Τάσος Μαντζαβίνος Ύπνος στο πάρκο, μικτή τεχνική σε ξύλο, 40 x 37 cm.

Νεοελληνική τέχνη για όλους

.Η φθινοπωρινή σεζόν για τις δημοπρασίες στην Ελλάδα ξεκινά με τη Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης του οίκου Vergos Auctions.

Η διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά πώληση της συγκεκριμένης κατηγορίας, την οποία ο οίκος παρουσίασε την Άνοιξη του 2021 ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη αγοραστική ζήτηση για την ελληνική τέχνη. Δεδομένης της επιτυχίας των προηγούμενων διοργανώσεων, η δημοπρασία αναμένεται να πραγματοποιήσει αξιόλογα αποτελέσματα.

Η διαδικτυακή δημοπρασία περιλαμβάνει 125 έργα ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής και κεραμικής. Θέλοντας να καταστήσει την τέχνη προσβάσιμη σε όλους, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ευρύ κοινό να αποκτήσει αυθεντικά έργα τέχνης, και να ενεργοποιήσει μια νέα γενιά συλλεκτών, ο οίκος διατηρεί τις τιμές των έργων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι, οι τιμές εκκίνησης για την πλειοψηφία των έργων κυμαίνονται από €100 μέχρι €3.000, με ελάχιστα να αγγίζουν την εκτίμηση των €4.000. Από τα έργα ξεχωρίζουν ο πίνακας Κορίτσι με Κόκκινη Κάπα (1918) του Απόστολου Γεραλή, το ζωγραφικό έργο Άντρας που Διαβάζει του Βασίλη Γερμενή, μια σειρά έργων σε χαρτί του Γιάννη Τσαρούχη, δυο θεατρικές μάσκες του ιδίου αλλά και μια αξιόλογη επιλογή κεραμικών της Ελένης Βερναδάκη.

Περικλής Βυζάντιος (1893-1972), Στον ίσκιο , υδατογραφία και κάρβουνο σε χαρτί, 19 x 29,5 cm.

Οι 67, Έλληνες και ξένοι, εικαστικοί που παρουσιάζονται είναι ευρέως αναγνωρισμένοι και το έργο τους βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα ονόματα των Περικλή Βυζάντιου,  Άγγελου Γιαλλινά, Γιάννη Κόττη, Αφροδίτης Λίτη, Τάσου Μαντζαβίνου, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Παύλου [Διονυσόπουλου], Φαίδωνα Πατρικαλάκη, Πάρι Πρέκα, Βασίλη Σπεράντζα, Νίκου Στεφάνου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Τάκη [Βασιλάκη], Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού και Τζων Χριστοφόρου.

Η ελληνική τέχνη φαίνεται να συνεχίζει την πορεία της στην αγορά, και η δημοπρασία του οίκου Vergos είναι μια καλή αρχή για τη σεζόν. Ωστόσο, ενδιαφέρον θα είχε να δούμε σε τι εθνικότητας συλλέκτες καταλήγουν τα έργα, Έλληνες ή ξένους, ώστε να αντιληφθούμε τη δυναμική της ελληνικής τέχνης στη διεθνή αγορά.

TAGS