Η συνομιλία των έργων του Γιώργου Λαζόγκα με την αρχαιότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μέτρον άριστον επέμεναν οι πρόγονοί μας (και όχι «παν μέτρον άριστον» όπως λανθασμένα λέμε συχνά). Όποιον από τους μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας και να συμβουλευθεί κανείς, θα δει ότι το μέτρο είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον αρχαίο πολιτισμό μας και αυτό παίζει προεξάρχοντα ρόλο στην δημιουργία του.
Αυτό το μέτρο, αναζητήσαμε στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου η αρχαιότητα συναντά και συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η αρχή έγινε με τον Γιώργο Λαζόγκα, τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τον σεβασμό του μέτρου των αρχαίων και την αναγωγή του στο σήμερα διερευνήσαμε, και τα βρήκαμε.
Χωρίς αυτά, δεν θα είχε καμία συνοχή η έκθεση. Θα ήταν ένα συμπίλημα από αρχαία έργα τέχνης με σύγχρονα. Η μαγική σπίθα που ένωσε τον Λαζόγκα με την αρχαιότητα, είναι, ακριβώς, η απόλυτη κατανόηση και αποδοχή του μέτρου. Σε βαθμό και τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι μαγευτικό. Που όλα να συμπλέκονται σοφά και τίποτα να μην μοιάζει παράταιρο ή εκτός τόπου.
Στην έκθεση «Το Χθες είναι Τώρα, Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα, 30 έργα, 28 σχέδια και, σε 2 προθήκες, 21 σχέδια και 2 βιβλία του Γιώργου Λαζόγκα «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η διοργάνωση υπομνηματίζει στο ευρύ κοινό την πολυποίκιλη ενασχόληση του Λαζόγκα με το παρελθόν και το νοητό διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. «Από την αρχή της πορείας του ο καλλιτέχνης ανασύρει στα έργα του ιστορικά και μυθολογικά σπαράγματα για να δημιουργήσει νέες οπτικές και εννοιολογικές αφηγήσεις» λένε οι οργανωτές. «Οι εκάστοτε αναφορές μεταμορφώνονται σε αινιγματικές αλληγορίες του παρόντος, σε οπτικές ιστορίες που ξετυλίγονται «εν κρυπτώ», κινητοποιώντας τη φαντασία. Προτρέπουν σε καινούριες αναγνώσεις ανοίγοντας παράθυρα για νέες ερμηνείες. Τις περιπλανήσεις του Γιώργου Λαζόγκα στο παρελθόν αφουγκράζονται επιλεγμένα αρχαία έργα, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα, δημιουργούν συνειρμούς και καλούν τον επισκέπτη σε έναν διαρκή αναστοχασμό.»
Η έκθεση χωρίζεται στις ενότητες: «Αποδράσεις στη Μεσόγειο», «Θραύσματα μνήμης» και «Μεταμορφώσεις εικόνων». Και οι τρεις ενότητες αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70 για να περιγράψει τις στρωματογραφίες της εικόνας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουμε δει κατά το παρελθόν και λιγότερο- έως πολύ λιγότερο- επιτυχημένες προσπάθειες να συζευχθεί η σύγχρονη με την αρχαία τέχνη. Το ζητούμενο είναι πάντοτε αν και κατά πόσον τα έργα μπορούν να συνομιλήσουν απρόσκοπτα μεταξύ τους. Εν προκειμένω, ο διάλογος επιτυγχάνεται άριστα και το κοινό μπορεί να κατανοήσει την «αγωνία» στην έκφραση του κάθε πολιτισμού και του κάθε καλλιτέχνη: του αρχαίου, ανώνυμου συνήθως, και του σύγχρονου, όπως ο Γιώργος Λαζόγκας.
Μόνο έτσι έχει νόημα να γίνονται ανάλογες εκθέσεις. Κάθε εποχή έχει το δικό της μέγεθος, το οποίο μπορεί- όπως στην περίπτωση της ελληνικής αρχαιότητας- να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Επομένως, η ισορροπία είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να κάνει μια διοργάνωση επιτυχημένη ή όχι. Και στην περίπτωσή μας, αυτό συμβαίνει απολύτως.
Την επιμέλεια της έκθεσης συνυπογράφουν η διευθύντρια του Μουσείου Δρ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, ο Δρ. Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, προϊστάμενος του τμήματος Επικοινωνίας Εκθέσεων και Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από την ιστορικό τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
Η επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν με την επίδειξη μόνο του εισιτηρίου στο Μουσείο. Για περισσότερες πληροφορίες:213214 4800, 213214 4856