Σινεμά «Θησείον»

ART is ART is ART is ART CRIME / is not CRIME CRIME: Επιστροφή στη «σκηνή του εγκλήματος»

Τι είναι οι κίτρινες κορδέλες που «περικυκλώνουν» τις τελευταίες μέρες χώρους πολιτισμού στην Αθήνα; Δείτε εδώ σκηνές από την εικαστική δράση που εξαπλώνεται στην πόλη.

«Art Scene Crime Soon» αναγράφει η κίτρινη περιοριστική ταινία που από το βράδυ της Κυριακής, για δεύτερη φορά, περιτριγυρίζει διαφορετικούς χώρους τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτησή της «στα κρυφά» αποτελεί μία εφήμερη εικαστική δράση στον δημόσιο χώρο, μέσα από την οποία εμποδίζεται η πρόσβαση, αλλά και «χωροθετείται» η σιωπηλή παρουσία πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί κατά την περίοδο της καραντίνας και η επόμενη μέρα τούς βρίσκει μπροστά σε αβεβαιότητα για τους όρους λειτουργίας τους.

Η μερική επιστροφή σε ρυθμούς καθημερινότητας, που εκκινεί από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου, δεν μπορεί να περιλαμβάνει την άμεση επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού και η επέμβαση αυτή, που αφορά την κάλυψη εισόδων ή ολόκληρων κτιρίων τέχνης, επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή όλων μας προς τους καλλιτέχνες που πλήττονται δημιουργικά και οικονομικά, δίχως άμυνες, εν μέσω της πανδημίας.

Παλαιό Χρηματιστήριο

Έπειτα από τις γκαλερί και τα μουσεία, που βρέθηκαν να φέρουν την κίτρινη ταινία της δράσης την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή την Κυριακή σειρά είχαν το Παλαιό Χρηματιστήριο, το σινεμά «Θησείον», το Ηρώδειο, το μνημείο Φιλοπάππου. Οι οργανωτές, οι οποίοι διατηρούν μυστική την ταυτότητά τους, στρεβλώνουν το γνωστό μήνυμα «Crime Scene Do Not Cross» στο δικό τους λογοπαίγνιο, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να αντιστραφεί η χρήση της ταινίας απαγόρευσης σε ταινία ελευθερίας και ενθάρρυνσης, φέροντας το σαρκαστικό σχόλιο για ένα “έγκλημα” που δεν έγινε αλλά ως υπόσχεση σύντομα θα έρθει».

Μέσα από μία θέση αντίδρασης, με το «ρίσκο» της πρόσκαιρης διάρκειας, αλλά και την έμφαση της δημόσιας θέασης, οι οργανωτές διεκδικούν να «στραφούν τα βλέμματα σε κάτι άλλο από τα κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας, σε μία εν δυνάμει κίνηση, που δημιουργεί ένα ερωτηματικό που αναζητάει απάντηση».

Άγνωστο θέατρο

Η εικαστική παρέμβαση «Αrt Scene Crime Soon» υπογραμμίζει ότι ο δημόσιος χώρος είναι ένας χώρος μάχιμος, υποδεχόμενος πρακτικές με ισχυρό αντίκτυπο και απρόοπτη εξέλιξη. Στην περίπτωση αυτών των μυστικών «τοποθετήσεων», που παραπέμπουν σε τόπο εγκλήματος με επίκεντρο την τέχνη, η εξέλιξη της δράσης παραμένει σε μυστηριώδη αναμονή, με μόνη υπογραφή προς το παρόν το ποιητικό μανιφέστο των δημιουργών της:

This is just to say
ART is ART is ART is ART CRIME
is not CRIME CRIME
is not SHOW SHOW
is not STATUS STATUS
is not CONSTANT CONSTANT
is not OLDNESS OLDNESS
is not NEWNESS NEWNESS
is not FANTASY FANTASY
is not EFFECT EFFECT
is not USEFUL USEFUL
is not GREAT GREAT
is not SPECT SPECT
is not BEST BEST
is not ASSESS ASSESS
is not ACCESS ACCESS
is not UNSEEN UNSEEN
is not MORE LESS
is not YES YES

TAGS