Άποψη από το στήσιμο της Art Athina © Στέφανος Σάμιος

Art Athina: Η μεγάλη επιστροφή

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, η Art Athina επιστρέφει στο Ζάππειο μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας. Η ομάδα του theartnewspaper.gr επισκέφθηκε τη φουάρ, η οποία ολοκληρώνει το στήσιμο της σήμερα, και σημείωσε τα φετινά highlights.

Το φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina εκτείνεται στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου φιλοξενώντας 80 χώρους τέχνης αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα 15 ενοτήτων που άπτονται σύγχρονων προβληματισμών των εικαστικών τεχνών, από τα NFTs και τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέχρι τις τελευταίες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Ζαππείου παρουσία Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων των ΜΜΕ, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και γκαλερίστες που έστηναν τα περίπτερα και τα έργα στις αίθουσες γύρω από το αίθριο. Ήδη από την εικόνα της προετοιμασίας της, η φουάρ φάνηκε ιδιαίτερα ζωντανή με τις γκαλερί να φιλοξενούν πλήθος διαφορετικών μέσων και τεχνοτροπιών. Το ενδιαφέρον μας κίνησαν τα κεραμικά αντικείμενα που συναντήσαμε στην πρώτη μας βόλτα αλλά και τα αντικείμενα design που φιλοξενούνται στην φουάρ.

Στιγμιότυπo από τη συνέντευξη Τύπου της Art Athina. Στο πάνελ από αριστερά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους. © Στέφανος Σάμιος

Η διοργάνωση, με πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής ελληνικών και ξένων γκαλερί, σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια για την σύγχρονη αθηναϊκή και γενικότερα ελληνική σκηνή. Μια επίσκεψη στους χώρους της έκθεσης άλλωστε, δίνει το διεθνές στίγμα των συμμετεχόντων αλλά και των επισκεπτών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν η Art Athina μπορεί να αποτελέσει έναυσμα πολιτιστικής εξωστρέφειάς, κυρίως για τους/τις νεότερους/ες εικαστικούς. Τόσο η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, όσο και η Σταματία Δημητρακοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina δήλωσαν πως βασική έμφαση δίνεται φέτος στην ανάπτυξη συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Βλέπουμε, επίσης, ένα νέο άνοιγμα στο πρόγραμμα της φουάρ και στις νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο ενδιαφερόντων της και όπως αναφέρει και η Σταματία Δημητρακοπούλου «ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά κάτι που φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ».

Άποψη από το στήσιμο της Art Athina © Στέφανος Σάμιος

Οι επιμέρους ενότητες της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπως αναφέραμε, από το οποίο σας παρουσιάζουμε τα παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία.

Film & New Media: H φουάρ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αλλά και αρχειακό υλικό από τις παλαιότερες διοργανώσεις. Το αφιέρωμα αυτό καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερα σύγχρονο πεδίο δημιουργίας ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε παλαιότερα εγχειρήματα και έργα και να ταξιδέψουμε στην καλλιτεχνική γενεαλογία του μέσου.

Art Athina Pavilions: Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ξεχωριστή κατηγορία για την αρχιτεκτονική, εκθέτοντας προσβάσιμες αρχιτεκτονικές κατασκευές στη είσοδο του Μεγάρου από τα γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme. Η κατηγορία Design έχει την τιμητική της και φέτος, όπου μπορούμε να δούμε τις γκαλερί Antiqua, Carwan αλλά και την ομαδική έκθεση Conversations on Domesticity σε επιμέλεια των Objects of Common Interest.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από την φετινή διοργάνωση η κατηγορία NFTs. Ένα από γεγονότα που σηματοδότησαν τη χρονιά και συντάραξαν βαθιά την αγορά τέχνης ήταν η έλευση των NFTs (non-fungible tokens) και η φετινή αθηναική φουάρ παρουσιάζει σε συνεργασία με την γκαλερί David Lewis, την έκθεση Vomitorium, του εικαστικού ντουέτου Felix & Cabe.

Περιφερειακά του Ζαππείου Μεγάρου, αυτές τις μέρες διοργανώνεται και το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τιμώντας τα 10 χρόνια από τον θάνατο του ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη, το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο δημιουργό. Η άμεση γειτνίαση των δύο διοργανώσεων κάνει το Ζάππειο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της Αθήνας για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

H Art Athina 2022  διεξάγεται από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Μόνο με προσκλήσεις. Σάββατο 17 έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00 21.00.

TAGS