The Art Newspaper Greece: Το πρώτο τεύχος σε περιμένει!

Η Art Newspaper Greece βρίσκεται στα σημεία πώλησης σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για όλους εμάς που δουλέψαμε για αυτό το πρώτο τεύχος και ελπίζουμε και για εσάς που το μοιραζόμαστε. Το editorial του τεύχους (που ακολουθεί) συμπυκνώνει όλες τις σκέψεις, τις αγωνίες και τον ενθουσιασμό μου για αυτές τις 58 σελίδες που μας κάνουν μέλος ενός παγκόσμιου έγκυρου δικτύου πολιτισμού.

 

Κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο τεύχος της εφημερίδας The Art Newspaper Greece.

Φαντάζομαι ότι αυτό για σας σημαίνει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, αποκλειστικές συνεντεύξεις, έρευνα αγοράς και εμπεριστατωμένη κριτική και άποψη.

Για μένα όμως σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω: είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας παρουσίασης θεμάτων πολιτισμού με σοβαρότητα και κριτικό λόγο, η δικαίωση μιας συνεχούς και συνεπούς πορείας 30 χρόνων και η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός με τις προοπτικές που ανοίγει το γεγονός ότι γινόμαστε ισότιμο μέλος ενός από τα πιο έγκυρα παγκόσμια δίκτυα πολιτισμού.

Προφανώς αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο. Ούτε κάτι που γίνεται από έναν άνθρωπο. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και οφείλω πολλά στους προκατόχους μου, στην ομάδα που δουλεύουμε πολύ στενά αλλά κυρίως σε εσάς τους αναγνώστες, που στηρίζετε το έντυπο και είστε ο λόγος που προσπαθούμε συνεχώς να ανεβάζουμε τον πήχη.

Με τις ίδιες αξίες και υπευθυνότητα αλλά και με το κύρος του The Art Newspaper, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμισμό, το The Art Newspaper Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σημαντικό διεθνή κόμβο και φορέα ενημέρωσης και προβολής της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, της πολιτιστικής μας κληρονομίας και της αεικίνητης ελληνικής εικαστικής κοινότητας. Με λίγα λόγια, είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε για τις εγχώριες εξελίξεις ένα τεράστιο κοινό από τη Βρετανία έως την Ασία και από την Αμερική έως τη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος του The Art Newspaper έχει πάνω από 10 διεθνείς εκδόσεις σε σημαντικά κέντρα τέχνης, όπως τη Βρετανία, το Παρίσι, τη Μόσχα τη Σαγκάη, κ.ά.

Σκοπεύω, λοιπόν, να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να προωθήσω την εικαστική σκηνή της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη δυναμική τροχιά, όπως μαρτυρούν η αποκλειστική συνέντευξη της νέας διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Άννας-Βασιλικής Καραπαναγιώτου (σελ. 16), της διευθύντριας του Οργανισμού ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, σχετικά με την πρωτοβουλία αξιοποίησης του καπνεργοστασίου (σελ. 25), αλλά και οι συνεντεύξεις με μια σειρά από δημιουργικούς ανθρώπους, που αφουγκράζονται τη δυναμική της πόλης που πάλλεται και τροφοδοτεί το καλλιτεχνικό τους έργο.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που ολοκληρώθηκε το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων 30 χρόνων των Νέων της Τέχνης, και ένα πολύτιμο εργαλείο έρευνας και τεκμηρίωσης μιας πολύπλευρης ιστορίας είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Αν και ξεκίνησε σε μια χρονιά ορόσημο για όλον τον κόσμο, που οι περισσότεροι επανεξετάσαμε και επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητές μας, το website μας theartnewspaper.gr έχει καταφέρει να είναι μια προοδευτική πλατφόρμα για τα εικαστικά, και όχι μόνο. Με σημαντικές συνεντεύξεις καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα, έμφαση στη δύναμη της τέχνης να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο σε μια πολυπολιτισμική και ανοικτή κοινωνία, το theartnewspaper.gr αποκτά όλο και περισσότερους αναγνώστες και ακολούθους στα social media.

Το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω σε μια τέχνη με κοινωνικές προεκτάσεις που είναι σε θέση να εμπνέει αξίες και να αφυπνίζει συνειδήσεις.

Συζητήσεις και τοποθετήσεις πάνω σε καίρια θέματα κοινωνίας και πολιτισμού έχετε την ευκαιρία να ακούσετε δωρεάν στα podcast του theartnewspaper.gr στις πλατφόρμες Spotify, Google Play αλλά και στο website. Είναι μια ευκαιρία να ακούσετε τις απόψεις ανθρώπων οι οποίοι με διορατικότητα, γνώση και γενναιοδωρία τις μοιράζονται μαζί σας.

Εύχομαι να σταθώ αντάξια των προσδοκιών σας και να χτίσουμε μαζί μια ενεργή κοινότητα.

 

Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

 

TAGS