Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, κατηγορείται για αγορά λαθραίων αιγυπτιακών αρχαιοτήτων από το Αμπου Ντάμπι
Tι σχέση είχε ο πρώην διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, με την Αραβική άνοιξη; Κι όμως, είχε. Κατηγορήθηκε από γαλλικό δικαστήριο για συνέργεια σε οργανωμένη απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σχέση με αντικείμενα που φέρεται να μεταφέρθηκαν λαθραία από την Αίγυπτο και αγοράστηκαν από το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι. Η αρπαγή των αντικειμένων έγινε κατά τη διάρκεια των ταραχών της Αραβικής άνοιξης.
Επί τρεις μέρες ανακρίθηκε ο Martinez στη Γαλλία και εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος με προϋποθέσεις. Τον ανέκριναν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Mαζί του, ερευνήθηκαν επίσης ο επικεφαλής του αιγυπτιακού τμήματος του Λούβρου, Vincent Rondot, και ο Olivier Perdu, αιγυπτιολόγος, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς κατηγορίες.
Ο Martinez ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Λούβρου από το 2013 έως το 2021, έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από δημοσιεύματα με τα οποία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Η σατιρική εφημερίδα Le Canard enchaîné έκανε με την πρώτη αναφορά, λέγοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί ο Martinez έκλεισε τα μάτια σε πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης για πέντε αιγυπτιακές αρχαιότητες που απέκτησε το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι «αντί αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Ανάμεσά τους είναι μια στήλη από ροζ γρανίτη με χαραγμένο το όνομα του Τουταγχαμών που εκτίθεται επί του παρόντος στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με τη Le Monde .
Το έργο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο ιδρύθηκε το 2007, έχει εξεταστεί στο παρελθόν σχετικά με τις εξαγορές του, οι οποίες απαιτούν έγκριση από μια κοινή επιτροπή. Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε διευθυντής του Λούβρου στο Παρίσι.
Η έρευνα φαίνεται να συνδέεται με τον Παριζιάνο έμπορο έργων τέχνης, Christophe Kunicki, και τον γερμανολιβανέζο έμπορο έργων τέχνης, Roben Dib, τον οποίο οι αρχές υποπτεύονται ότι παρήγαγαν πλαστά έγγραφα για να «ξεπλύνουν» εκατοντάδες αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από την Εγγύς και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με Le Monde . Ο Kunicki συνελήφθη επίσης και κατηγορήθηκε για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον Ιούνιο του 2020, περίπου κατά το διάστημα που η αστυνομία έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι στο Παρίσι και κατέσχεσε έγγραφα. Αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστική επίβλεψη και αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, πούλησε προηγουμένως μια χρυσή σαρκοφάγο αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Met, η οποία αργότερα κατασχέθηκε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus Vance, και επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο το 2017.
Το Le Canard enchaîné ανέφερε ότι Γάλλοι ερευνητές σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να ανταλλάξουν πληροφορίες με τον Matthew Bogdanos, τον επικεφαλής του τμήματος εμπορίας αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν, ο οποίος ερευνά το φερόμενο κύκλωμα λαθρεμπορίου από το 2013.
Ο Martinez είναι αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Είναι αρχαιολόγος και είχε εργαστεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών στη δεκαετία του ’90, ενώ είχε λάβει μέρος σε ανασκαφές στους Δελφούς και στη Δήλο. Απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του Λούβρου τον περασμένο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία του Μακρόν. Αποχώρησε από τη θέση με τον τιμητικό τίτλο του πρεσβευτή της Γαλλίας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με περιοχή δράσης την Αφρική και αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που είχαν παρανόμως αποκτηθεί από γαλλικά μουσεία και συλλογές.