Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας μπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη

Με μια εντελώς σύγχρονη θεώρηση της αρχαιολογίας, το νέο μουσείο της Χαλκίδας φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης, αλλά και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των «τρελών νερών»

 

Στην είσοδο της Χαλκίδας, αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας, βρίσκεται πλέον το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2021. Πήρε το όνομά του από τη νύμφη Αρέθουσα, που ζούσε στις πηγές της περιοχής κατά την αρχαιότητα, αλλά και το βιομηχανικό κτίριο του ποτοποιείου «Αρέθουσα» –μνημείο των αρχών του 20ού αιώνα– όπου στεγάζεται. Η διευθύντρια του μουσείου, και προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ευβοίας, Δρ Αγγελική Σίμωσι, είναι ένας άνθρωπος με τεράστια αγάπη γι’ αυτό που κάνει, πίστη στους νέους ανθρώπους και εξωστρεφές πνεύμα, η οποία εργάζεται εντατικά για την προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αυτού ιδρύματος.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επίσκεψης στον χώρο, γίνεται αντιληπτό πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο αρχαιολογικό μουσείο. Η κυρία Σίμωσι χαρακτηριστικά αναφέρει πως πρόκειται για ένα εξολοκλήρου σύγχρονο μουσείο, αν όχι το πιο σύγχρονο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, είναι σίγουρα το πιο ιδιαίτερο, καθώς πρόκειται για ένα μουσείο διαχρονικό και διατοπικό, καλύπτοντας μια τεράστια περίοδο, από την προϊστορία μέχρι την πρόσφατη εποχή, με εκθέματα από όλη την Εύβοια, σε έναν χώρο στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν ήταν τυχαία. Πέραν του ότι το νέο μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο σύμβολο για την πόλη, που για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, η κυρία Σίμωσι τονίζει πως αποτελεί την ιδανική επιλογή για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο ίδρυμα. Το κτίριο βρίσκεται στις παρυφές του αστικού ιστού, δίπλα στον κεντρικό δρόμο εισόδου στην πόλη, γεγονός που το καθιστά ορατό σε όλους τους επισκέπτες και διευκολύνει την πρόσβαση, ενώ στον παραπλήσιο λόφο βρισκόταν η αρχαία πόλη της Χαλκίδας αλλά και η πηγή της Αρέθουσας, σημαντικό αρχαιολογικό τοπόσημο.

Σύμφωνα με τη διευθύντριά του, το νέο μουσείο έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός, αποτελεί μέρος ενός δικτύου στη ίδια την πόλη της Χαλκίδας, ενώ αφετέρου συνδέει όλα τα αρχαιολογικά μουσεία του νησιού. Εντός της πόλης, το νέο μουσείο, μαζί με το παλαιό αρχαιολογικό, το οποίο ανακαινίζεται ριζικά και θα φιλοξενήσει αρχαιολογικά ευρήματα από τη Χαλκίδα, τη γλυπτοθήκη στο κάστρο του Καράμπαμπα, το τζαμί και την Ενετική κατοικία Βαΐλου, δημιουργούν έναν πολιτιστικό ιστό με επίκεντρο τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Από την άλλη, το νέο μουσείο δεν αποτελεί ένα ίδρυμα που εκπροσωπεί όλη την Εύβοια, αλλά έναν φορέα-ομπρέλα που συμπυκνώνει όλα τα αρχαιολογικά μουσεία του νησιού. «Σκοπός μου είναι ο επισκέπτης που θέλει να γνωρίσει την Εύβοια να επισκεφτεί πρώτα τα κατά τόπους αρχαιολογικά μουσεία, και μετά να έρθει εδώ για να τα συνδέσει. Να καταλάβει τι είναι η Εύβοια», εξηγεί η κυρία Σίμωσι.

Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ. Αρχαιολόγος, Αγγελική Γ. Σίμωσι

Η ξεχωριστή μουσειολογική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, διαφέρει πλήρως από άλλα αρχαιολογικά μουσεία, και καθιστά την περιήγηση εύκολη, ευχάριστη και κατανοητή. Η πληθώρα των εκθεμάτων χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές ενότητες (Οικονομία, Πολιτειακή Οργάνωση, Λατρεία, Ταυτότητες) δημιουργώντας ένα σύγχρονο χρονολόγιο της ιστορίας της Εύβοιας. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, η διευθύντρια του μουσείου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περιοδικές εκθέσεις, ακόμα και στους υπέροχους κήπους του μουσείου, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που τόσα χρόνια παρέμενε στις αποθήκες.

Με έντονη πρόθεση εξωστρέφειας, η κυρία Σίμωσι δηλώνει θετική σε συνέργειες με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο δανεισμός εκθεμάτων του μουσείου, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι γι’ αυτήν ένας εξαιρετικός τρόπος προβολής της Εύβοιας και της ιστορίας της, που έως τώρα παρέμενε άγνωστη. Ωστόσο, παραμένει αρνητική σε επ’ αόριστον παραχωρήσεις εκθεμάτων. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φέρει πίσω στην Εύβοια εκθέματα από άλλα Ελληνικά μουσεία, ενόψει της δημιουργίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Χαλκίδας, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να έρθουν σε αυτό δύο Παναθηναϊκοί αμφορείς, που βρέθηκαν στην Ερέτρια και τώρα βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία.

Στον ίδιο τόνο, η διευθύντρια του νέου μουσείου έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για να επικοινωνήσει την ύπαρξη αυτού του νέου φορέα. Με πληθώρα εκδηλώσεων, αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία όλων των βαθμίδων, από τις αρχές κιόλας της λειτουργίας του μουσείου, προσπαθεί να φέρει τον κόσμο κοντά σε αυτό και να το εδραιώσει στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια, τα σχόλια των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά. Ωστόσο, η επισκεψιμότητα δεν είναι η αναμενόμενη και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Παρά την αγωνία για τη μελλοντική πορεία του μουσείου, δεν παύει να ελπίζει για το καλύτερο και να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

TAGS