Βλάσης Κανιάρης, Τοίχος, 1959

10 χρόνια από το θάνατο του Βλάση Κανιάρη

Στις 2 Μαρτίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Βλάσης Κανιάρης, ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας με έντονη δράση και μακρά, διεθνή καριέρα.

Ο Κανιάρης ήταν ένας βαθιά πολιτικός καλλιτέχνης. Ισως λόγω της αστικής του προέλευσης, της παιδείας του ή του απαράμιλλου κοσμοπολιτισμού του, δεν παρασυρόταν σε λαικισμούς και δεν υπέπεσε σε εύπεπτες κολακείες του λαού. Η έννοια του λαού, δηλαδἠ του συνόλου με άρρηκτους κοινωνικούς δεσμούς, τον απασχολούσε βαθιά. Ηταν ένας άνθρωπος με άποψη, που δε φοβόταν να τη διατυπώσει ανοιχτά και απερίφραστα, ακόμα κι όταν δεν ήταν αρεστή στην εξουσία ή στους άλλους καλλιτέχνες (δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν συνυπέγραφε ομαδικές επιστολές καλλιτεχνών) .

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε ένα μίνι-αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του. Δε θα προβούμε σε νεκρολογία ή εξιδανίκευση: στόχος μας είναι να αναδείξουμε πόσο διαχρονικά είναι κάποια από τα ζητήματα που έθεσε ο Κανιάρης, και πως αποκτούν νέα διάσταση στις μέρες μας.

Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα