Μία από τις αίθουσες του Spazio Orlandi κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Φωτογραφία: elledecor.com

Το Salone del Mobile 2021 επιστρέφει ύστερα από ενάμιση χρόνο

Mε τίτλο Supersalone, μιας και για πρώτη φορά διεξήχθη 5-10 Σεπτεμβρίου και όχι την άνοιξη, όπως κανονικά συμβαίνει, παρουσίασε μια εντελώς νέα, φρέσκια και με πολλά διαδραστικά στοιχεία εκδοχή της εμπορικότερης έκθεσης για το design

Το Salone del Mobile 2021 επέστρεψε με μια θεαματική και σκηνογραφικού ύφους διοργάνωση, με επιμελητή τον αρχιτέκτονα Stefano Boeri και επικεφαλής σχεδιασμού τον Andrea Caputo, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δείξουν την παραγωγή τους των τελευταίων 18 μηνών, όχι μόνο με φυσικά εκθέματα αλλά και με ειδικές προβολές, καθώς αυτήν τη φορά προσφέρθηκαν πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες παρουσίασης του έργου τους. Καθώς φέτος η προστασία της φύσης κυριάρχησε στα ζητούμενα και τις συζητήσεις, όλα τα πάνελ από μοριοσανίδες κατασκευάστηκαν από πλήρως ανακυκλωμένη ξυλεία, ενώ τα έπιπλα των εκθέσεων θα επαναχρησιμοποιηθούν για διαφορετικές εκδηλώσεις στο μέλλον. Τα προϊόντα που εκτέθηκαν είχαν επιλεχθεί με σκοπό να αντικατοπτρίσουν «τις αλλαγές που ενυπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνική δομή». Παράλληλα, η διοργανώτρια εταιρεία συνεργάστηκε με την τοπική πρωτοβουλία «Forestami» για τη δημιουργία ενός μικρού δάσους 200 δέντρων, που υποδέχτηκε τους επισκέπτες στην ανατολική πύλη, ενώ στη συνέχεια φυτεύτηκαν σε όλο το Μιλάνο. Στη μεγάλη γκάμα ομιλιών με θέματα για τον σύγχρονο σχεδιασμό, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την εκπαίδευση, την οικονομία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παρουσίασαν τις απόψεις τους πολλοί δημιουργοί, καθηγητές και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι: Humberto Campana, Bjarke Ingels, Carsten Höller, Paola Pivi, Beatriz Colomina, Cecilia Alemani, Formafantasma και Philippe Malouin.

Η Maria Porro, που χρίστηκε πρόεδρος του φετινού Salone, είναι παράλληλα διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας στην ιστορική ιταλική εταιρεία σχεδιασμού Porro, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης των Ιταλών κατασκευαστών επίπλων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Altagamma, και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα, την έρευνα και την καινοτομία με στόχο την υψηλή ποιότητα παραγωγής και το όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του design. Λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια, δήλωσε: «Είναι τιμή μου να αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο σε μια τόσο ζωτική και μεταμορφωτική περίοδο. Εγώ και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι, ως μια μοναδική και απαραίτητη προθήκη σχεδίασης, το Salone θα ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση, την έρευνα, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή, διατηρώντας πάντα την υψηλότερη ποιότητα ».

D Studio Milano. Φωτογραφία: Matteo Imbriani

Στο φετινό Salone παρουσιάστηκε και η έκθεση The Makers Show, που ύμνησε τη δεξιοτεχνία και την καινοτομία μέσω ενός περιπτέρου από ανεξάρτητα στούντιο, εργαστήρια και νεοσύστατες επιχειρήσεις που συνδυάζουν τον σχεδιασμό με τον πειραματισμό, τις νέες τεχνικές παραγωγής και την έρευνα υλικών, προτείνοντας μια νέα ποικιλομορφία, που έχει ως κατάληξη την πλευρά της δημιουργικής προσπάθειας. Παράδειγμα, η γκαλερί της Rossana Orlandi (Via Matteo Bandello 14), ένα ζωντανό Cabinet de Curiosités που προσφέρει μια αίσθηση ανακάλυψης σε κάθε επίσκεψη, με ένα μείγμα αναδυόμενων ταλέντων και ανεξάρτητων εμπορικών σημάτων που προβάλλονται στους χώρους του υπέροχου spazio, αλλά και η Galleria Luisa Delle Piane (Via Giuseppe Giusti 24), που παρουσιάζει ευφάνταστα έπιπλα και αντικείμενα από τους Andrea Branzi, Maddalena Casadei, Franco Albini και Franca Helg, αφιερωμένα στη σύγχρονη μελέτη, αν και έχουν δημιουργηθεί πριν από αρκετές δεκαετίες χωρίς ίχνος vintage χαρακτήρα. Παράλληλα, η έκθεση χωρίστηκε σε θεματικά επίπεδα με χώρους όπου κορυφαίοι εκπρόσωποι της σύγχρονης πολιτιστικής και δημιουργικής σκηνής συνομίλησαν με επισκέπτες, εκπροσώπους επιχειρήσεων και μαθητές από σχολές σχεδιασμού.

Ακόμα μία από τις πιο εντυπωσιακές φετινές εκθέσεις υπήρξε το The Lοst Graduation Show, με έργα από μαθητές σχολών που αποφοίτησαν τα δύο τελευταία χρόνια. Συλλέχθηκαν περίπου 170 αντικείμενα από 48 σχολές διαφορετικών χωρών, διερευνώντας θέματα όπως την κινητικότητα, τον ιατρικό και αθλητικό σχεδιασμό, γνωστοποιώντας τα στις μεγάλες εταιρείες παραγωγής και φέρνοντας τους δημιουργούς σε επαφή με τους εκπροσώπους τους. Από την εντελώς διαφορετική μορφή του φετινού Salone, η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Take Your Seat, που εξερεύνησε το πιο εικονικό από όλα αντικείμενο σχεδιασμού, την καρέκλα, είχε μια από τις υψηλότερες επισκεψιμότητες. Με περισσότερα από 100 διαφορετικά καθίσματα χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες – τμήματα, η έκθεση θέλησε να διερευνήσει πώς το αντικείμενο μπορεί να συνθέσει την αξία του μέσα από τη διαδικασία του μελετημένου σχεδιασμού. Μεταξύ των εκθεμάτων, η καρέκλα Louisa του Franco Albini (1955) και η K1340 των Marco Zanuso και Richard Sapper για την Kartell (1964). Επιμελήτρια της συλλογής ήταν η Nina Bassoli, αρχιτέκτονας με έδρα στη Λομβαρδία. Φιλοξενήθηκαν επίσης ομιλητές όπως ο Γερμανός καλλιτέχνης Carsten Höller, η Ιταλίδα καλλιτέχνις μεικτών μέσων Paola Pivi και το στούντιο σχεδίασης Formafantasma, στο πλαίσιο του προγράμματος ομιλιών. Μέσα από μια σειρά εικονικών διαλέξεων και συνομιλιών, διερευνήθηκαν θέματα όπως η κυκλική οικονομία, η εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιασμού.

Εγκατάσταση με έπιπλα του Rick Owens. Φωτογραφία: Maison Mouton Noir, courtesy of Galerie Philia

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν ακόμα και εκτός περιπτέρων και εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα στο lounge που σχεδίασε το διακοσμητικό γραφείο Dona, με έδρα το Παρίσι, και προέτρεπε τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν με εικονίδια που παρουσίαζαν πρόσφατες και παλαιότερες δημιουργίες design, πριν παραγγείλουν ένα από τα snacks που είχαν δημιουργηθεί ειδικά για το Supersalone. Στους χώρους Identità Golose Food Courts, παρουσίαζαν νέες γεύσεις οι διεθνείς και βραβευμένοι σεφ Carlo Cracco, Marco Pedron, Massimo Bottura, Cristina Bowerman, Matias Perdomo, Eugenio Boer, Renato Bosco, Paolo Brunelli και Andrea Besuschio. Την περίοδο της έκθεσης δεν γίνεται να μην επισκεφτεί κάποιος τους υπόλοιπους χώρους που «συμμετέχουν» σε αυτήν, μιας και το Μιλάνο πραγματικά γιορτάζει εκείνες τις μέρες και υπό κανονικές συνθήκες δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών από την εξίσου δημοφιλή Εβδομάδα Μόδας. Για παράδειγμα, στον χώρο του Dimore Studio, όπου μεταξύ άλλων ήταν μέρος της έκθεσης Fuorisalone, η έκθεση Past, Present and Future είχε ως θέμα τον ιταλικό ορθολογισμό και τα παραδείγματα της παραγωγής του 1930. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο designer Claudio Salocchi, που συνδύασε την ωφελιμιστική με τη φουτουριστική αισθητική στις δημιουργίες του. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση συμμετείχαν σημαντικές γκαλερί και εταιρείες παραγωγής από διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας του ιταλικού Βορρά, και όχι μόνο, ακόμα και ο πολυπράγμων Virgil Abloh, art director της Louis Vuitton, ο οποίος παρουσίασε αντικείμενα από πορσελάνη για τον οίκο Ginori 1735. Στο πλαίσιο του Fuorisalone, το boutique ξενοδοχείο Savona 18 Suites και σε συνεργασία με τον δημιουργικό διευθυντή της L’Objet φιλοξένησε στους χώρους του μια πολύτιμη συλλογή αντικειμένων από πορσελάνη και χρυσό, της Ελληνίδας Lito Karakostanoglou, μια σειρά αρωμάτων χώρου ειδικά δημιουργημένα για την περίπτωση από την εταιρεία Campomarzio70, ενώ οι επισκέπτες δοκίμασαν ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από τα ευαίσθητα αρώματα της συλλογής. Παράλληλα, στη γραφική γειτονιά της Μπρέρα, πολλές γκαλερί παρουσίασαν μεταξύ άλλων νέα designs των Stephen Burks, Patricia Urquiola και Piero Lissoni, καθώς και το The Village, μια πρόταση μικρών κατοικιών από τους Kengo Kuma και John Pawson.

Εγκατάσταση με έπιπλα του οίκου Hermès. Φωτογραφία: Maxime Verret

Οι τάσεις-ανάγκες που αναδείχθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν στο Salone δεν ήταν άλλες από την επιστροφή στο πράσινο, την ανακύκλωση, την προσπάθεια για ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, την κυκλική οικονομία ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και την εκπαίδευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σύγχρονου σχεδιασμού. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση σηματοδότησε μια «νέα αναγέννηση» του ιταλικού σχεδιασμού, προτείνοντας την εκ νέου σύνδεση των δημιουργών με την ετήσια εκδήλωση και παρουσιάζοντας περισσότερες από 400 επώνυμες μάρκες σε όσους παρακολουθούν διεθνώς την παραγωγή του design. Όλα τα εκθέματα υπήρξαν διαθέσιμα για παραγγελίες σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά την περίσταση, μιας και, όπως γνωρίζουμε, η βιομηχανία επίπλου της Ιταλίας ανήκει στους κυριότερους παράγοντες της οικονομίας της.

 

ΥΓ: Μετά την ακύρωση πολλών ακόμα Εβδομάδων Design τα δύο τελευταία χρόνια, το φετινό φθινόπωρο έχει την τιμητική του με εκθέσεις που ήδη έγιναν ή θα γίνουν σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Από το Σαν Ντιέγκο έως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Πεκίνο, το Ελσίνκι, το Μεξικό και τη Βαρκελώνη, το Μάντσεστερ και το Ντουμπάι και πολλές ακόμα, οι εκθέσεις επανέρχονται, ελπίζουμε χωρίς απρόοπτα.

TAGS