Γλυπτά από το «Treasures from the Wreck of the Unbelievable» (photo: Shutterstocks)

Από τον «βυθό της Αφρικής» στο ποτάμι του Λονδίνου

Τέσσερα γλυπτά από το «ναυάγιο» του «Unbelievable» του Damien Hirst σχεδιάζεται να τοποθετηθούν δίπλα στον Τάμεση.

To πρότζεκτ «Treasures from the Wreck of the Unbelievable»  του Damien Hirst παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αυλή του Palazzo Grassi κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας το 2017. Ο καλλιτέχνης, σε αυτό το θεαματικό come back του (τότε) είχε δημιουργήσει μια φανταστική ιστορία, σύμφωνα με την οποία ένα πλοίο που βυθίστηκε  στην αρχαιότητα, στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, ανακαλύφθηκε από το 2008 και μια ομάδα δυτών πέρασε περίπου μια δεκαετία στην περιοχή, ανασύροντας από το ναυάγιο απίστευτα ευρήματα: νομίσματα, όπλα, γυάλινα αντικείμενα αλλά και μια σειρά από γλυπτά τα οποία είχαν γίνει στο μεταξύ αποικίες κοραλλιών και άλλων θαλασσίων οργανισμών. Ο Hirst είχε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια που αφορούσε στην ιστορία: Το σκάφος, για παράδειγμα, το οποίο ονομαζόταν «Unbelievable», το είχε ναυλώσει ένας απελεύθερος σκλάβος Cif Amotan II, ο οποίος είχε φορτώσει σε αυτό όλον αυτόν τον θησαυρό, ο οποίος ήταν η προσωπική του συλλογή. Σύμφωνα δε με την ιστορία, ο Χιρστ είχε χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για την ανάσυρση των αντικειμένων και των έργων τέχνης από τον βυθό.

Ένας «ακέφαλος χάλκινος δαίμονας», με τίτλο «Demon with Bowl», ύψους 18 μέτρων, ήταν το μεγαλύτερο από αυτά τα γλυπτά, και σχεδιάζεται τώρα να τοποθετηθεί δίπλα στον Τάμεση, σε μια περιοχή που φιλοξενούσε κάποτε τα  μεγαλύτερα εργοστάσια αερίου της Ευρώπης και τώρα βρίσκεται εκεί το O2 Arena. Ο Hirst, μάλιστα ζούσε στο κοντινό Pilot Way στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πριν φοιτήσει στο Goldsmiths College.

Τα γλυπτό, καθώς και άλλα τρία από το ίδιο πρότζεκτ του Hirst θα αποτελέσουν μέρος της δημόσιας διαδρομής γλυπτικής «The Line» στην οποία περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών όπως οι Antony Gormley, Gary Hume, Richard Wilson, Thomson & Craighead, Alex Chinneck και Allen Jones.

TAGS