Kαι ενώ το Παρίσι βρίσκεται στους ρυθμούς της παρθενικής έκδοση της Paris+ par Art Basel και της όγδοης έκδοση της Asiaκορυφαίας φουάρ Ασιατικής τέχνης στην Ευρώπη, σε λίγες μέρες ανοίγει τις πόρτες του και το Paris Photo, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τέχνης αφιερωμένη στη φωτογραφία.
Το Paris Photo προωθεί το έργο των καλλιτεχνών, των γκαλερί και των εκδοτών από το 1997 και φέτος επιστρέφει στο κέντρο του Παρισιού, στο Grand Palais Éphémère από τις 10 εώς τις 13 Νοεμβρίου, για την 25η έκδοσή του.
Η φετινή διοργάνωση διαρθρώνεται σε τρείς βασικούς τομείς και φιλοξενεί περισσότερους από 180 εκθέτες από 31 χώρες. Υπάρχει ο βασικός τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει τους περισσότερους εκθέτες και έχει ένα πολυθεματικό αποτύπωμα, ο τομέας Curiosa που εστιάζει στους/στις ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες και τον επιμελέιται η Holly Roussell και ο τομέας των εκδόσεων με τις τελευταίες εκδόσεις και μοναδικά αντίτυπα λευκωμάτων από τα πιο καταξιωμένα ονόματα στην τέχνη της φωτογραφίας διεθνώς.

© Laurence Aëgerter
Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει το πετυχημένο πρόγραμμα Elles x Paris Photo fair σε επιμέλεια της Federica Chiocchetti το οποίο προωθεί την συμβολή γυναικών και θυληκοτήτων καλλιτεχνών στην ιστορία της φωτογραφίας. Το πρόγραμμα αυτό πλαισιώνεται από μια σειρά συνεντεύξεων, άρθρων αλλά και στατιστικών στοιχείων σχετικά με την εκπροσώπιση των γυναικών φωτογράφων αλλά και την εποροή της έμφυλης ταυτότητας τους στην επαγγλματική τους ζωή. Χαρακτηριστικά, η Laia Abril – της οποία το έργο έγινε viral λίγο καιρό πριν στα διεθνή social media κατά την περίοδο απογόρευσης των αμβλώσεων σε μεγάλο μέρος των Ηνωμέων Πολιτειών και μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων – αναφέρει ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια κυρίαρχη πατριαρχική ματιά στο φωτογραφικό βλέμμα και στην ιστορία της φωτογραφίας. Και συνεχίζει λέγοντας «Συχνά πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν το πατριαρχικό βλέμμα που ήταν το status quo, αφού ήταν το μόνο που γινόντας αποδεκτό, διδάσκόταν και βραβευόταν». Παράλληλα, φιλοξενούνται οπτικές, όπως αυτή της Galerie Binome, που απορύπτουν την υπάρξη του γυναικείου βλέμματος στον αντίποδα και επιχειρούν να βρουν τις ευαισθησίες της φωτογραφικής γλώσσας ανεξαρτήτων φύλου.
Ως μέρος του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης, υπάρχουν επίσης ποικίλες εκθέσεις και highlights, όπως η ομαδική έκθεση στην γκαλερί Fraenkel που συμπεριλαμβάνει την σειρά The Louisiana Project (2003), της Carrie Mae Weems αλλά και το νέο έργο της Barbara Probst στο Kuckei + Kuckei και τον φόρο τιμής του Boris Mikhaïlov στον λαό της Ουκρανίας στη σπάνια προβαλλόμενη σειρά έργω του Theater of War, στο περίπτερο της γκαλερί Suzanne Tarasieve.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει επίσης κάποιες από τις συζητήσεις, να περιηγυθεί μέσω της αίθουσας διαδικτυακής προβολής στις επιλογές των επιμελητών αλλά και να αγοράσει έργα και βιβλία. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι σύντομες συνεντεύξεις των συμμετεχόντων και επιχειρούν μια νέα οπτική για την ιστορία της φωτογραφίας. Αξίζει την περιήγηση!