«Περσεφόνη», έργο του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου με αναφορά στις γυναικοκτονίες

«Αιώνια Μήτρα»: Σύγχρονη τέχνη σε ένα οινοποιείο της Κρήτης

38 εικαστικοί σε έναν πολιτισμικό διάλογο με τη γέννηση, το πρωτότυπο και το αντίθετο.

Είμαστε στην εποχή του τρύγου, αλλά σε ένα οινοποιείο της Κρήτης, αυτό του Λευτέρη Διγενάκη, πέρα από το κοτσιφάλι, το ασύρτικο ή τη βιλάνα που ετοιμάζονται να γίνουν κρασί, ο χώρος έχει ήδη από το καλοκαίρι αποκτήσει και την ιδιότητα της γκαλερί καθώς φιλοξενεί, μια εντυπωσιακή έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης, στην οποία συμμετέχουν 38 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί με ζωγραφικά έργα, γλυπτά, video art, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις.

Η έκθεση οργανώνεται από την ομάδα Δίπολα και την επιμελούνται οι εικαστικοί Δημήτρης Λάμπρου, Δημήτρης Καρατζάς και η αρχιτέκτων – μηχανικός Μαρένα Κωνσταντινίδη Μάνεση.

 

Βραδινή λήψη, εξωτερική άποψη του Οινοποιείου Διγενάκης με φωτισμένο το έργο της Εύη Μιχελάκη «Cosmic Generosity»

Το θέμα κινείται γύρω από την έννοια του χρόνου ως ροή, και την εικαστική αποτύπωση της εξέλιξης.  Μέσα από τη «μήτρα» η μορφή της γέννησης και η μορφή της επιστροφής συναντώνται και συνδιαλέγονται στο πεδίο της συγχρονικότητας. Επιστροφή στη γενέτειρα καλλιτεχνικά πολιτιστικά, σημειολογικά. «Επιστροφή, ωστόσο, όχι υπό το πρίσμα μιας παρελθοντολαγνικής θεώρησης, αλλά διαλεκτικά, μέσα από ένα πολιτισμικό διάλογο πάνω στο υφαντό υπόστρωμα της νεωτερικότητας» όπως λέει ο οικοδεσπότης της οινοποιός Λευτέρης Διγενάκης. Η έκθεση βρίσκεται στη δεύτερη φάση της, καθώς το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν έργα 52 ακόμη καλλιτεχνών.

Η Διαλεκτική της έκθεσης «Αιώνια μήτρα» – ανάμεσα στην αρχέγονη (αριστερά, «Ίχνος ’22» έργο του Σπύρου Κοΐκα] και την ψηφιακή μήτρα [δεξιά, «Ο κήπος της Αρμίδας» (sample)’, video του Γιάννη Δημουλά & «Το Κουτί της Πανδώρας», video της Πανδώρας Καρτσωνάκη]

«Η “μήτρα” αυθόρμητα συνδέεται με το πρωτότυπο και αυτό με την σειρά του ως αντιθετικός πόλος με το  πολλαπλό» λέει στο επιμελητικό του σημείωμα ο εικαστικός Δημήτρης Καρατζάς . Στον ύστερο 20ο αιώνα, στα πλαίσια του Μετά-Μοντερνισμού, της αποδόμησης και της πληροφορικής επανάστασης εμφανίστηκε μια γενεαλογία ιδεών που πρότειναν μια εγγενή ρήξη με την αυθεντία, την αύρα του μοναδικού έργου και το κυρίαρχο καλλιτεχνικό υποκείμενο. Στη θέση της διαφάνειας πρότειναν την αδιαφάνεια, στην σύζευξη μορφής και λειτουργίας πρότειναν την διάζευξη τους, στην πρόταξη αρχών και κανόνων πρότειναν την άρνηση των κανόνων και το παιχνίδι, στην αναζήτηση του βάθους και της ουσίας πρότειναν την εμμονή στο φαινόμενο, την εικόνα, την εμφάνιση και την επιφάνεια, στην ηθική της αλήθειας και της ειλικρίνειας  πρότειναν την φιλοσοφία της υποψίας, του δόλου και της προσποίησης, στην ολότητα πρότειναν το θραύσμα και το απόσπασμα, στην σταθερότητα και την συνοχή πρότειναν την κινητικότητα, την αστάθεια, την διασπορά, στον λόγο πρότειναν την τρέλα, στον νου πρότειναν το σώμα, στον Ουμανισμό πρότειναν τον Αντί-Ουμανισμό και τον μηδενισμό, στην τάξη πρότειναν το χάος, στην δομή την αποδόμηση και στις ιδέες τα συμβάντα».

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι εικαστικοί:  Έλλη Βέλλιου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Κυριάκος Θεoχάρους, Λίνα Παπαγεωργίου, Χριστίνα Αδάμ, Εβελίνα Ντουντουνάκη, Σοφία Μπακιρτζή, Γιάννης Δημουλάς, Παναγιώτης Φερεντίνος, Πανδώρα Καρτσωνάκη, Αλεξάνδρα Τσιτσίντα, Νάντια Σκορδοπούλου, Βερονίκη Δομιανίδου, Ιάνθη Αγγελίογλου, Όλγα Μπογδάνου, Αγγέλα Καράλη, Βασίλης Καβουρίδης, Νεκτάριος Κωνσταντίνος Κολέτσος, Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, Γεωργία Τρούλη, Στάθης Μαυρίδης, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Νεκτάριος Παχιαδάκης, Εύη Μιχελάκη, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Σταυρούλα Μιχαλόπουλου, Κρίστι Γρηγορίου, Αγγελική Παπαδάκη, Αγγελική Τριαντοπούλου, Κωνσταντίνα Παρασκευόπουλου, Αλέξανδρος Καπετάνου, Μιχάλης Παρλαμάς, Christine Boladz, Elena Di Giosia, Serena Perrone, Άννυ Σοφιανοπούλου, Ευαγγελία Αβραμίδου, Νίνα Κοταμανίδου και Γιώτα Μπούζα.

Το οινοποιείο Διγενάκης βρίσκεται στην Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης (20 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου) και η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 17:00, Σάββατο 11:00 – 15:00. Κυριακή κλειστά.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ και για την ομάδα Δίπολα εδώ.

 

 

 

TAGS