά και να δώσουμε μια πρώτη γεύση για το ποιοι και πόσοι ασχολούνται με αυτό το μέσο ανάμεσά μας. Έτσι η διοργάνωση έλαβε χώρα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, κάλυπτε 3 ορόφους εντός της Στοάς Καΐρη και είχε πολλές διεθνείς συμμετοχές. Δεν είχε ξαναγίνει αντίστοιχη έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου στην πόλη και δεν ξέραμε τι να περιμένουμε αλλά με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως υπάρχει κοινό για αυτό που κάνουμε!
Η φετινή έκθεση είναι ουσιαστικά μια επαναδουλεμένη εκδοχή της περσινής που αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε την ανασφάλεια που επικρατούσε γύρω από τις γεωγραφικές μετακινήσεις σε ευκαιρία για καλλιτεχνική ενδοσκόπηση και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καλλιτέχνες της πόλης μας σε μια δύσκολη συγκυρία — έτσι προέκυψε η Τοπική Έκδοση. Από τη στιγμή λοιπόν που επικεντρωνόμαστε στις τοπικές εκδοτικές πρακτικές φέτος διοργανώνουμε την έκθεση σε ένα χώρο κοντά στα σπίτια μας και στους χώρους που κινούμαστε καθημερινά, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Θα μας δώσετε κάποια ενδεικτικά highlights του διημέρου και θα μας προτείνετε κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε;  
Πέρα από 32 φανταστικούς εκθέτες και εκθέτριες που συμμετέχουν με το δικό τους τραπέζι στο χώρο, θα υπάρχει και ένα συλλογικό τραπέζι που συγκεντρώνει one-off εκδοτικά έργα ή έντυπα από καλλιτέχνιδες που βρίσκονται ακόμα στο ξεκίνημά τους. Θα υπάρχει επίσης ένα τραπέζι που θα φιλοξενεί επιλεγμένα έντυπα από γειτονικές βαλκανικές χώρες, μια χειρονομία που στοχεύει σε έναν πιο διευρυμένο ορισμό της εντοπιότητας. Τέλος οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν κομμάτι του αρχείου της Athens Zine Bibliotheque στην είσοδο της έκθεσης (επί της Φωκίωνος Νέγρη). Ο Τάσος και η Παναγιώτα που τρέχουν τη βιβλιοθήκη θα κάνουν μια επιλογή από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο, ειδικά για την τοπική μας έκδοση!

Μιλήστε μου για το δημόσιο πρόγραμμα που έγινε στο πλαίσιο του AABF   
Μαζί με την έκθεση, το AABF περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα διαλέξεων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων που συνεπιμελούμαι με την Κατερίνα Στάμου. Μιας και το εγχείρημά μας βρίσκεται ακόμα στην αρχή του και το καλλιτεχνικό έντυπο δεν είναι ακόμα ένα χαρτογραφημένο μέσο στο συγκείμενό μας, θέλουμε μέσα από το δημόσιο πρόγραμμα να βάλουμε τις βάσεις για ένα διάλογο γύρω από αυτές τις πρακτικές. Φέτος η πρώτη μέρα του προγράμματος είχε ιστορική χροιά με διαλέξεις από την Τίνα Πανδή, το Θεόφιλο Τραμπούλη και τη Sophie Seita. Η δεύτερη μέρα πέρασε από τη ιστορία στην πράξη με επίκεντρο εκδοτικά εγχειρήματα της τοπικής σκηνής. Μιλήσαμε για βιωσιμότητα των ανεξάρτητων εκδοτικών πρακτικών με τα εγχειρήματα ουαπίτι, yursa και Desired Landscapes, και αργότερα ανοίξαμε το μεγάλο θέμα των καλλιτεχνικών αρχείων με τους AZB και Zoetrope. Την τελευταία μέρα το Mochi Γεωργίου από το εγχείρημα ΜΠΑΤΑΡΙΑ διοργάνωσε ένα workshop για τη δημιουργία fanzine. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου και σύντομα θα αναρτηθεί και διαδικτυακά.

 

Οι ώρες λειτουργίας της Athens Art Book Fair (11 & 12/9) είναι 11 το πρωί με 9 το βράδυ, η είσοδος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) είναι δωρεάν και μπορείτε να δείτε τη λίστα με τους εκθέτες εδώ

 

 

 

 

TAGS