Από την Contemporary Istanbul 2021 (Ευγενική παραχώρηση Contemporary Istanbul)

17η Contemporary Istanbul: Σύγχρονη τέχνη σε ένα οθωμανικό ναυπηγείο

Σε περίπου ένα μήνα ανοίγει τις πύλες της η κορυφαία φουάρ της Τουρκίας φιλοξενώντας 60 γκαλερί και πάνω από 1.400 έργα τέχνης.

Η Contemporary Istanbul, η κορυφαία έκθεση τέχνης στην γειτονική χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, είναι μια σημαντική πλατφόρμα που συνδέει καλλιτέχνες, γκαλερί και συλλέκτες από όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 2006, με σκοπό να προβάλει εξαιρετική σύγχρονη τέχνη και να προωθήσει νέες ιδέες. Με ισχυρές ρίζες στο πλούσιο τοπικό πλαίσιο, η φουάρ συμβάλλει ενεργά στη δυναμική κουλτούρα της Κωνσταντινούπολης και υποστηρίζει τις δημιουργικές βιομηχανίες της. Μέσα από νέες πρωτοβουλίες και πολλαπλές συνεργασίες με Τούρκους και διεθνείς εταίρους, η Contemporary Istanbul στοχεύει να διαμορφώσει το μέλλον της τέχνης στην περιοχή.

Η φετινή διοργάνωση η οποία θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου (17 και 18 θα είναι preview days), θα συγκεντρώσει  61 γκαλερί σύγχρονης τέχνης από 22 χώρες και θα παρουσιάσει 1.476  έργα τέχνης από 558 καλλιτέχνες. Επίσης, στο πλαίσιο της θα παρουσιαστούν μια σειρά από μοναδικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες από όλη την Τουρκία.

Tersane (Ευγενική παραχώρηση Contemporary Istanbul)

Έδρα της φουάρ είναι το Tersane Istanbul, ένας νέος χώρος που βρίσκεται στις γραφικές ακτές του Κεράτιου Κόλπου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό ορόσημο και ένα ιστορικό στολίδι το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως ναυπηγείο από τον 15ο αιώνα. Τα κτίρια του Tersane ανακαινίστηκαν πρόσφατα από τη βραβευμένη εταιρεία Tabanlioglu Architects.

Στην Contemporary Istanbul συμμετέχει μια σειρά από σημαντικές γκαλερί από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή αλλά και κορυφαίες γκαλερί από τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Δεκατέσσερις γκαλερί έρχονται εδώ  για πρώτη φορά. Μπορείτε να δείτε όλες τις συμμετοχές εδώ.

Η έκθεση Yard, η οποία θα διεξαχθεί στην εξωτερική αυλή του Tersane κατά τη διάρκεια της Contemporary Istanbul, θα περιλαμβάνει 22 εγκαταστάσεις και γλυπτά από καλλιτέχνες όπως οι Anke Eilergerhard, Ardan Ozmenoglu, Ayla Turan, Ayse Erkmen, Bedri Baykam, Bosco Sodi. , Can Yildirim, Canan Tolon, Erdil Yasaroglu, Ergin Cavusoglu, Guvenc Ozel, Halil Altindere, Helidon Xhixha, Isaac Chong Wai, Kemal Tufan, Lukas Ulmi, Martin Creed, Osman Dinc, Renée Levi, Sergen Sehitoglu, Stefano Bombardieri, Stijnk.

Ο Jeff Koons με μια BMW Series 8 Gran Coupe (Ευγενική παραχώρηση Contemporary Istanbul)

Κατά τη διάρκεια της φουάρ, θα παρουσιαστεί μια ειδική έκδοση της BMW Series 8 Gran Coupe που δημιουργήθηκε από τον Jeff Koons. Στο 8 X JEFF KOONS ο εκφραστικός και εντυπωσιακός σχεδιασμός συνδυάζει έντεκα διαφορετικά εξωτερικά χρώματα που κυμαίνονται από μπλε έως ασημί καθώς και από κίτρινο έως μαύρο με μια βαφή πολλαπλών στρώσεων που χρειάζεται 285 ώρες για να εφαρμοστεί σε κάθε αυτοκίνητο.

Επίσης, στο πλαίσιο της σειράς CI Dialogues, το Ίδρυμα Contemporary Istanbul  θα διοργανώσει συζήτηση με θέμα «Δοκιμάζοντας την Ελαστικότητα του Χώρου Τέχνης» κατά τη διάρκεια της φουάρ. Με συντονιστή τον επιμελητή Marc Olivier Wahler, οι ομιλητές θα συζητήσουν τους χώρους τέχνης του σήμερα και του αύριο.

Το The Art Newspaper Greece δημοσιεύει στο τρέχον τεύχος του μια συνέντευξη του Ali Güreli, προέδρου της φουάρ στον Δημήτρη Σπύρου. Διαβάστε την εδώ.

 

TAGS