Πόντος. Το γυμναστήριο της Σινώπης, 1909-1910. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Η μικρασιατική λάμψη, ο ξεριζωμός και η δημιουργία στο Μουσείο Μπενάκη

Με περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες, ξεκινάει η μεγάλη έκθεση για το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού.

Μια μεγάλη επετειακή έκθεση που θα ζωντανέψει την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα, συνδιοργανώνεται από δύο σημαντικά ιδρύματα, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, τα οποία εδώ και δεκαετίες διαφυλάσσουν τις μνήμες και μελετούν την εποποιία του μικρασιατικού ελληνισμού.

Από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μουσείο Μπενάκη / Φωτογραφικά Αρχεία

«Η έκθεση “Μικρά Ασία:  Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία” και αφηγείται την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού με όσο το δυνατόν πιο πλήρη τρόπο, μέσα από μαρτυρίες και τεκμήρια που σώζονται έως σήμερα και συλλέχθηκαν από πολλές δεκάδες διαφορετικές συλλογές, τόσο οργανισμών και ιδρυμάτων όσο και ιδιωτών» λέει στο The Art Newspaper Greece η Εβίτα Αράπογλου ιστορικός τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης σε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και τους ερευνητές του Κέντρου, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, δρα Γιώργη Μαγγίνη, και τους επιμελητές του Μουσείου, καθώς  και πολλούς ακόμη επιστημονικούς συνεργάτες.

Νυφική φορεσιά από τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Ζαλούφι, στην περιφέρεια της Mακράς Γέφυρας (Uzunköprü), ανατολική Θράκη, τέλη 19ου αι. Μουσείο Μπενάκη

Στην έκθεση η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μ. Μπενάκη της Πειραιώς, ο επισκέπτης θα ξεκινά το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, θα προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, θα συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Την εποχή ακμής θα διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα). Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης θα επικεντρωθεί στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και στην επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.

«Στην πρώτη ενότητα» μας λέει η Εβίτα Αράπογλου, «ο επισκέπτης λειτουργεί περισσότερο σαν περιηγητής που “ξεναγείται” στις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας, στη δεύτερη ενότητα είναι ένας παρατηρητής των ιστορικών γεγονότων ενώ στην τρίτη ενότητα ζει πλάι, μαζί με τους πρόσφυγες, την εποποιία της εγκατάστασής τους στις νέες πατρίδες».

Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες θα συμπληρώσουν την αφήγηση, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, φιλοξενεί το μοναδικό Αρχείο Προφορικής Ιστορίας, το οποίο συγκροτήθηκε με βάση τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 5.000 εκπατρισμένων Μικρασιατών πρώτης γενιάς. Το Μουσικό Λαογραφικό Aρχείο του περιέχει σπάνιες ηχογραφήσεις, χειρόγραφα και έγγραφα. Αυτά τα πολύτιμα αρχεία, η Βιβλιοθήκη, οι πολυάριθμες εκδόσεις καθώς και το επιστημονικό Δελτίο του Κέντρου συμβάλλουν καθοριστικά στον διάλογο μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Ανέγερση προσφυγικών κατοικιών. Μουσείο Μπενάκη / Ιστορικά Αρχεία (Αρχείο Λ. Σαμαρά)

Οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, ενός από τα τρία μουσεία που υποδέχθηκαν κειμήλια των κοινοτήτων κατά τη μετεγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο, τεκμηριώνουν τη φυσιογνωμία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας σε όλο το χρονικό και γεωγραφικό του εύρος παρουσιάζοντας την καθημερινή και επαγγελματική ζωή και τέχνη του. Τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου διασώζουν σημαντικές μαρτυρίες από την πορεία της μικρασιατικής εκστρατείας και την εγκατάσταση των προσφύγων, ενώ εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα τεκμηριώνουν τη συμβολή των Μικρασιατών στον πολιτισμό του 20ού αιώνα.

Από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, 1922. Ενθύμιο Κιουτάχειας. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Πέρα από τους δύο συνδιοργανωτές, στην έκθεση δανείζουν αντικείμενα και τεκμήρια πάνω από 40 οργανισμοί, μουσεία και ιδρύματα, θεματοφύλακες της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και περισσότεροι από 50 ιδιώτες, οι οποίοι συνεισφέρουν θησαυρούς από τις προσωπικές συλλογές τους. Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών διασφαλίζει την ποιότητα και την ποικιλία του περιεχομένου, καθώς και τη μοναδικότητα της έκθεσης, η προετοιμασία και έρευνα της οποίας ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2018.

Την έκθεση θα συνοδεύουν δύο πολυσέλιδες επετειακές εκδόσεις από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Η πρώτη, ο κατάλογος, θα αποτελέσει αποτύπωση της έκθεσης και θα περιλαμβάνει τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων, τις φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων και του αρχειακού υλικού με τον υπομνηματισμό τους, καθώς και αποσπάσματα από τις μαρτυρίες. Η δεύτερη έκδοση θα είναι μια συλλογή κειμένων ερευνητών και συγγραφέων για τα θέματα που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού. Και οι δύο εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν σε αυτοτελείς αγγλικές εκδόσεις.

Η έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», εγκαινιάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου  στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

 

Το The Art Newspaper Greece στηρίζει την έκθεση ως χορηγός επικοινωνίας

Η συνέντευξη της κας Εβίτας Αράπογλου στην Αλεξάνδρα Κοροξενίδη δημοσιεύεται στο τεύχος 8 του The Art Newspaper Greece (Αύγουστος – Σεπτέμβριος ’22). Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

 

TAGS