Βεδουίνος που σερβίρει αραβικό καφέ στο Wadi Rum, Ιορδανία Φωτογραφία: Ahmad A Atwah © Shutterstock

Διττή η καταγωγή των Αράβων

Οι Άραβες είχαν εξαπλωθεί στη (σημερινή) αραβική χερσόνησο με διαφορετικές προελεύσεις. Επιστημονική ανάλυση 6.128 γονιδιωμάτων από το Κατάρ αποκαλύπτει εκτεταμένη ποικιλομορφία.

 

Οι σημερινοί κάτοικοι της περιοχής προέρχονται από τους Qahtanite (Άραβες της χερσονήσου) και Adnanite (γενικοί Άραβες και Άραβες της Δυτικής Ευρασίας). Μελέτη διαπιστώνει ότι οι πρώτοι είναι οι πιο στενοί συγγενείς αρχαίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και νεολιθικών αγροτών από το Λεβάντε. Επίσης ότι οι εκείνοι οι πληθυσμοί χωρίστηκαν (διασπάστηκαν) πολλές φορές και ότι υπήρχαν και νομάδες και έποικοι.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί μια ιστορική διασταύρωση του ανθρώπινου πολιτισμού και της μετανάστευσης. Οι αυτόχθονες Άραβες αποδείχθηκε ότι σχηματίζουν μια ομάδα διαφορετική από τους μη Αφρικανούς και έχουν μικρή καταγωγή από τους Νεάντερταλ. Παράλληλα, τα στοιχεία από το αρχαίο ανθρώπινο DNA υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι πληθυσμοί της Εγγύς Ανατολής (που επικαλύπτονται με τη σύγχρονη Μέση Ανατολή) προήλθαν από μια βασική ευρασιατική καταγωγή με μικρή ανάμειξη με τους Νεάντερταλ και κατοικούσαν στην Ανατολία, το Λεβάντε και το Ιράν πριν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη, την ανατολική Αφρική και ευρασιατικό τμήμα, αντίστοιχα. Οι Ιρανοί αγρότες έφτασαν στη δυτική Μεσόγειο την εποχή του Χαλκού, κατά την οποία αυτή η περιοχή κατοικούνταν από ένα μείγμα ιρανικών, στεπικών και βορειοαφρικανών προγόνων. Η ακριβής σχέση μεταξύ των σύγχρονων Αράβων και των πρώτων ιδρυτών της αρχαίας Εγγύς Ανατολής παραμένει ασαφής.

 

TAGS