© ΥΠΠΟΑ

Ανοικτοί από σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι

Ανοικτοί από σήμερα, 18 Μαΐου, οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, σημαίνοντας, έτσι, τη σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας, ενόψει μάλιστα και του (πρώιμου) καλοκαιριού, που αποτελεί την κατεξοχήν εποχή υψηλής επισκεψιμότητας.

Για τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων (δείτε εδώ τα ωράριά τους) εφαρμόζονται, όπως ήταν φυσικό, ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. «Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως, για παράδειγμα, στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο όπου συμπίπτουν η άνοδος και η κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου και δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, συστήνονται τα κάτωθι:
• Απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον,τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου.
• Η αναμονή θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.
• Χρήση μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος.

Επιπλέον, για τους ξεναγούς είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση, με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης. Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

© ΥΠΠΟΑ

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων, προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν.

Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά. Ο διαδικτυακός τόπος έκδοσης είναι: https://etickets.tap.gr/

«Μέριμνά μας είναι να απολαύσουμε ασφαλείς τους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο, που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, κερδίζοντας το χαμένο δίμηνο με την επιμήκυνσή της. Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες σε διεθνές επίπεδο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όχι μόνο φρόντισε, στο δίμηνο της καραντίνας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη, αλλά και εκπόνησε ―σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ― σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, με γνώμονα την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών», όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

TAGS