Η δασκάλα Betty Campbell είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις δημόσιου αγάλματος μαύρης γυναίκας στη Βρετανία. Το γλυπτό υπογράφεται από την Eve Shepherd και βρίσκεται στο Κάρντιφ. © the artist. Photo credit: Paul Francis / Art UK

2% μη λευκοί και 17% γυναίκες στα δημόσια αγάλματα της Βρετανίας

Μια καταγραφή των δημοσίων γλυπτών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε μια αναμενόμενη αλλά κάπως άβολη πραγματικότητα.

«Δείξε μου τα αγάλματα στους δημόσιους χώρους σου, να σου πω ποιος είσαι» θα μπορούσε να ονομάζεται η έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίελιο και που στην ουσία είναι μια καταγραφή των γλυπτών σε όλη τη χώρα  που είναι αφιερωμένα σε ιστορικά πρόσωπα, πολιτικούς και στρατηλάτες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ή ακόμη και συμβολικά ανώνυμους χαρακτήρες.

Το ίδρυμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Art UK δημοσίευσε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο πάνω από 13.500 δημόσια γλυπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος ενός φιλόδοξου πενταετούς έργου το οποίο απασχολεί περισσότερους από 500 εθελοντές από τον χώρο της φωτογραφίας και της ανάλυσης δεδομένων.

Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει αδριάντες και προτομές, μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, αφαιρετικές συνθέσεις, μοντέρνα τέχνη και εγκαταστάσεις κάθε είδους. Κάποια από αυτά έχουν υπογραφές πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως ο Auguste Rodin, ο Antony Gormley, ο Henry Moore και η Barbara Hepworth.

Εξαιρετική ομολογουμένως δουλεία αλλά αξιοθαύμαστα είναι και τα αποτελέσματα της στατιστικής που ανέλυσε τα δεδομένα για τους επιφανείς άντρες και γυναίκες (και σκύλους και άλογα θα προσθέταμε) που απαθανατίστηκαν στο μάρμαρο ή στο μέταλλο. Η προσωπικότητα με τα περισσότερα αγάλματα στη Βρετανία λοιπόν δεν είναι άλλη από τη βασίλισσα Βικτωρία, καθώς προς τιμήν της υπάρχουν 175 δημόσια γλυπτά που αποτυπώνουν τη μορφή της.

The Bee Gees (2021) by Andy Edwards, Isle of Man © the artist. Photo credit: Patricia Tutt/Art UK

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι μόλις το 2% των δημοσίων γλυπτών επώνυμων ατόμων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφιερωμένα σε ανθρώπους εθνοτικών μειονοτήτων. Σπάνια είναι τα παραδείγματα έγχρωμων που μνημονεύονται σε δημόσια γλυπτά και μνημεία.  περιλαμβάνουν την Betty Campbell (1934–2017), την πρώτη Μαύρη δασκάλα της Ουαλίας, που βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Cardiff Central. Ένα άλλο είναι το χάλκινο Platform Piece 1 (1985) του Kevin Atherton, το οποίο απεικονίζει έναν νεαρό μαύρο άνδρα να περιμένει στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού Brixton. Υπάρχουν όμως, σε όλη την επικράτεια, πέντε αγάλματα του Μαχάτμα Γκάντι. Ταυτόχρονα, το 77,5% των δημόσιων αγαλμάτων είναι αφιερωμένα σε άνδρες ενώ μόλις το 17%  σε γυναίκες (το υπόλοιπο 5,5% είναι απεικονίζει αμφότερα τα φύλα).

«Η ανάλυση αυτής της έρευνας μας λέει πολλά για την ιστορία της χώρας μας και ποιους επιλέγουμε να τιμήσουμε, υπογραμμίζοντας πώς η δημόσια τέχνη μας πρέπει να γίνει πιο αντιπροσωπευτική», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Art UK Katey Goodwin. «Κάθε σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει τη δική του ταυτότητα, τις βιομηχανίες και τους τοπικούς ήρωες στα μνημεία που χτίζει. Αυτή η πρωτοποριακή βάση δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα για τα επόμενα χρόνια και θα αναπτυχθεί καθώς αποκαλύπτονται νέα δημόσια γλυπτά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτει. Μπορείτε να δείτε όλη τη βάση δεδομένων εδώ.

Σύμφωνα με την Art UK, η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για την καταγραφή όλων των γλυπτών που φιλοξενούνται σε δημόσιες συλλογές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ το επόμενο έργο της Art UK, το οποίο υπόκειται σε χρηματοδότηση, θα είναι η καταγραφή και ψηφιοποίηση των τοιχογραφιών σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από το www.theartnewspaper.com

TAGS