Περικλής Πραβήτας στην Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου (photo Τατιάνα Μαυρομάτη)

10 εκθέσεις για το φθινόπωρο

Καθώς ο Σεπτέμβριος βρίσκεται στη μέση του, το εκθεσιακό περίγραμμα της πρώτης φάσης της χειμερινής περιόδου στους χώρους τέχνης έχει ήδη σχηματιστεί με σαφήνεια. Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε με τρεις αθηναϊκές γκαλερί οι οποίες μας μετέφεραν αισιόδοξα μηνύματα για τη σεζόν που αρχίζει (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ). Οι εκθέσεις λοιπόν έχουν ξεκινήσει και Έλληνες, ξένοι, νέοι, καταξιωμένοι, πειραματιστές, ακτιβιστές, ανατρεπτικοί, ή σαρκαστικοί, οι καλλιτέχνες ανυπομονούν να μας φέρουν κοντά σε νέους πίνακες, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και κατασκευές. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες σημαντικές εκθέσεις που κάνουν εγκαίνια τις επόμενες 25 ημέρες και σας τις παραθέτουμε με ένα κατατοπιστικό στίγμα για την κάθε μια και με ημερολογιακή σειρά.

 

Στην γκαλερί The Breeder η ατομική έκθεση του Ανδρέα Λόλη είναι  ένα εγχείρημα βασισμένο στην πολυετή και ενδελεχή σπουδή του καλλιτέχνη πάνω στην συμπεριφορά και τις δυνατότητες του μαρμάρου. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα νέο σώμα έργων που αποτελείται από δέκα καμβάδες, οι οποίοι συγχέουν τα όρια μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής και ενεργοποιούν το χώρο γύρω τους με απρόσμενους τρόπους. Ο Λόλης παρουσιάζει το μάρμαρο, σμιλεμένο με αβρότητα στo μέγεθος ενός συμβατικού καμβά και τοποθετημένο τόσο στους τοίχους όσο και στο δάπεδο της γκαλερί, σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τους περιορισμούς της παραδοσιακής γλυπτικής προκαλώντας παράλληλα τις συμβατικές θεωρήσεις για το τί μπορεί να θεωρηθεί ζωγραφική. Από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου.

Detail view από έργο του Ανδρέα Λόλη (The Breeder)| © Andreas Lolis

Η έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας του  Γιάννη Τζώρτζη  υπό τον τίτλο «Natura Transita» στην a.antonopoulou.art είναι καρπός μιας  ατέρμονης βιωματικής περιπλάνησής του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας.. Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Από 21 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου.

Στην γκαλερί Kalfayan η Μάρω Μιχαλακάκου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά (ακουαρέλες, γλυπτική εγκατάσταση κ.α.), καλώντας τους επισκέπτες να βυθιστούν σε ένα περιβάλλον, σε μια ταυτόχρονη αναχώρηση και επιστροφή σε επίπεδα εμπειριών πέρα και κάτω από τα λόγια, σε έναν τόπο όπου ο χωροχρόνος εκτείνεται και λυγίζει όσο το επιτρέπει η φαντασία μας. Η έκθεση «In Orbit» (σε επιμέλεια Κώστα Στασινόπουλου) χαρτογραφεί ένα ταξίδι που αμφισβητεί την καθηλωμένη στο έδαφος  γήινη ύπαρξή μας, αφορά κόσμους που συγκρούονται εσωτερικά ή κάπου μακριά, ακολουθεί τη συγχώνευση ειδών καθώς αυτά σχηματίζουν μελλοντικά δίκτυα και οργανώνει μια αποστολή που διαπερνά  ενσώματα και ασώματα σύμπαντα. Από 23 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου.

Έργο της Μάρως Μιχαλακάκου – Kalfayan Galleries

Στην γκαλερί Alma,  η έκθεση «All 4 Art» των  Pat Andrea, Cristina Ruiz Guiñazú, Mateo Andrea και Azul Andrea  αποτελεί την πρώτη ομαδική παρουσίαση τους στην Ελλάδα.  Ασυνήθιστο φαινόμενο για μια οικογένεια καλλιτεχνών να εκθέτει μαζί, ωστόσο οι «Les Andrea» έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή καλλιτεχνική ομάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έργα, μεγάλα και μικρότερα ζωγραφικά έργα και σχέδια σε καμβά και χαρτί, 3D γλυπτά από χαρτόνι, γλυπτική, μικτή τεχνική, κολλάζ και in situ εγκατάσταση. Από 23 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου.

Με έργα του Περικλή Πραβήτα ξεκινάει τη σεζόν η Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου. Οι νέες γλυπτικές συνθέσεις του καλλιτέχνη χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη εικόνες και αντικείμενα οικεία και βιωμένα, που βρίσκονται πλέον παρατημένα και αφημένα σε αχρησία, με σκοπό να ενεργοποιήσουν μέσα από τη συνεχή αίσθηση του εύθραυστου, της ματαιότητας και του κινδύνου, τον μηχανισμό του «Déjà Visité». Μιας ανερμήνευτης διαδικασίας του νου να νιώθει πως έχει ξαναβρεθεί σε έναν χώρο, χωρίς να υπάρχει καμία μαρτυρία που να το πιστοποιεί.  Τα υλικά γίνονται το έναυσμα για να ανακληθούν χώροι, χρονικές περίοδοι και χειρονομίες που προηγήθηκαν και πλέον ξεχάστηκαν. Ο καλλιτέχνης δεν στέκεται απλά στην επίκληση της συλλογικής μας μνήμης, αλλά δίνει νέες δυνατότητες στα αντικείμενα, αλλάζοντας τη γεωμετρία και τη χρήση τους. Από 28 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου.

Στην Gallery 7 ο Νίκος Νέσκες παρουσιάζει τη νέα δουλειά (ελαιογραφίες και κατασκευές) σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα η οποία στο συνοδευτικό της κείμενο σημειώνει; . «…ηγεμονικές φιγούρες, οι πεπλοφορούσες “νύφες” του Νέσκε αποτελούν προέκταση του φόντου στο οποίο τοποθετήθηκαν, ή ίσως εντέλει το φόντο να είναι η προέκτασή τους πάνω στον καμβά. Δυστοπικές, ακυρωμένες, συντηρούν την αμφιβολία για το φύλο τους, δεσπόζοντας στη ζωγραφική αφήγηση ενός παράξενου παραμυθιού που μόνο ο ίδιος ο καλλιτέχνης γνωρίζει». Από 28 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου.

Έργο του Νίκου Νέσκε (Gallery 7)

Η γκαλερί Citronne της Αθήνας ξεκινάει την φθινοπωρινή σεζόν με την ατομική έκθεση «Insight» του Γιάννη Αδαμάκου. Παρουσιάζονται 35 έργα γραφίτη σε χαρτί, τα οποία αποτελούν κομμάτι της συλλογικής εικαστικής δουλειάς του καλλιτέχνη από το 2019 έως 2021. Το «Insight» (ενόραση) είναι ο τίτλος τον οποίο επέλεξε ο καλλιτέχνης για να χαρακτηρίσει συλλογικά και συνολικά τα έργα της περιόδου 2019-2021. Η επιμέλεια είναι της Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη. Από 30 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου.

«Heliotropic» ονομάζεται η έκθεση με έργα του Γεράσιμου Φλωράτου και της Uman στην Eleni Koroneou Gallery. Ο Φλωράτος επιστρέφει στη γκαλερί μετά την ατομική του 2018 με πίνακες μεγάλης κλίμακας καθώς και έργα σε χαρτί με το  έντονο χρώμα, τα αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς και τα ζωόμορφα πλάσματα να κυριαρχούν στη δουλειά του. H Uman γεννήθηκε στη Σομαλία, μεγάλωσε στην Κένυα και ζει στη Νέα Υόρκη. Στη δουλειά της (και εδώ πίνακες μεγάλου μεγέθους και έργα σε χαρτί) αυτοβιογραφικές μορφές και λαϊκά στοιχεία μεταμορφώνονται σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα, όπου η ταυτότητα και η μορφή παραμένουν ρευστές. Από 1 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου.

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών  αρχίζει τη σεζόν με την  έκθεση του Γιώργου Ταξίδη «Παραμύθι για ενήλικες» με έργα από μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, λάδι σε καμβά, λινόλεουμ σε χαρτί, λιθογραφία καθώς και γλυπτά που δημιουργήθηκαν με χώμα, ρίζες, στάχτη και ακρυλική κόλλα.  Ο εικαστικός προβληματισμός του καλλιτέχνη  διερευνά στοιχεία ανθρώπινης κινητικότητας, τους τρόπους με τους οποίους αυτά επηρεάζουν την αντίληψή μας για την κοινωνική πραγματικότητα και το πως τοποθετούμε τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα στον σύγχρονο κόσμο.  «Η έκθεση ενσαρκώνει την οξύμωρη σχέση ανάμεσα στα αθώα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας και τη συνειδητοποίηση των κακουχιών και αντιξοοτήτων της  ενήλικης ζωής» σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου.  Από 5 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου.

Με έναν παλιό γνώριμο αρχίζει τη χρονιά η Bernier/Eliades αφού ο Richard Long θα πραγματοποιήσει την 7η ατομική του στην γκαλερί. Ο 76χρονος Βρετανός καλλιτέχνης θεωρείται πρωτοπόρος του κινήματος της Land Art και ο  πυρήνας της πρακτικής του είναι το περπάτημα στην φύση και ο στοχασμός που προκύπτει μετά. Από το 1967 ο Long μετατρέπει τους περιπάτους του – από βουνά σε έρημους, ακτές, λιβάδια, ποτάμια και χιόνια – σε έργα τέχνης, γλυπτά, φωτογραφίες και κείμενα. Το έργο του είναι τόσο σύγχρονο όσο και «πρωτόγονο», εννοιολογικό και φυσικό, εστιάζοντας στην ανησυχία τόσο για το τελειωμένο έργο τέχνης όσο και για τη διαδικασία ολοκλήρωσής του. Από 7 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου.

 

 

 

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα