© Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς

Από το Αδριάνειο Υδραγωγείο πηγάζει έμπνευση

Η σχέση της καλλιτεχνικής έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται σε δημιουργική συνομιλία στο νέο project της ομάδας UrbanDig | Όχι παίζουμε.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 140 μ.Χ, στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, και ακόμα και σήμερα μεταφέρει υπογείως νερό σε μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων, από τις πηγές της Πάρνηθας ως την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί των υπόγειων υδάτων είναι και η πηγή έμπνευσης της ΑΜΚΕ  UrbanDig Project | Όχι παίζουμε, η οποία εδώ και δυο περίπου χρόνια εξερευνά το ρωμαϊκό υδραγωγείο, «διερευνώντας την τριπλή ιδιότητά του υδραγωγείου ως  αθέατου, αφανούς πολιτισμικού μνημείου, ανεκμετάλλευτης φλέβας νερού, και μη ορατής, υπόγειας διαδρομής που συνδέει διαφορετικές περιοχές της Αθήνας», όπως αναφέρουν οι συντελεστές της ομάδας.

Πριν λίγες μέρες, η UrbanDig | Όχι παίζουμε επιλέχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (SNFPHI) για να αναπτύξει την δράση «Discovering Hadrian’s Aqueduct”. Η συγκεκριμένη δράση προσκαλεί σχολεία να ανακαλύψουν με έμπνευση το Υδραγωγείο και την ιστορία του, μέσα από μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων. Οι μαθητές/τριες θα γνωρίσουν το υδραγωγείο και θα εκφραστούν μέσα από αυτό «για το σήμερα, το αύριο, την πόλη τους και τη γειτονιά τους – μέσα από παιγνιώδεις και δημιουργικούς τρόπους».

Η καλλιτεχνική έρευνα της ομάδας εστιάζει στο «πως το -μη πόσιμο- νερό του υδραγωγείου μπορεί να αξιοποιηθεί, το πώς μπορεί να αναδειχθεί η πολιτιστική του διάσταση, αλλά και το πώς μπορεί να αποτελέσει πύλη δικτύωσης ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα, φορείς και ομάδες- το πώς δηλαδή μπορούμε από κοινού να αναδείξουμε και να συνδεθούμε με τον πολύτιμο αυτό αστικό πόρο”.

Το πολιτισμικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας μεταμορφώνεται μέσα από δημιουργικές δράσεις σε πηγή έμπνευσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και κοινωνικού αναστοχασμού. Υπό το πρίσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, στόχος του προγράμματος και της καλλιτεχνικής έρευνας της ομάδας είναι να συνειδητοποιήσουν οι νέοι και τα παιδιά ότι η Ιστορία, όχι μόνο αφήνει τα ίχνη της στο σήμερα, αλλά μπορεί να έχει άμεση σημασία για την καθημερινότητα τους. “Καθώς το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι ένα κοινό αστικό αγαθό με έντονη ιστορική και πολιτιστική διάσταση και ταυτόχρονα κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις μπορείς να δεις στους δρόμους της γειτονιάς σου”, μας λένε θα μέλη της ομάδας, «θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό πεδίο σύνδεσης και εκπαίδευσης όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση για τα κοινά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά αγαθά και την ενεργό συμμετοχή».

TAGS