Εντυπωσιακή εικόνα από τη μεταφορά της «ηλιακής βάρκας» από τον αρχαιολογικό χώρο της Γκίζας στο Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου (Egypt’s Tourism and Antiquities Ministry via AP)

6 μουσεία που ανοίγουν το 2022

Από την Αίγυπτο ως την Αυστραλία και από τη Σκωτία ως το Χονγκ Κονγκ, ο «λήθαργος» της πανδημίας δεν εμπόδισε τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργάτες να δουλεύουν για νέους ή ανανεωμένους μεγάλους χώρους τέχνης. Ας δούμε έξι από αυτούς που αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Το μεγαλύτερο μουσείο της Σκανδιναβίας έρχεται να ενώσει τις συλλογές τριών μεγάλων ιδρυμάτων: της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου. Βρίσκεται στο Όσλο και σχεδιάστηκε από τους Γερμανούς αρχιτέκτονες Kleihues & Schuwerk.με «υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες». Κόστισε 670 εκατομμύρια δολάριά και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το κράτος. Η τεράστια πλέον συλλογή του, η οποία θα εκτείνεται σε 80 αίθουσες, θα περιλαμβάνει περίπου 5.000 έργα και ανάμεσα τους την «Κραυγή» του Μουνκ, μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ και τη «Χειμωνιάτικη Νύχτα στα Βουνά» του Χάραλντ Σόλμπεργκ, που έχει ψηφιστεί ως ο εθνικός πίνακας της Νορβηγίας. Το μουσείο θα ανοίξει στις 11 Ιουνίου. Η εναρκτήρια περιοδική του έκθεσή του , σε ειδικό χώρο 2.400 τετραγωνικών, θα είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη νορβηγική τέχνη, με συμμετέχοντες περισσότερους από 150 καλλιτέχνες και ομάδες.

 

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Κοντά στην ολοκλήρωση του βρίσκεται το τεράστιο μουσείο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Γκίζας, το οποίο θεμελιώθηκε πριν από 20 χρόνια. Το κόστος του μουσείου, το οποίο σχεδιάστηκε από την Heneghan Peng Architects με έδρα το Δουβλίνο, εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. Δολάρια ενώ μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια της ιαπωνικής κυβέρνησης. Θα φιλοξενεί 100.000 αιγυπτιακά τεχνουργήματα, που εκτίθενται με χρονολογική σειρά από την προϊστορία έως την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσα τους ένα άγαλμα του Ραμσή του Μεγάλου από κόκκινο γρανίτη 75 τόνων, ύψους 11 μέτρων και μια ξύλινη «ηλιακή βάρκα» μήκους 45 μέτρων που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές το 1954 στη βάση της Μεγάλης Πυραμίδας του Khufu. Επίσης εδώ θα βρίσκεται η συλλογή 5.000 αντικειμένων από τον τάφο του Τουταγχαμών, τα οποία μεταφέρθηκαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και θα εκτεθούν στο σύνολό τους για πρώτη φορά. Τα εγκαίνια υπολογίζονται για τον Νοέμβριο.

 

Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας

Γνωστή ως Sydney Modern, η επέκταση της Πινακοθήκης Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας διαθέτει ένα ευάερο νέο κτίριο με γυάλινη πρόσοψη, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Sanaa με έδρα το Τόκιο. Θα συνδέεται με το υπάρχον κτίριο της Πινακοθήκης μέσω ενός δημόσιου κήπου τέχνης που θα είναι προσβάσιμος 24 ώρες την ημέρα, με θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Ο σχεδιασμός, με πράσινες στέγες, ηλιακούς συλλέκτες και συλλογή βρόχινου νερού, έχει επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία της Αυστραλίας για περιβαλλοντικά βιώσιμα κτίρια. Με το νέο αυτό κτίριο, ο εκθεσιακός χώρος του ιδρύματος διπλασιάζεται και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών σε αριθμό πάνω δύο εκατομμύρια ετησίως. Επίσης σχεδιάζεται πλήρης ανανέωση της συλλογής που θα δώσει χώρο σε έργα Αβορίγινων καλλιτεχνών καθώς και καλλιτεχνών από το νησί Torres Strait. Το Sydney Modern χρηματοδοτήθηκε με 175 εκατομμύρια δολάρια  από την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και περισσότερα από 72 εκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες. Αναμένεται να ανοίξει στα τέλη της χρονιάς.

 

Musée de Cluny

Η επταετής ανακαίνιση του Musée de Cluny στο Παρίσι, του εθνικού μουσείου του Μεσαίωνα της Γαλλίας, ολοκληρώνεται σύντομα. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σταδιακά, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός γοτθικού παρεκκλησίου και τα ερείπια των αρχαίων γαλλο-ρωμαϊκών ιαματικών λουτρών. Το 2018 παρουσιάστηκε ένα νέο κτίριο υποδοχής σχεδιασμένο από τον Bernard Desmoulin, ενώ το υπάρχον αρχοντικό του 15ου αιώνα και τα κτίρια του παραρτήματος του 19ου αιώνα έγιναν προσβάσιμα σε επισκέπτες με ειδικές ανάγκες. Η τελική φάση της ανακαίνισης αφορά στα ίδια τα εκθέματα που πλέον θα παρουσιάζονται  με μια χρονολογική διάταξη., από τις βυζαντινές συλλογές και τη γέννηση της γοτθικής τέχνης μέχρι το 1500, συμπεριλαμβανομένων της σειράς των περίφημων ταπετσαριών Lady and the Unicorn.  Άλλα βασικά αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνουν πίνακες από βιτρό από το Sainte-Chapelle και τα περίφημα 28 αγάλματα του 13ου αιώνα των «Bασιλέων του Ιούδα» που αποσπάστηκαν από την πρόσοψη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων κατά τη Γαλλική Επανάσταση και ανακτήθηκαν μόλις το 1977. Το όλο έργο κόστισε 21,5 εκατομμύρια ευρώ και θα εγκαινιαστεί την άνοιξη.

Hong Kong Palace Museum

Μουσείο των Ανακτόρων του Χονγκ Κονγκ

Μετά τα πολυαναμενόμενα εγκάινια, τον περασμένο Νοέμβριο, του μουσείου M+ του Χονγκ Κονγκ, έρχεται τώρα το γειτονικό Μουσείο των Ανακτόρων, αφιερωμένο στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς της Κίνας με δανεισμό από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Το μουσείο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ τον Δεκέμβριο του 2016, πυροδοτώντας διαμάχη σχετικά με την έλλειψη προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης. Είναι μια πρόσφατη προσθήκη στην πολιτιστική περιοχή West Kowloon, η οποία εκτείνεται σε 40 εκτάρια δίπλα στο λιμάνι Victoria. Το έργο, ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτείται πλήρως από το Hong Kong Jockey Club Charities Trust. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Rocco Yim με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το μουσείο θα έχει εννέα αίθουσες 7.800 τ.μ., καθώς και θέατρο 400 θέσεων, εκπαιδευτικούς και βρεφονηπιακούς χώρους. Περίπου 800 αντικείμενα από το Μουσείο του Παλατιού στο Πεκίνο θα αποτελέσουν την εναρκτήρια έκθεση, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, έργων καλλιγραφίας, διακοσμητικών αντικείμένων και σπάνιων βιβλίων. Η έναρξη θα γίνει τον Ιούλιο.

 

Συλλογή Burrell

Φιλοξενώντας 9.000 έργα τέχνης που δωρίστηκαν στην πόλη της Γλασκώβης από τον ναυτιλιακό μεγιστάνα William Burrell, το ομώνυμο μουσείο θα ξαναλειτουργήσει ξανά την άνοιξη μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ανακαίνισης. Η Συλλογή Burell είναι πλούσια σε μεσαιωνική και πρώιμη αναγεννησιακή τέχνη από τη βόρεια Ευρώπη, κινεζικά κεραμικά και γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων έργων του Edgar Degas. Το μουσείο, που βρίσκεται μέσα στα δάση και τους κήπους του Pollok Country Park, εγκαινίασε η Βασίλισσα Ελισάβετ το 1983. Οι αρχιτέκτονες John McAslan & Partners έκαναν μια μεγάλη ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου της δεκαετίας του 1970, δημιουργώντας 35% περισσότερο χώρο και προσθέτοντας μια νέα είσοδο και κέντρο μελέτης. Το ανακαινισμένο κτίριο είναι επίσης πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο, μετά από επισκευές στη στέγη με χρόνια διαρροή και την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και φωτισμού. Μια πλήρης επανεμφάνιση της συλλογής του Burrell υπόσχεται έργα που δεν έχουν ιδωθεί εδώ και δεκαετίες και καθηλωτικά, φιλικά προς την οικογένεια εκθέματα σχεδιασμένα να απευθύνονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Κόστισε 68 εκατομμύρια λίρες και θα ανοίξει τον Μάρτιο.

 

Με πληροφορίες από το The Art Newspaper UK

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα