Η επιμελήτρια του Party Office Vidisha-Fadescha, 2020, photo: Shaunak Mahbubani

Αποχωρήσεις, καταγγελίες και αμηχανία στο Κάσελ

Σε στραβό κλίμα ξεκίνησε η Documenta 15 και όσο πάει στραβώνει περισσότερο.

Τελευταία επεισόδια στο σίριαλ των προβλημάτων που έχουν προκύψει για τους Γερμανούς διοργανωτές και τους Ινδονήσιους επιμελητές είναι οι τρεις αποχωρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Η πρώτη αφορά στον Meron Mendel, διευθυντή του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  Άννα Φρανκ στη Φρανκφούρτη, ο οποίος  παραιτήθηκε από τη θέση του ως σύμβουλος στην Documenta 15. «Υπάρχουν πολλά καλά στη Documenta, αλλά όταν υφίσταται ένα σκάνδαλο αντισημιτισμού, χάνω τη θέληση μου να αντιμετωπίσω τα γεγονότα και να ξεκινήσω έναν ειλικρινή διάλογο», δήλωσε ο Mendel στο Der Spiegel.

Λίγο αργότερα, και η Hito Steyerl, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Documenta έκανε γνωστό ότι αποχωρεί. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα της διοργάνωσης να μεσολαβεί και να μεταφράζει την πολυπλοκότητα» δήλωσε η καλλιτέχνις,  αναφερόμενη στην «επανειλημμένη άρνηση να ξεκινήσει μια διαρκής και δομικά εδραιωμένη περιεκτική συζήτηση γύρω από την έκθεση». Σε μια επιστολή προς τους διοργανωτές της Documenta που δημοσίευε η Die Zeit, η Steyerl αναφέρει ότι ο χειρισμός των κατηγοριών για αντισημιτισμό ήταν ένας από τους λόγους για την απόσυρση της, όπως επίσης και η αδυναμία για να δημιουργηθεί ένα χώρος όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν διχαστικά θέματα. Τέλος έκανε και μια νύξη για ανασφαλείς συνθήκες εργασίες και κακοπληρωμένο – σε κάποιες περιπτώσεις – προσωπικό.

Τέλος, η γκαλερί Party Office (με έδρα το Νέο Δελχί) που είχε προσκληθεί για εκπροσωπήσει την queer ινδική καλλιτεχνική κοινότητα στη διοργάνωση, ακύρωσε τις δράσεις της και απαίτησε από τη Documneta 15 να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα περιστατικά ρατσισμού και τρανσοφοβικής παρενόχλησης που υπέστησαν καλλιτέχνες της στο Κάσελ.

Να θυμίσουμε, ότι τον Ιούνιο, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, άγνωστοι βανδάλισαν έναν χώρο που επρόκειτο να φιλοξενήσει έργα μιας ομάδας Παλαιστινίων καλλιτεχνών ενώ με το άνοιγμα της Documneta ξέσπασε σκάνδαλο σχετικά με το έργο People’s Justice (2002) της ινδονησιακής συλλογικότητας Taring Padi, το οποίο κατηγορήθηκε ότι περιείχε μια «αντισημιτική καρικατούρα ενός Εβραϊκού προσώπου» και υποτιμητικές αναφορές στη Μοσάντ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της Documenta, η οποία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κρατίδιο της Έσσης, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Documenta και του Μουσείου Fridericianum του Κάσελ αφού δήλωσε έκπληξη για την αποχώρηση του Mendel τόνισε πως «όσοι εμπλέκονται στην Documenta 15 έχουν συμφωνήσει σε έναν κοινό δρόμο διευκρίνισης και αξιολόγησης. Αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί με συνέπεια».

 

TAGS