Η έκθεση σύγχρονης τέχνης Ammophila vol.3: There Was Land Here Before» ξεκινάει αύριο 18 Αυγούστου στο Σχολείο της Ελαφονήσου από την ομάδα Ammophila (Εύη Ρουμάνη, Παναγιώτης Κεφαλάς, Περσεφόνη Νικολακοπούλου) η οποία μας μιλά για την φετινή διοργάνωση, την σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τους τόπους και τις κυρίαρχες αφηγήσεις που προβάλλονται πάνω σε αυτούς μέσα από την τέχνη.
Το Ammophila πραγματοποιείται για τρίτη φορά και πλέον εδραιώνεται ως διοργάνωση. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Ammophila και τι περιμένουμε στην φετινή διοργάνωση;
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης Ammophila είναι ένα ετήσιο εικαστικό γεγονός στο νησί της Ελαφονήσου. Βασικό στόχος της έκθεσης αποτελεί η δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού που διαρκώς επεκτείνεται και ταυτόχρονα προωθεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση είναι ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική πρακτική (ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, video art, performance, διαλέξεις κ.λπ.) ενθαρρύνοντας πειραματικές προσεγγίσεις στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργικής διαδικασίας. Το project “Ammophila” αποτελεί μια πρόσκληση για διάλογο και σκέψη μεταξύ καλλιτεχνών, συγγραφέων και κοινού σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία αναπλάθοντας το χαρακτήρα της. Η έκθεση Ammophila vol.3: There was land here before επαναδιαπραγματεύεται τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τους τόπους και τις κυρίαρχες αφηγήσεις που προβάλλονται πάνω σε αυτούς. Έχουμε κατά νου τόπους που θεωρούμε το υπέδαφός μας, τελετές συναναστροφής και συνύπαρξης και τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει αυτές τις σχέσεις. Η έκθεση μας καλεί να δώσουμε νέες ερμηνείες και ιστορίες σε μέρη που μπορεί να είναι τόσο υπαρκτά όσο και κατασκευασμένα μέσα από τις συλλογικές μας φαντασιώσεις.

Ηλέκτρα Μάιπα, Mountain XI, 2022
Το ιδιαίτερο γνώρισμα της περιοχής, ως τόπος που αποσπάστηκε από το κύριο τμήμα της στεριάς και έγινε νησί, επιτρέπει τον αναστοχασμό σχετικά με την τοπικότητα και την αίσθηση του ανήκειν. Πως διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνες/ιδες αυτή τη σχέση;
Πράγματι η Ελαφόνησος, στο παρελθόν ήταν χερσόνησος συνδεδεμένη με την απέναντι στεριά και μετασχηματίστηκε σε νησί μετά από έναν σεισμό. Η προκαλούμενη με φυσικά αίτια μεταβλητότητα του τόπου που βρισκόμαστε αποτελεί κίνητρο επανεξέτασης των παρελθοντικών αφηγήσεων και των αφηγήσεων για το παρελθόν. Οι καλλιτέχνες/ιδες που μας τιμούν με την συμμετοχή τους διαπραγματεύονται ελεύθερα την θεματική της έκθεσης και διαφοροποιούνται ως προς τα εκφραστικά μέσα, τις αφηγήσεις και την προσέγγιση του περιεχομένου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα που αναφέρονται είτε άμεσα είτε με υποκειμενικό και έμμεσο τρόπο στην έννοια του τόπου και του ανήκειν. Οι πολλαπλές αναγνώσεις που παράγονται από το σύνολο παράγουν μια ενδιαφέρουσα σχέση με τους θεατές της έκθεσης. Το κάθε έργο φέρει την προσωπική ταυτότητα του ανθρώπου που το δημιούργησε και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος ενός συλλογικού αποτελέσματος. Οι συνομιλίες που δημιουργούνται μεταξύ των έργων αποτελούν και αυτές αφορμή για διεύρυνση των ερωτημάτων μας και αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων μας.
Μιλάτε για τις κυρίαρχες αφηγήσεις, πως η σύγχρονη εικαστική τέχνη μπορεί να δώσει εναλλακτικές και συμπεριληπτικές αναγνώσεις της πραγματικότητας;
(Θεωρούμε πως) Η σύγχρονη τέχνη καλείται να διευρύνει τα ερωτήματα και να αποφεύγει τις δογματικές απαντήσεις. Ο διάλογος με τους θεατές αποκτάει συμπεριληπτικό χαρακτήρα όταν οι αφηγήσεις είναι πολυδιάστατες και κατά συνέπεια προσφέρουν τη δυνατότητα πολύπλευρων ερμηνειών. Καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης τέχνης είναι η σχέση της με το παρόν και την πραγματικότητα, έτσι συνήθως συνδιαλέγεται και αναφέρεται σε προβληματισμούς καθημερινούς και οικείους, θέματα σημερινά, τα οποία οι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται με το έργο τους.

Φωτεινή Καλλέ, Κρυφτό, 2022, Video-performance,
Πέραν των προσκεκλημένων καλλιτεχνών/χνιδων, προσκαλείτε σταθερά και συγγραφείς και πλαισιώνεται και κειμενικά την έκθεση, πως επιλέξατε μια τέτοια πρακτική και για ποιους λόγους;
Ο ρόλος των συγγραφέων, από την πρώτη έκθεση ammophila είναι εξίσου ζωτικός με τον ρόλο των καλλιτεχνών. Οι συγγραφείς δημιουργούν τα κείμενα τους αυτόνομα και ανεξάρτητα από τα έργα των καλλιτεχνών. Ο έντυπος κατάλογος της έκθεσης, αποτελεί το κοινό έδαφος της παρουσίασης του έργου των συγγραφέων και των εικαστικών έργων. Με αυτό τον τρόπο, ο αναγνώστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια συνολική περιήγηση και να συνδέσει το λόγο με την εικόνα σε ένα υποκειμενικό αφηγηματικό πλαίσιο που αναπτύσσεται οργανικά μέσω της κοινής θεματικής.
Ποιες είναι οι προκλήσεις μια τέτοια διοργάνωσης και ποιες οι ιδιαίτερες δυσκολίες μια έκθεσης στην περιφέρεια;
Η μεγαλύτερη πρόκληση της διοργάνωσης είναι η δημιουργική σχέση και επικοινωνία με την τοπική κοινότητα. Θα λέγαμε πως αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και τον βασικότερο στόχο της δράσης μας. Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης μπορεί να αποτελέσει αφορμή εναλλακτικού διαλόγου σε αυτό το πολύ όμορφο και φιλόξενο μέρος. Η διαφοροποιημένη λειτουργία του σχολείου της Ελαφονήσου, ενεργοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών του νησιού καθώς έρχονται σε μια εκ νέου γνωριμία με τον χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα τους. Πρόκειται για έναν διάλογο με τον δημόσιο χώρο που σταδιακά εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πρακτικής φύσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη απόσταση από τις πόλεις όπου ζουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες της έκθεσης. Ωστόσο η φιλοξενία του δήμου Ελαφονήσου και της τοπικής κοινωνίας μας έχει βοηθήσει να ξεπερνάμε τις δυσχέρειες και να τις αντιμετωπίζουμε ως μέρος των προκλήσεων που καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε. Τέλος ας προσθέσουμε πως υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες και συγγραφείς που επισκέπτονται το νησί για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεση και σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίζουν με την παρουσία τους τη δράση κάθε χρόνο. Οι μικρές κοινότητες των ανθρώπων που δημιουργούνται με κεντρικό άξονα την έκθεση Ammophila στο νησί της Ελαφονήσου, αποτελεί ίσως το ζωτικότερο κομμάτι της διοργάνωσης μας.

VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης)
Cones and Stone (from the series It Takes Two to Tango), 2022
Ποιες από τις φετινές δράσεις δεν πρέπει να χάσουμε;
Καμία! Οι δράσεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός οργανικού συνόλου. Θα πρέπει να αναφέρουμε λοιπόν, πως στην φετινή διοργάνωση συμπεριλαμβάνονται μια μουσική παράσταση και μια επιτελεστική διάλεξη(performative lecture). Η μουσική παράσταση με τίτλο “post–truth is another water game I play against my mouth” σε σύνθεση της Στέλλας Ν. Χρίστου, με τους Άννα Παπαθανασίου, Στέλλα Ν. Χρίστου, Τάσο Στάμο και Κώστα Τζέκο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και Βοιών Λακωνίας στις 23 και 24 Αυγούστου. Η επιτελεστική διάλεξη με τίτλο “Contrenature” θα πραγματοποιηθεί από την Σοφία Κουλουκούρη στο χώρο του σχολείου στις 19 Αυγούστου.
Η έκθεση Ammophila Vol.3: There Was Land Here στο Σχολείο Ελαφονήσου Λακωνίας θα διαρκέσεις από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου και σε αυτή συμμετέχουν οι:
Μαρίνα Βελησιώτη, Χρήστος Βενέτης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Φωτεινή Καλλέ, Παναγιώτης Κεφαλάς, Ηλέκτρα Μάιπα, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Ρεντούμης, Νάνα Σαχίνη, Νανά Σεφερλή, Εύα Στεφανή, Κλεοπάτρα Τσάλη, Μάνος Τσιχλής, Αλέξης Φιδετζής, Poka-Yio, Sasha Streshna, Garden Thief, Vaskos, 3 137.
Στέφανος Γιαννούλης, Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη, Κωστής Ζουλιάτης, Εμμανουέλα Κυριακοπούλου, Αναστασία Μιχοπούλου, Χριστίνα Παπούλια, Ελένη Ρήγα, Θεόφιλος Τραμπούλης, Βίκυ Τσίρου, Εβίτα Τσοκάντα.