Έργα σε μνημεία, νέα μουσεία και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης για τις Μυκήνες, οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Ένα καινούργιο μουσείο, με το οποίο θα αξιοποιηθούν και οι μνημειακοί «στρατώνες του Καποδίστρια», ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης στις Μυκήνες, απόδοση του φρουρίου Μπούρτζι στο κοινό και έργα προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, ετοίμασε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αργολίδα. Μια περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα ώστε να προσφέρεται και για ημερήσια εκδρομή, αλλά και τόσο όμορφη, που να θέλει ο επισκέπτης να την εξερευνήσει περισσότερο.
Τις περασμένες ημέρες αποδόθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Ηταν κάτι περισσότερο από αναγκαίο, καθώς οι Μυκήνες τέθηκαν σε μεγάλη δοκιμασία πριν από δυο χρόνια, οπότε και έφτασε ως τον αρχαιολογικό χώρο φωτιά που ανέβηκε από δύσβατο σημείο. Ζημιές δεν υπήρξαν, χάρη στην πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας που είχε αποψιλώσει το σημείο, αλλά καταδείχτηκε η παθογένεια του τότε υφιστάμενου συστήματος πυρόσβεσης. Το οποίο και αλλάχτηκε.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «οι πολύχρυσες Μυκήνες πράγματι καταστράφηκαν κάποτε από πυρκαγιά. Αυτή όμως ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, με την δολοφονία, με όλα αυτά που μας περιγράφουν οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές.
Κάποτε μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή. Σήμερα, μιλάμε για κλιματική κρίση, με όλα τα βίαια φυσικά φαινόμενα που την συνοδεύουν, πλημμύρες, πυρκαγιές, που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η αντιμετώπιση του πολιτιστικού μας αποθέματος από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ξεκινήσει έναν συστηματικό σχεδιασμό για την προστασία του μνημειακού πλούτου μέσα από την πρόληψη και την γνώση ειδικών επιστημόνων».

Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος
Στους στρατώνες του Καποδίστρια
Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχθηκε την παραχώρηση από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια, της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.
Πέρασαν 22 χρόνια από τότε που ήρθε στο φως το εντυπωσιακό εύρημα των 136 μοναδικών χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος. Αποκαλύφθηκαν σε σωστική ανασκαφή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών– το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση και προστασία τους– είναι έτοιμο να αποδώσει αυτά τα μοναδικά ευρήματα, στον τόπο εύρεσής τους, στο Άργος.
Το εξειδικευμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται –μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το Δήμο, της ανατολικής πτέρυγας των καποδιστριακών στρατώνων- στο σύνολο των μουσειακών υποδομών της πόλης, δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του κτηρίου και το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο το οποίο υλοποιείται-, το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας του. Από το σύνολο των αναβαθμισμένων, σύγχρονων μουσειακών υποδομών, άρτια αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, στη μεγάλη διαχρονία της, ενώ δημιουργείται για την περιοχή ένα μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα.
Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.
Το κτήριο, γνωστό ως Στρατώνες Καποδίστρια, οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας πριν το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Οι αναγκαίες μελέτες για την αλλαγή της χρήσης του κτηρίου και τη μετατροπή της πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο, εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.
Το αποκατεστημένο Μπούρτζι
Συνολικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αργολίδα. Η Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ, συνοδευόμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Στέφανο Βλαστό, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στην επιτόπια σύσκεψη εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, καθώς πρόκειται για μνημείο, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδο να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.
Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έργο προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του.
Για το παρακείμενο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών.
Όλα αυτά δείχνουν ταυτοχρόνως και την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με έφορο την Αλκηστη Παπαδημητρίου.