Έκτωρ Δούκας “Ο Θάνατος του Καραϊσκάκη” (1930), Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδας.

«1821 Πριν και Μετά»: Η ψηφιακή επιστροφή της μεγάλης έκθεσης

Μια εικονική περιήγηση, τέσσερα βίντεο και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ξαναζωντανεύουν την περσινή μεγάλη διοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη.

Η επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» ήταν μια από τις σημαντικότερες που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και η μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ. Πάνω από 44 χιλιάδες επισκέπτες σε διάστημα οκτώ μηνών (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021) θαύμασαν τα 1.200 αντικείμενα τα οποία ξεδίπλωσαν ένα γοητευτικό αφήγημα ιστορίας και τέχνης στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.

Η έκθεση αναφερόταν στην εκατονταετία (1770-1870) που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Μέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα αντίστοιχα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, τα βήματα του οποίου μας εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, το Μουσείο Μπενάκη επιστράτευσε τον πλούτο των συλλογών του, το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και σχεδιαστικό δυναμικό του, καθώς και τις συνεργασίες που εδώ και χρόνια καλλιεργεί, ώστε να προσφέρει ένα πολυεπίπεδο αφιέρωμα.

Όλο αυτό το υλικό, για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την έκθεση αλλά και για όσους την είδαν και θα ήθελαν να επαναλάβουν αυτή την μοναδική εμπειρία με έναν άλλο τρόπο, υπάρχει πλέον με μέσα από μια σειρά ψηφιακές εφαρμογές  που την ξαναζωντανεύουν. Κατ’αρχάς η Εικονική Περιήγηση 360ο μας ξεναγεί (με εικόνα και ήχο) και στους τρεις ορόφους της έκθεσης με την παρακολούθηση των videosαν είναι σχεδιασμένη για φορητές συσκευές, mobile phone, tablet και μάσκα VR, μέσω της εφαρμογής youtube, όπου η κίνηση γίνεται με την περιστροφή της συσκευής αλλά και μπορεί να γίνει και με  προσωπικό υπολογιστή, όπου ο χρήστης μπορεί να κινηθεί με τη χρήση του κέρσορα. Η ηχητική ξενάγηση γίνεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η εμπειρία συμπληρώνεται με τρία εισαγωγικά videos που ζωντανεύουν τις αντίστοιχες ενότητες: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1832-1870).

Επίσης ένα ντοκιμαντέρ making off παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης (2016-2021), από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην έκθεση, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Η διάρκεια του είναι 50 λεπτά και είναι στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Και τέλος, η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας BENAKI 1821 AR APP, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «συνομιλήσει» με περισσότερα από 30 εκθέματα και να δει την ξανά έκθεση με μια διαφορετική ματιά. Μέσα από την οθόνη της συσκευής του, ο χρήστης θα δει πίνακες να «ζωντανεύουν», θα δοκιμάσει ψηφιακά ρούχα και αντικείμενα ηρώων της επανάστασης και θα ανακαλύψει από πολύ κοντά λεπτομέρειες εκθεμάτων, που δεν έχει τη δυνατότητα να δει διαφορετικά.  Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν από το Μουσείο Μπενάκη και λειτουργεί σε κινητές συσκευές Android και Apple που υποστηρίζουν τις πλατφόρμες ARcore και ARkit.

Δείτε περισσότερα για την εικονική περιήγηση και τα βίντεο ΕΔΩ και για την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ΕΔΩ.

TAGS