THE TEΛΟΣ SOCIETY Στρογγυλή ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΑ 2022

Το παρατηρητήριο του ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY βλέπει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό από το Καστελόριζο

Και ενώ ο Σεπτέμβρης χαρακτηρίζεται από μαζική επιστροφή στην πόλη, η ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY (ΤΤS) μας μεταφέρει στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το Καστελόριζο, όπου πραγματοποιεί το πρώτο μέρος της πολιτιστικής δράσης «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/».

Αύριο, 6 Σεπτεμβρίου, ξεκινάνε οι δράσεις του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/»  στοχεύοντας στην έρευνα και την ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού και των πρακτικών του. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να αναζητεί τον ιδανικό τόπο και την απαραίτητη απόσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιχειρώντας να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα για την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή. Η Γεωργία Κοτρέτσος, καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης, αναφέρει στο theartnewspaper.gr σχετικά με τη σημασία της απόστασης για την παρατήρηση: “Εξαρτάται πολύ από το πως γίνεται η παρατήρηση – που εστιάζει κανείς και για ποιο σκοπό. Η απόσταση για μας είναι πραγματική, και αρχικά επιλέγουμε να τη διανύσουμε – αλλάζοντας τη θέση μας, αλλάζει και ο ορίζοντας μας κυριολεκτικά και μεταφορικά.”

Το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/»  αποτελεί ουσιαστικά ένα κλειστό συμπόσιο με καλεσμένους ανθρώπους του ελληνικού και διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος. Οι δράσεις του συμποσίου, οι ασκήσεις παρατήρησης δηλαδή που επιχειρούν οι καλεσμένες και οι καλεσμένοι του ΤΤS, θα λάβουν χώρα στο Καστελόριζο, στη Ρω, στο Άγιο Γεώργιο του Νησιού και στη Στρογγυλή· συνολικά σε τέσσερα από τα δεκατέσσερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που απαρτίζουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Η Γεωργία Κοτρέτσος μας εξηγεί πως «προσανατολισμός μας στη προκειμένη περίπτωση στρέφεται προς το σύγχρονο πολιτισμό» και μας εισάγει στα αναστοχαστικά ερωτήματα του συμποσίου «Ποιός ο ήχος, ή απόηχος των πρακτικών του σύγχρονου πολιτισμού, αυτού που παράγεται στα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, ιδωμένων από ένα άκρο της; Τι απόσταση καλύπτει η ματιά μας και άλλη πόση διανύει ο σύγχρονος πολιτισμός μας; Σε ποιό σημείο συναντιούνται, αν συμβαίνει αυτό;»

THE TEΛΟΣ SOCIETY ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΙΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΑ 2022

Η διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτεί το ΤΤS για την επερχόμενη δράση του, καλείται να επεξεργαστεί τα παραπάνω ερωτήματα μέσα από μια σειρά ερευνητικών και πειραματικών ασκήσεων εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η τελευταία έκδοση του ΤΤS, GREECE EDUCATIONAL HEURISM/VOLUME I, εστιάζει στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της εικαστικής παραγωγής εκθέσεων και έργων, ειδικά την περίοδο της πανδημίας όταν μουσεία και γκαλερί ήταν κλειστές αναδύθηκε μέσα από νέους οργανισμούς στο φάσμα της κοινωφέλειας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για πολυφωνία. Η Γεωργία Κοτρέτσος  σχολιάζει περαιτέρω πως δεκάδες ανεξάρτητοι οργανισμοί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταπιάνονται με παρόμοιους προβληματισμούς με το ΤΤS και πραγματοποιούν δράσεις προσαρμοσμένες στη διαφορετικότητα του τόπου. «Αυτός ο σύγχρονος πολιτισμός που απαρτίζεται από μικρούς πυρήνες και όχι απαραίτητα από θεσμικούς κολοσσούς, οφείλει πολλά στους ανθρώπους του πολιτισμού για την αστείρευτη ενέργεια και προσωπική εργασία που επενδύουν.» Το οικοσύστημα των σύγχρονων τεχνών αποτελεί ένα προσφιλές πεδίο συζήτησης με ιδιαίτερες δυσκολίες, αντιφάσεις και δυνατότητες προς την εξέλιξη του, η οποία αρχικά απαιτεί την χαρτογράφηση και την ουσιαστική ερμηνεία της υπάρχουσας κατάστασης. Αυτό μοιάζει να επιχειρεί και το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/»  από την έκκεντρη θέση που τοποθετείται, στα ελληνικά σύνορα.

Όπως ανέφερε η Γεωργία Κοτρέτσος σχετικά με την επόμενη φάση του εγχειρήματος, αυτό που επιδιώκουν πάντα μέσα από τις δράσεις τους είναι να φέρουν τους ανθρώπους κοντά. «Εφευρίσκουμε τεχνάσματα για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Ο διάλογος ποτέ δεν ορίζεται από πριν, ούτε επιβάλλεται αλλά, όταν και αν συμβεί – είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίζουμε μέσα από αυτά τα εγχειρήματα», αναφέρει και συμπληρώνει πως το επόμενο βήμα θα δημοσιοποιηθεί με την ολοκλήρωση της δράσης. Αναμένουμε, λοιπόν.

Την ομάδα της δράσης συντονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY,  Γεωργία Κοτρέτσος. Στην δράση συμμετέχουν: α. Οι Tαξιδευτές: Καλλιόπη Αλπίτση, Νικόλας Βαμβουκλής, Μαρία Κατριβέση, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Στέφανος Κοσμίδης, Γεωργία Κοτρέτσος, Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης, Μίλτος Πιστώφ, β. Ο Κοινωνός: Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, γ. Οι Δορυφόροι: Χρυσούλα Λιώνη, Σουζάνα Φάις, και δ. Ο Άοκνος τιμονιέρης: Θαλασσόλυκος. Η ομάδα των παραληπτών που προσκάλεσε η ΤΤS είναι: η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, η Moshoula Capous-Desyllas, η Στέλλα Μπαρακλιάνου, ο Alexander Strecker, η Μαίρη Μανιοπούλου, η Maja Ćirić, ο Frederick Schmidt, ο Γιώργος Μαραζιώτης, η Νεφέλη Καούτσκη, και η Emily Jacir.

 

Το The Art Newspaper Greece είναι χορηγός επικοινωνίας του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/».

TAGS