Μία έκθεση που αναδεικνύει την έντονη παρουσία του ελληνικού προσφυγικού στοιχείου στο νησί της Χίου μόλις ξεκίνησε στο Μουσείο Μαστίχας του ΠΙΟΠ.
Επιστολές από το Μέτωπο, μια σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Σμύρνης, το κλειδί μιας εξώθυρας, εκκλησιαστικά κειμήλια, ένα νυφικό, στρατιωτικές ταυτότητες αλλά και απλά, καθημερινά αντικείμενα, όπως εργαλεία κεντήματος και κούκλες: Είναι κάποια από τα εκθέματα της έκθεσης «Απέναντι» που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και τα οποία αφηγούνται με μοναδικό τρόπο συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες και αναδεικνύουν το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι πρόσφυγες στην ιστορία της Χίου. Είναι τεκμήρια αλλά και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και δάνεισαν στο ΠΙΟΠ τα προσφυγικά σωματεία της Χίου αλλά και ιδιώτες συλλέκτες. Μιλάνε για τη ζωή «απέναντι», φωτίζοντας στιγμιότυπα δηλαδή από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και τον ξεριζωμό, τη νέα αρχή και τη ζωή στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση των προσφύγων και τη διατήρηση της μνήμης, με αρωγό λογοτεχνικά αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας όπως του Ηλία Βενέζη, του Στράτη Μυριβήλη, του Κοσμά Πολίτη, της Διδώς Σωτηρίου αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην τοπική ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη επίδραση που είχε η παρουσία τους σε τομείς της ελληνικής κοινωνίας
Ο Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε (στο πλαίσιο των εγκαινίων που έγιναν την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουλίου) τη δυναμική σχέση της λογοτεχνίας με την Ιστορία ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά: «η έκθεση καταγράφει με τρόπο ψύχραιμο και ξεκάθαρο τα όσα δραματικά συνέβησαν 100 χρόνια πριν. Είναι ο δικός μας τρόπος να τιμήσουμε όλους εκείνους, οι οποίοι βίωσαν τον ξεριζωμό από τον γενέθλιο τόπο τους. Αποτελεί τη δική μας συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης».
Η έκθεση, στην οποία η είσοδος είναι δωρεάν, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) και θα διαρκέσει ως το τέλος του επόμενου έτους.

Άποψη του Μουσείου Μαστίχας
Και δυο λόγια για το ίδιο το μουσείο: Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στο Πυργί, ένα από τα Μαστιχοχώρια, τα οποία είναι ένα σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Το μουσείο σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.