Δημοσίευμα των Times υποστηρίζει ότι πλέον ο χώρος πιθανότατα θα παραχωρηθεί για άγαλμα της εκλιπούσης βασίλισσας.
Ενώ αναμένεται άμεσα να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία που θα εγκαινιαστεί το επόμενο έργο στο Fourth Plinth της πλατείας Τραφάλγκαρ, ένα άρθρο των Times αμφισβητεί την συνέχιση της χρησιμοποίησης του χώρου στο μέλλον ως μέσο ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναφέρει η εφημερίδα, θα αρχίσουν αμέσως μετά την κηδεία της βασίλισσας και την περίοδο πένθους, να συζητούν τρόπους για να τιμήσουν την Ελισάβετ με ένα μνημείο σε δημόσιο χώρο και το Fourth Plinth θεωρείται πιθανή τοποθεσία για ένα άγαλμα της. Ο δε πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Ken Livingstone σε ανύποπτο χρόνο, το 2013, είχε δηλώσει ότι πράγματι ο χώρος προορίζεται για την Ελισάβετ.
Αν όντως αληθεύουν οι φήμες, πιθανότατα θα λάβει τέλος ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς τέχνης στην βρετανική πρωτεύουσα, ο οποίος ξεκίνησε το 1999 και έχει φιλοξενήσει έργα σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και πολλές συζητήσεις για κάποιες από τις αναθέσεις. Ενδεικτικά να θυμηθούμε το «Nelson’s ship in a bottle» (2010 – 2012) του Yinka Shonibare, το «Hahn/Cock» (2013 – 2015) της Katherina Fritsch ή το (σαντιγί-μύγα-κεράσι-drone) «The End» της Heather Phillipson. Σε λίγο καιρό, στο βάθρο θα τοποθετηθεί το «Antelope» του Samson Kambalu (ένα σχόλιο για την βρετανική αποικιοκρατία) ενώ και για το 2024 έχει ανακοινωθεί το έργο «850 Improntas» της Teresa Margolle.
Μια πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Δανό εικαστικό Michael Elmgreen, μέλος των Elmgreen & Dragset (είχαν παρουσιάσει στο Fourth Plinth το «Powerless Structures Fig 101» το 2012) ο οποίος επέκρινε την ιδέα, λέγοντας στο theartnewspaper.com πως «μετά από αυτές τις εκπληκτικές καλλιτεχνικές συνεισφορές όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι το Fourth Plinth έχει γίνει The People’s Plinth και δεν είναι πλέον κατάλληλος χώρος για να τιμηθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας».
«Θα ήταν επίσης υποτιμητικό για την πρώην βασίλισσα» πρόσθεσε ο Elmgreen να τοποθετηθεί ένα άγαλμά της δίπλα στον πολύ αντιδημοφιλή βασιλιά Γεώργιο τον 4ο (ο οποίος «κατέχει» το βορειοανατολικό βάθρο). Για να συμπληρώσει: «Μπορείτε να τη φανταστείτε σε ένα βάθρο που έχει ήδη φιλοξενήσει γλυπτά που απεικονίζουν ένα παγωτό με ένα drone, έναν τεράστιο αντίχειρα από ήρωα κινουμένων σχεδίων (David Shrigley, “Really Good”, 2016), τον μπλε κόκορα της Katharina Fritsch ή ένα αγόρι σε ένα κουνιστό άλογο; Πρέπει να υπάρχει κάποιο καλύτερο σημείο».

Heather Phillipson «The End» © Shutterstock
Από την άλλη, ο συντηρητικός σχολιαστής Darren Grimes έγραψε στο Twitter: «Ποιος πιστεύει ότι το Fourth Plinth της Πλατείας Τραφάλγκαρ θα έπρεπε να συνεχίσει με αυτή τη χάλια μοντέρνα τέχνη αντί να στολιστεί με ένα μόνιμο μνημείο της αείμνηστης Μεγαλειότητάς της;».
Μιλώντας στην εφημερίδα The Art Newspaper, η Clare Lilley, διευθύντρια του Yorkshire Sculpture Park, λέει: «Το Fourth Plinth είναι μια λαμπρή και καινοτόμος πλατφόρμα τόσο για τη σύγχρονη τέχνη όσο και για τον διάλογο γύρω από πολλά σημαντικά ζητήματα, ιδίως τη μετα-αποικιοκρατία, και αν το καταργήσουμε θα είναι μεγάλη ντροπή. Αλλά και το σημείο το ίδιο δεν είναι κατάλληλο για να τιμήσει σωστά έναν τόσο εξαιρετικό μονάρχη. Είναι εκτός κέντρου, κάθεται πολύ άβολα μπροστά στην Εθνική Πινακοθήκη, βρίσκεται δίπλα σε μια σειρά από σκαλοπάτια και σε κοντινή απόσταση από πολυσύχναστες δημόσιες τουαλέτες. Περιμένω ότι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν για το μνημείο θα επιλέξουν ένα μέρος όπου το κοινό θα μπορεί να συγκεντρώνεται και να αποτίνει φόρο τιμής για τα επόμενα χρόνια, οπότε πιστεύω ότι ένα σκηνικό πάρκου ταιριάζει περισσότερο με τον τρόπο που η βασίλισσα μας απολάμβανε την ιδιωτική της ζωή και θα ήταν ένα πιο ειρηνικό και γενναιόδωρο μέρος για να την θυμάται και να την τιμά ο κόσμος».
Με πληροφορίες από το theartnewspaper.com