Το Μουσείο της Τροίας έχει ένα παράξενο κτήριο, μέσα όμως είναι απίστευτα γοητευτικό- εξ ου και η βράβευσή του

Βραβεύτηκαν οι θησαυροί της Τροίας

Το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς», κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα, πήρε το νεοσύστατο Μουσείο της Τροίας, αν και ήταν κλειστό λόγω κορονοϊού. Το βραβείο που απέσπασε αφορά το 2020.

Η αρχαία Τροία, παραθαλάσσια κάποτε, βρέθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στην κορυφή του λόφου Hisarlik. To Μουσείο της διευθύνει ο Rıdvan Gölcük, που το όνειρό του από τα 10 του χρόνια ήταν να γίνει μουσειολόγος και αρχαιολόγος.

Το 2018, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου Τροίας, ο διευθυντής μετατέθηκε σε αυτό από τη Μούγλα, τουρκική επαρχία στην οποία υπηρετούσε. Ο ίδιος κατάφερε πολλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πριν δηλαδή να ξεσπάσει η πανδημία. Το Μουσείο Τροίας ήταν το πρώτο κρατικό ίδρυμα της χώρας που έκανε ζωντανές μεταδόσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο ήταν κλειστό, με το σύνθημα «Δεν κλείσαμε, ανοίξαμε μια νέα πόρτα».

Ανά τον κόσμο, εργαζόμενοι μουσείων απολύθηκαν, μουσεία έκλεισαν για οικονομικούς λόγους, έργα από συλλογές πωλήθηκαν, πολλά συνέβησαν. «Εδώ, το Μουσείο της Τροίας έγινε ένα λαμπρό αστέρι, μια ελπίδα σε αυτό το σκοτάδι», λέει ο διευθυντής του. «Αυτό το βραβείο μάς έδειξε ότι αυτό το όραμά μας, η αντίληψή μας για την αποστολή μας, δεν είναι καθόλου ονειροφαντασίες. Έχουμε ανταμειφθεί για τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τις προσπάθειες των φίλων μας με αυτήν τη βράβευση».

Εκατόν πενήντα χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών στην Τροία, η επέτειος θα εορταστεί με ειδικές εκδηλώσεις και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε – η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή ανασκάπτει την αρχαία Τροία από τότε. Αναμένονται όλα με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Το άρθρο δημοσιέθηκε στο #2 τεύχος της Τhe Art Newspaper Greece, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

TAGS