Άποψη της ανασκαφής του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Η Αμαρυσία Άρτεμις, ο ναός στην Εύβοια και το Μαρούσι

Αρχαιότερο από όσο ίσως φανταζόμασταν, ήταν το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Ερέτρια, και συγκεκριμένα στην Αμάρυνθο της Εύβοιας.

 Στο δεύτερο μισό του 8ου αι. π.Χ. υπήρχε λατρεία στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που αποκαλύφθηκαν ανασκαφικά στο ιερό,  δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αμαρύνθου. Οι Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και φέτος.

Η ίδρυση του ιερού της θεάς Αρτέμιδος στο άκρο της εύφορης πεδιάδας ανατολικά της Ερέτριας συνδέεται με την ενίσχυση των συνόρων της πόλης – κράτους της Ερέτριας, ενώ αργότερα, όταν ενσωματώθηκε μεγάλο τμήμα της νότιας Εύβοιας μέχρι τα Στύρα, όπως αναφέρεται σε ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε το 2017, το ιερό αναδείχθηκε σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του χώρου, μετά από καταστροφή τον 1ο αι. π.Χ., πιθανόν ανανεώθηκε το 2ο αι. μ.Χ. και συνεχιζόταν έως περίπου τον 3οαιώνα μ.Χ. Τριγύρω έχουν βρεθεί πολλές σχετικές επιγραφές, και ανάμεσά τους μία που φέρει το όνομα της θεάς. Συνηγορεί επίσης υπέρ του ότι αυτό είναι το ιερό,  η απόσταση από την Ερέτρια, που είναι περί τα 11 χιλιόμετρα. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων αναφέρει ότι το Αρτεμίσιο της Αμαρύνθου απείχε 60 στάδια (περίπου 11 χιλιόμετρα).

Μετά την αποκάλυψη μίας σειράς κτηρίων των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων τα τελευταία έτη, το πρόγραμμα στοχεύει πλέον στη διερεύνηση της  αρχαϊκής και γεωμετρικής φάσης του χώρου λατρείας, αλλά και του προϊστορικού οικισμού στον διπλανό λόφο των Παλαιοεκκλησιών, ώστε να γίνει κατανοητή η πρώτη  λατρεία στο χώρο και οι λόγοι που οδήγησαν στη μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας από τον λόφο στην παραλιακή πεδιάδα, όπου ιδρύθηκε το ιερό.

Μνημειώδες κτήριο στην Αμάρυνθο

Φέτος συνεχίστηκε η ανασκαφή του υστεροαρχαϊκού ναού και ολοκληρώθηκε εκείνη του αποθέτη, ο οποίος αποκαλύφθηκε το 2020 στα θεμέλιά του και περιείχε εκατοντάδες αναθήματα. Εντοπίστηκαν αρκετές νέες εγκαταστάσεις της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής, αλλά και εξαιρετικά ευρήματα. Σε διάφορα σημεία και ιδιαίτερα γύρω από έναν πεταλόσχημο βωμό παλαιότερης φάσης του ναού, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι στο β΄ μισό του 8ου αιώνα π.Χ. υπήρξε ήδη λατρεία. Μερικοί τοίχοι ενός κτηρίου ανήκουν σε αυτή τη φάση. Επίσης, συνεχίστηκε η έρευνα στα θεμέλια του πρώτου αρχαϊκού ναού και του αδύτου του. Στο άδυτο βρέθηκαν χάλκινες φιάλες, κοσμήματα, όπως μία σφραγίδα από φαγεντιανή σε σχήμα σκαραβαίου πάνω σε ασημένιο δαχτυλίδι, δύο χάλκινες ασπίδες, αλλά και σιδερένια αντικείμενα, όπως διπλοί πελέκεις, τα οποία θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τις θυσίες.

Μετά την καταστροφή του πρώτου αρχαϊκού ναού, ο χώρος αναδιαμορφώθηκε με την κατασκευή τοίχων από ωμόπλινθους. Ο πλούσιος αποθέτης αναθημάτων του τελευταίου τέταρτου του 6ου αιώνα π.Χ. συσχετίζεται πιθανότατα με την κατασκευή ενός δεύτερου αρχαϊκού ναού, όπου βρέθηκαν φέτος αγγεία, κοσμήματα, σφραγίδες με μορφή σκαραβαίου, πήλινα ειδώλια, μια χάλκινη ασπίδα, σιδερένια σπαθιά και ένα λίθινο αγαλματίδιο. Το λίθινο αγαλματίδιο (ύψους 31 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο, αναπαριστά μία γυναικεία μορφή που κρατά στην αγκαλιά της ένα ζώο, πιθανότατα ένα ελάφι.

Σε υστερότερα των υστεροαρχαϊκών χρόνων στρώματα ανακαλύφθηκαν δύο θραύσματα χάλκινων αγαλμάτων: τα δάχτυλα ποδιού σε φυσικό μέγεθος και τμήμα ενδύματος.

Ανατολικά του ναού συνεχίστηκε η ανασκαφή σε ένα μνημειώδες κτήριο του 7ου αιώνα π.Χ., το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαϊκή περίοδο ως όριο του τεμένους, αλλά και ως είσοδος προς το ιερό. Κάτω από το κτήριο αυτό βρέθηκε η συνέχεια ενός ισχυρού τοίχους, προς το παρόν άγνωστης χρήσης, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ., αλλά και τα κατάλοιπα κτισμάτων της γεωμετρικής εποχής.

Η ανασκαφή στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

Δύο νέες δοκιμαστικές τομές ανοίχτηκαν στις παρυφές του λόφου Παλαιοεκκλησιών με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση του προϊστορικού οικισμού, η ύπαρξη του οποίου είναι γνωστή από παλαιότερες ανασκαφές μικρής έκτασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στις τέσσερεις τομές που ανασκάφηκαν το 2021 και 2022 στην περιοχή αυτή εμφανίζεται η εικόνα ενός σημαντικού οικισμού της Πρώιμης εποχής Χαλκού, δηλαδή της 3ης χιλιετίας π.Χ., ο οποίος είχε επαφές με τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές. Τα στρώματα της 2ης χιλιετίας π.Χ., και ιδιαίτερα της Μυκηναϊκής εποχής, όμως, φαίνεται να σώζονται μόνο αποσπασματικά λόγω διάβρωσης. Τα κατάλοιπα της 3ης χιλιετίας καλύπτονται στα περισσότερα σημεία αμέσως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα. Κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια δημιουργήθηκε εκ νέου ένας οικισμός στον λόφο, γεγονός που συνέβαλε στην καταστροφή των καταλοίπων του εγκαταλειμμένου πλέον ιερού της Αρτέμιδος ακριβώς δίπλα.

Τον ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος τον αποκάλυψαν το 2019, μετά την κατεδάφιση σύγχρονης οικίας. Κάτω από την οικία,  βρέθηκαν τα θεμέλια μνημειώδους κλασικού κτιρίου με προσανατολισμό ανατολή-δύση, όπως αναμένεται για ναό. Η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επιτρέπει ακόμη μία σαφή ταύτιση. Η υπόθεση αυτή όμως, ενισχύεται από την εύρεση μεγάλου θεμελίου 4.8 μ. επί τουλάχιστον 12 μ. ακριβώς ανατολικά. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα, για τον βωμό του ιερού.

Στα Παλαιοχώρια, 2 χλμ. ανατολικά της σύγχρονης Αμάρυνθου εντοπίστηκε επιγραφή κλασικών χρόνων που αναφέρει το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος», επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για την αρχαία πόλη. Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε ρωμαϊκή κρήνη και δεν σώζεται ακέραια. Διαβάζεται όμως «… ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων, με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Όπως αναφέρει η κα Καραπασχαλίδου, η μελέτη των ευρημάτων της κρήνης συνεχίζεται και στόχος είναι να υπάρξει αναστήλωσή της.

Το 2017 είχαν βρεθεί επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος. Η ανακάλυψη της επιγραφής ήταν ιδιαίτερα σημαντική,  διότι τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού που ανασκάφηκαν στις δεκαετίες ’70 και ‘80 στην ίδια περιοχή από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες γραμμικής γραφής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3000 χρόνια.

Βυζαντινός ή μεταβυζαντινός αναλημματικός τοίχος και κτήριο πάνω σε στρώματα της Πρώιμης Εποχής Χαλκού

Και κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε: Το Μαρούσι πήρε το όνομά του από την Αρτεμη Αμαρυσία. Κάποτε λεγόταν Αθμονον, ή Αθμονία ή Αθμονή και είχε κατοικηθεί από τη Νεώτερη Νεολιθική Εποχής και ιδίως την Εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Προφανώς τότε ονομαζόταν αλλιώς, αλλά πώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, επειδή δεν υπήρχε γραφή εκείνα τα χρόνια, ώστε να φτάσει μέχρι τις μέρες μας κάποια επιγραφή.
«Η ιστορία του αρχαίου Άθμονου είναι ανέκαθεν άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Αθήνας» σημειώνει η Μαρία Σπυροπούλου- Θεοδωρίδου στο βιβλίο της «Γνώθι την σε αυτήν πόλιν: Μαρούσι, η δική μας πόλη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελίτη. Το αρχαίο Άθμονον ήταν δήμος της Κεκροπίδας φυλής, και αργότερα της Ατταλίδας, ένας από τους δώδεκα δήμους της Αττικής που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας για να την προστατεύσει από τις επιδρομές των βαρβάρων, συνεχίζει η μελετήτρια.

Οι κάτοικοι του αρχαίου Άθμονου λάτρευαν τη θεά Ουρανία Αφροδίτη, προστάτιδα του πλατωνικού έρωτα, του γάμου και της οικογένειας, στην οποία είχαν αφιερώσει και ιερό όπου, σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία, υπήρχε άγαλμα της θεάς από παριανό μάρμαρο, έργο του Φειδία. Το ιερό αυτό φέρεται ότι είχε ιδρύσει ο Πορφυρίων, μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή της Παναγίας Μαρμαριώτισσας (σημερινοί Άγιοι Ανάργυροι).
Αλλά, όπως λέει η Παυσανίας, η θεά  που κυρίως λατρευόταν, ήταν η Αμαρυσία Αρτεμις. Το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, διάσημο κατά την αρχαιότητα, ανήκε κατά τον Στράβωνα στους Ερετριείς που τελούσαν εκεί προς τιμήν της περίλαμπρες γιορτές. Οι Αθμονείς τελούσαν στον τόπο τους τα Αμαρύσια, έναν  από τους τέσσερις περιφερειακούς Ολυμπιακούς αγώνες που γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα. Σύμπτωση; Οι αγώνες τελούνταν περίπου στον χώρο του σημερινού Ολυμπιακού Σταδίου. Οι γιορτές των Αμαρυσίων δεν ήταν υποδεέστερες από αυτές των Ευβοέων, και όπως λέει ο Παυσανίας,
«Εστίν Αμάρυνθος εν Ευβοία, και γαρ οι ταύτη τιμώσιν Αμαρυσίαν, εορτήν δε και Αθηναίοι της Αμαρυσίας άγουσιν ουδέν τι των Ευβοέων αφανέστερον».

Το ανασκαφικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε συστηματικά το 2012 και κατέληξε το 2017 στην ταύτιση ενός από τα σημαντικότερα ιερά της Εύβοιας, διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και διευθύνεται από τη Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και τον καθηγητή Δρ. Sylvian Fachard, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Στη φετινή ανασκαφή συμμετείχαν περισσότεροι από 70 αρχαιολόγοι, συντηρητές, φοιτητές αρχαιολογίας από την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, εργάτες και ειδικοί μελετητές. Οι εργασίες πεδίου διευθύνθηκαν από την Όλγα Κυριαζή εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και τους Tobias Krapf και Tamara Saggini από την Ελβετική πλευρά.

 

TAGS