Θρυλικοί γλύπτες, σύγχρονοι καλλιτέχνες αλλά και βιοφιλικές μεγαλογραφίες, πανηγύρια και τέχνη εμπνευσμένη από… κοτέτσια. Στα μουσεία και τις γκαλερί της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες έχετε να δείτε πολλά και εμείς σας έχουμε επτά επιλογές πολύ ιδιαίτερες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.
Να σας πούμε αρχικά πως η έκθεση στο Τελόγλειο Ίδρυμα (σε συμπαραγωγή με το Onasis Culture) «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» έχει πάρει παράταση, και άρα μπορείτε να θαυμάσετε το έργο του γλύπτη στην πληρέστερη μέχρι τώρα εκδοχή του μέχρι τις 17 Ιουλίου.
Είναι μια έκθεση που «δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς το έργο του Χαλεπά και εκτός του “μύθου” του και να εισχωρήσει στο “εργαστήριό” του, στον εκφραστικό πλούτο ενός από τους πρώτους μοντέρνους γλύπτες της ελληνικής τέχνης» όπως γράφει η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη στην κριτική της στο thearnewspaper.gr και την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.
Στο Momus– Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) μπορείτε να δείτε πλέον και τα δύο μέρη της σπονδυλωτής έκθεσης με τίτλο «Κοινό Κτήμα» η οποία αφορά τα έργα που απέκτησε το μουσείο από δωρεές 29 καλλιτεχνών την τελευταία τριετία αλλά και 69 έργα 45 εικαστικών τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του MOMus την τελευταία διετία, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών και εμπλουτισμού των συλλογών του, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις, βίντεο και ηχητικά σύνολα.
Ξέρετε τί είναι οι «βιοφιλικές μεγαλογραφίες»; Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts (Αγίας Θεοδώρας 3) θα μάθετε γιατί μέχρι τις 10 Ιουλίου υπάρχει τώρα η έκθεση «Finding the ties between science and nature», η πρώτη ατομική στη Θεσσαλονίκη του Κώστα Πηγαδά (Costas Picadas) ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά και καλλιτεχνικά στην Αμερική, και έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, ενώνοντας τέχνη και επιστήμη και αποκαλύπτοντας έναν μικρόκοσμο από κινούμενες εικόνες που όμως δεν είναι αποτυπώσεις εργαστηριακών ευρημάτων αλλά προσωπικές συνθέσεις του καλλιτέχνη.

«Προ(σ)κλήσεις από/σε δυο κοτέτσια»
Όπου ακούς πολλά κοκόρια, σίγουρα κάπου εκθέτουν. Ένας από τους πιο ευφάνταστους τίτλους της σεζόν ανήκει στην έκθεση του Μουσείου Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς στις Συκιές (Έβρου 49). Είναι οι «Προ(σ)κλήσεις από/σε δυο κοτέτσια» και αναφέρεται τόσο στο παρελθόν του χώρου όσο και στη θεματική της έκθεσης καθώς ένα από τα έργα των 40 καλλιτεχνών που συμμετέχουν (αλλά και ως σύνολο) «συγκροτούν έναν οπτικό λόγο, ο οποίος αναφέρεται στο κοτέτσι και τα περιεχόμενά του και μέσα από αυτόν επανερμηνέυονται, κοινωνικοί/πολιτισμικοί συμβολισμοί». Έως 10 Ιουλίου.
Ο Γιάννης Αργυριάδης που επιμελείται μαζί με τη Μαρία Δελαπόρτα την έκθεση στις Συκιές, μας είπε πως όταν διαπίστωσε πως στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις το θέμα της έκθεσης περιείχε τη λέξη «ταγάρι» η οποία σε πολλά παιδιά φάνηκε άγνωστη, εμπνεύσθηκε και επιμελήθηκε μια έκθεση στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ και Ερμού) η οποία, στημένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τρέχει αυτόν τον καιρό και είναι αφιερωμένη στον τεχνίτη παραδοσιακών οργάνων, δάσκαλο και μουσικό Παναγιώτη Ζηκίδη. Η έκθεση «Ήχος – Θέρος» πλαισιώνεται από έξι φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη και ένα κείμενο της Σοφίας Ζαράρη. Έως 10 Ιουλίου.

Αριστερά: «Έρως – Θέρος» στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, φωτό: Βασίλης Βαρσακέλης. Δεξιά: Έργο της Λούλας Παπαδοπούλου στο Pikap.
Μέχρι τις 9 Ιουλίου διαρκεί και η έκθεση της Λούλας Παπαδοπούλου «Το ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα» στο Pikap (Ολύμπου 57). Όπως λέει και η ίδια η ζωγράφος «στα έργα αυτής της ενότητας κυρίαρχο στοιχείο είναι το νυχτερινό τοπίο, το τοπίο εκείνο που μπορεί να διακρίνει κανείς στην τροχιά που διαγράφει η πορεία της ημέρας μέσα στην νύχτα. Η αίσθηση ενός χώρου με χαμηλό φωτισμό μεταφέρεται στη γαλήνη ενός νυχτερινού στιγμιότυπου που μοιάζει να ακινητοποιεί την ύπαρξη μια δεδομένης χρονικής στιγμής σε έναν τόπο».
Τέλος, η ομαδική Affordable Art που συγκεντρώνει έργα 60 περίπου σύγχρονων εικαστικών θα λειτουργεί της γκαλερί Lola Nikolaou (Τσιμισκή 52) έως τις 22 Ιουλίου και είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.