Athens Art Book Fair: Η φθινοπωρινή σύναξη της έντυπης τέχνης

H ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα διοργάνωση της από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Με 80 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 60 συμμετοχές στο Συλλογικό Τραπέζι και πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, η φετινή εκδήλωση είναι και η μεγαλύτερη που έχει διοργανώσει έως τώρα η ομάδα του Athens Art Book Fair. Καταρχάς μας υποδέχεται σε νέο χώρο.

«Μέχρι στιγμής το Athens Art Book Fair αλλάζει χώρο κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες τις διοργάνωσης» μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης Μαργαρίτα Αθανασίου. «Την πρώτη χρονιά θελήσαμε για συμβολικούς λόγους να βρισκόμαστε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επιλέξαμε τη Στοά Καΐρη, ενώ πέρσι που επικεντρωθήκαμε σε τοπικές εκδοτικές πρακτικές, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ένα μέρος κοντά στα σπίτια μας ήταν ο ιδανικός χώρος για να μας στεγάσει. Φέτος που έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε και πάλι μια διεθνή έκθεση επιλέξαμε το Ωδείο Αθηνών, ένα κεντρικό κτήριο με σημαντική ιστορία σαν κίνηση εξωστρέφειας προς την πόλη αλλά και τοποθέτησης του Athens Art Book Fair εντός μιας ιστορικής συνέχειας στο χώρο του πολιτισμού».

Tο Athens Art Book Fair, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας των σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδόσεων, φέρνει κοντά καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές, DIY εκδόσεις και πολλές άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το έντυπο ως δημιουργικό μέσο. Αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πληθώρα καλλιτεχνών και να έρθουν σε επαφή με ανεξάρτητες εκδοτικές πρακτικές από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες του πλανήτη όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν, τα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες.

Όπως τονίζει η Μαργαρίτα Αθανασίου «οι εκδοτικές πρακτικές που παρουσιάζονται στο Athens Art Book Fair έχουν πάντα μεγάλο φάσμα, έτσι φέτος, πέρα από τους εκθέτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση, το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει ποικίλες καινούργιες προσθήκες: Εγκαθιδρυμένα εγχειρήματα όπως οι Patrick Frey από τη Ζυρίχη και Wendy’s Subway από τη Νέα Υόρκη, queer DIY εγχειρήματα όπως οι CAMP BOOKS, μια επιλογή εκδοτικών εγχειρημάτων από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο (Pararoja, Esmat, Barzakh, border_less, κ.α.) καθώς και μία επιμελημένη συλλογή από καλλιτεχνικές εκδόσεις από το Περού και πολλά, πολλά άλλα»

Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το Δημόσιο Πρόγραμμα ομιλιών του Athens Art Book Fair το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη εγχειρημάτων τα οποία αποκρίνονται σε τρέχοντα καλλιτεχνικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.  Το φετινό πρόγραμμα ομιλιών είναι αφιερωμένο σε καλλιτεχνικές εκδοτικές πρακτικές εκτός των κύριων κέντρων της πολιτισμικής παραγωγής καθώς και στη χρήση των καλλιτεχνικών εκδόσεων σαν εργαλείο για δόμηση ανεξάρτητων πολιτισμικών δικτύων. Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

Επίσης το παρόν στο Ωδείο (και παντού βεβαίως) θα δώσει και τις τρεις μέρες διεξαγωγής της έκθεσης και το Fade Radio. «Η συνεργασία είναι διττή» μας λέει η Μαργαρίτα Αθανασίου «Από τη μία έχει λειτουργικό χαρακτήρα – καθώς το Fade θα αναμεταδίδει ζωντανά τις ομιλίες και τις performances που θα συμβαίνουν στο Ωδείο Αθηνών-  ενώ παράλληλα η διαδικτυακή πλατφόρμα του λειτουργεί σαν προέκταση του δημόσιου προγράμματος, έχει δηλαδή επιμελητικό χαρακτήρα και στοχεύει στο να εξερευνήσει άλλες πτυχές της πρακτικής των εκθετών του Athens Art Book Fair (όπως ο ήχος, η μουσική και η περφόρμανς). Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της διοργάνωσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν εκπομπές από τις εκθέτριες και συμμετέχουσες του Συλλογικού Τραπεζιού καθώς και την εκπομπή «Broadcasting Pages« που συγκεντρώνει ιστορίες από την τοπική εκδοτική σκηνή»

 

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 23/9 – 5μμ-9μμ, Σάββατο 23/9 & Κυριακή 24/9 – 11πμ-9μμ

 

 

TAGS