Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει πέρα από το κάδρο ιστορικών ζωγραφικών έργων; Πιθανολογούμε πως όχι αλλά κάποιοι άλλοι το σκέφτηκαν.
Ας αρχίσουμε με το DALL-E. Πρόκειται για μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (το όνομα είναι συνδυασμός του animation ρομπότ WALL-E και του Salvador Dali) η οποία μπορεί ανάμεσα σε άλλα να «δημιουργήσει» εικόνες οποιασδήποτε γνωστής ή άγνωστης τεχνοτροπίας αλλά και να συνδυάσει ανόμοια στοιχεία φτιάχνοντας κάτι εντελώς νέο χωρίς να βάζει όρια στη φαντασία. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι ζωγραφίζει ό,τι του πεις. Αν του πεις λόγου χάρη να φτιάξει το πορτρέτο του Λιονέλ Μέσι από τον Βαν Γκογκ σε λίγο θα το έχεις στην οθόνη σου. Όπως κι έναν έφιππο αστροναύτη. Φυσικά ανάλογα προγράμματα κυκλοφορούν κόρον στο διαδίκτυο για την ψυχαγωγία και τις ινσταγκραμικές μας ανάγκες αλλά εδώ μιλάμε για άλλο επίπεδο.
Την περασμένη εβδομάδα το DALL-E ανακοίνωσε ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται να… διευρύνει τους ορίζοντες μας. Ή τουλάχιστον κάποιους από αυτούς. Το εργαλείο αυτό λέγεται Outpainting και η λειτουργία του συνίσταται στο να συμπληρώνει ευφάνταστα τις εικόνες έξω από τα περιθώρια τους, όπως θα μπορούσε να τις σκεφτεί ο δημιουργός τους αν ήθελε να κάνει κάτι με μεγαλύτερη ευρύτητα χώρου. Αναλύει θέμα, ύφος, σκιές, αντανακλάσεις κλπ και πράττει αναλόγως.
Η ομάδα του Artnews σκέφτηκε να κάνει ένα διασκεδαστικό πείραμα χρησιμοποιώντας το Outpainting πάνω σε 10 σπουδαίους και πασίγνωστους πίνακες (ανάμεσα τους ο «Μυστικός Δείπνος» του Ντα Βίντσι, το «Κύμα» του Χολουσάι και ή «Γκουέρνικα» του Πικάσο). Εισήγαγε το όνομα του καλλιτέχνη και τον τίτλο του πίνακα δίνοντας εντολή για μια ανάλογη αύξηση του φόντου προς όλες τις κατευθύνσεις. Και μετά το άφησε να δουλέψει. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέρον: Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην «Κραυγή» του Μουνκ το πρόγραμμα μοιάζει να έχει αυθαιρετήσει κάπως ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως στην «Εμμονή του χρόνου» του Νταλί ο συμπληρωμένος πίνακας είναι αρκετά αναμενόμενος. Στον δε «Μυστικό Δείπνο» εμφανίζεται ένα διπλανό τραπέζι πράγμα που θα βάλει στη συζήτηση όχι μόνο ειδικούς περί τέχνης αλλά και θεολόγους (!).
Όπως και να ‘χει πάντως, από τους 10 ζωγράφους μόνο ο Kehinde Willey βρίσκεται εν ζωή για να σχολιάσει το αποτέλεσμα.
Δείτε τους 10 πίνακες εδώ.