Ανοίγει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες

Ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη κάνει εγκαίνια στην μακεδονική πόλη.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης (1931 – 2020) δεν ήταν Σερραίος. Ανήκε στην ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, γεννήθηκε στο Κάιρο και στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε και δημιούργησε μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Όμως επέλεξε συνειδητά την πόλη των Σερρών, μετά από μια διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τον φίλο του, καθηγητή του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο, για να δωρίσει 171 έργα του όλων των περιόδων, οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του μουσείο στην μακεδονική πόλη. Δυστυχώς πέθανε πριν δει το όραμα του να γίνεται πραγματικότητα, τώρα όμως το Μουσείο που φέρει το όνομα του είναι γεγονός και το Σάββατο 14 Μαΐου εγκαινιάζεται και ανοίγει για το κοινό.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» βρίσκεται στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και σε αυτό μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020 και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού. Εκτός από τα έργα που δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με έργα του Ξενάκη που δώρισε ο Αριστοτέλης Νανιόπουλος αλλά και άλλοι συλλέκτες.

Ο Ξενάκης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για την σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων, και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη Στη δουλειά του κυριαρχούν σύμβολα παρμένα από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, το ελληνικό και το φοινικικό αλφάβητο αλλά και ιαπωνικοί χαρακτήρες. Τον Ιανουάριο του 2004 και τον Δεκέμβριο του 2009, τα «Νέα της Τέχνης» κυκλοφόρησαν με έργα του Ξενάκη στο εξώφυλλο τους, χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του. Το πρώτο από αυτά έχει μάλιστα τον τίτλο «Τα Νέα της Τέχνης» (δεξιά στη φωτό) και έχει φιλοτεχνηθεί ειδικά για την συγκεκριμένη έκδοση.

Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου του μουσείου έγινε μετά από μια πλήρη Μουσειολογική-Μουσειογραφική-Γραφιστική μελέτη των ομότιμων καθηγητών του ΑΠΘ, Ματούλας Σκαλτσά, Πάνου Τζώνου και των συνεργατών τους. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ξενάκης συμμετείχε ενεργά στις πρώτες φάσεις μελέτης και υλοποίησης του Μουσείου.

Το νέο Μουσείο είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη και φιλικό σε Άτομα με Αναπηρίες με ιδιαίτερες προβλέψεις φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας, όπως απτικά εκθέματα, ηχητική πρόσβαση σε κείμενα μέσω QR codes, βίντεο με προσθήκη υποτίτλων και ελληνική νοηματική γλώσσα, ράμπες, προσβάσιμη τουαλέτα. Διαθέτει, επίσης, εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και δικό του δίκτυο WiFi για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».  Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το Ιστορικό Μουσείο στο Petrich της Βουλγαρίας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια των δύο Μουσείων έχοντας διανύσει με επιτυχία τη δύσκολη εποχή της πανδημίας.

Επικεφαλής εταίρος του έργου Cultural Dipole είναι ο Δήμος Σερρών και συμμετέχουν ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), ενώ υποστηρικτές εταίροι τα σωματεία Σερραίων Πολιτεία και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Ο Δήμος Σερρών πέτυχε μέσω του Cultural Dipole καθώς και με δικούς του πόρους και τη στήριξη ιδιωτών να μεταμορφώσει ένα διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά, νυν Πάρκο Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο αντάξιο της συλλογής του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

«Με τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο τοπόσημο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και σημαντικό προορισμό για το φιλότεχνο κοινό», τονίζει ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα Λήξης του έργου Cultural Dipole την ίδια ημέρα, το Σάββατο 14 Μαΐου,  από τις 9:00 έως τις 11:30 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.

TAGS
Art For Tomorrow,16-20 June