Ναι είναι, απαντάει η καλλιτεχνική κολεκτίβα MSCHF αλλά χρειάζεται και λίγη τύχη. Κάπως σα να παίζεις τζόκερ.
Η ομάδα MSCHF από το Μπρούκλιν είναι σχετικά νέα στο προσκήνιο αλλά έχει καταφέρει να κάνει το όνομα της να ακουστεί ευρύτατα αλλά και να συνδυαστεί με μια σειρά από πρωτότυπα πλην αμφιλεγόμενα projects που κυμαίνονται ανάμεσα στην εννοιολογική τέχνη και στο απόλυτο τρολάρισμα.
Για παράδειγμα το πρώτο της «έργο» ήταν το «The Persistence of Chaos» και δεν ήταν παρά ένα απλό λάπτοπ φορτωμένο με όλα τα κακόβουλα λογισμικά του ψηφιακού κόσμου. Πέρυσι η ομάδα αγόρασε για 30.000 δολάρια μια εκδοχή του έργου του Damien Hirst «Severed Spots», αποτελούμενη από 88 βούλες οι οποίες κόπηκαν μια-μια και πουλήθηκαν για 480 δολάρια η καθεμία. Το υπόλοιπο του έργου, υπό τον τίτλο «88 τρύπες» πουλήθηκε για 261.000 δολάρια. Λίγο αργότερα χάλασαν κάτι πανάκριβες τσάντες Hermes Birkin για να φτιάξουν τα σανδάλια «Birkinstock» που πουλήθηκαν πανάκριβα και επίσης έφτιαξαν ένα κολάρο σκύλου που μεταφράζει τα γαβγίσματα σε βρισιές (!). Τον περασμένο Μάρτιο η ομάδα έγινε για ακόμη μια φορά διάσημη όταν κυκλοφόρησε μια εκδοχή των Nike Air Max 97 με σατανιστικά σύμβολα και μια σταγόνα ανθρώπινο αίμα στη σόλα, πράγμα που οδήγησε σε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες με τη Nike.
Η ομάδα παρουσιάζει ένα νέο πρότζεκτ κάθε Δευτέρα (τα οποία ονομάζονται Drops) και ένα από τα τελευταία, το οποίο ανέβηκε μέσα στον Οκτώβριο, δίνει την ευκαιρία σε όλους (ή σχεδόν όλους) να αγοράσουν ένα έργο του Andy Warhol σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Το σχέδιο έχει ως εξής:
Αρχικά αγοράστηκε (για 20.000 δολάρια) ένα πρώιμο μινιμαλιστικό σχέδιο του Andy Warhol του 1954, το «Fairies», το οποίο απεικονίζει τρεις νεράιδες να παίζουν σχοινάκι. Στη συνέχεια η ομάδα, μετά από μια διαδικασία παλαίωσης χαρτιού και μελανιού δημιούργησε 999 αντίγραφα του έργου, ανακάτεψε και το πρωτότυπο ανάμεσα τους και ξεκίνησε να τα πουλάει μαζί προς 250 δολάρια το ένα. Μαζί δίνει και δυο πιστοποιητικά, ένα για το «Fairies» και ένα για το «Possibly Real Copy Of “Fairies” by Andy Warhol» (να πούμε εδώ ότι το Ίδρυμα Άντι Γουόρχολ δεν έχει ανακατευθεί καθόλου στην ιστορία ούτε έχει σχολιάσει κάτι). Επίσης κανείς από τους αγοραστές δεν θα μάθει ποτέ αν έχει τον αυθεντικό Γουόρχολ. Θα γνωρίζει μόνο ότι οι πιθανότητες του είναι 1 προς 1000.
«Αναπαράγοντας μαζικά το “Fairies”» λέει η ομάδα «εξαλείφουμε το ίχνος προέλευσης του έργου τέχνης. Καταστρέφουμε κάθε μελλοντική εμπιστοσύνη στην αυθεντικότητα του έργου. Θάβοντας μια βελόνα σε έναν σωρό από βελόνες, καθιστούμε το πρωτότυπο τόσο πλαστό όσο οποιαδήποτε από τα αντίγραφα μας».
Η ομάδα MSCHF συνεχίζει απτόητη να «παίζει» με την αυθεντικότητα και την εμπορικότητα κλείνοντας το μάτι περιπαικτικά σε όσους βλέπουν την τέχνη ως επένδυση και όχι ως αισθητική. Δυστυχώς αν θέλατε να αποκτήσετε έναν «πιθανώς αυθεντικό Warhol» μάλλον ατυχήσατε. Πουλήθηκαν όλα σαν ζεστά ψωμάκια.