Οι φουάρ σε όλο τον κόσμο επανέρχονται δυναμικά, μετά την αναγκαστική ανάπαυλα της πανδημικής κρίσης, αλλά η παλαιότερη φουάρ στην Ελλάδα, η Art Athina, συνεχίζει να παραμένει αδρανής, απογοητεύοντας τον εγχώριο κόσμο της τέχνης.

Με αρκετές διοργανώσεις και αξιόλογες εκθέσεις να πραγματοποιούνται στην Αθήνα, βλέπουμε τη φθινοπωρινή περίοδο να ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την τοπική εικαστική σκηνή. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό σχετικά με τη διοργάνωση, αλλά περιορίζεται σε ελλιπείς και αποσπασματικές ανακοινώσεις, όποτε αυτές πραγματοποιούνται.

Μετά τη χλιαρή υποδοχή της δικτυακής έκθεσης του 2020, οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τη διοργάνωση του επόμενου έτους. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε πως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε εξαιτίας της πανδημίας, οποιοσδήποτε προγραμματισμός ίσως να ήταν μάταιος, ωστόσο θα έπρεπε να υπήρχε ένα πλάνο σχετικά με τις εναλλακτικές ημερομηνίες πραγματοποίησης της φουάρ, ή έστω της ψηφιακής παρουσίασής της. Αντ΄ αυτού, τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε μια ανακοίνωση που αφορούσε μια pop-up φυσική παρουσίαση της έκθεσης στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς τον Ιούνιο, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Παράλληλα, εδώ και αρκετούς μήνες, η Art Athina δεν έχει καμία ψηφιακή παρουσία. Ο επίσημος ιστότοπος της φουάρ βρίσκεται “υπό κατασκευή” για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι δημοσιεύσεις στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταμάτησαν στα τέλη Ιουνίου, αν και, για ακόμα μια φορά, αυτές που είχαν γίνει  δεν αφορούσαν στη διοργάνωση. Η ψηφιακή απουσία της φουάρ είναι ακόμα ένα στοιχείο της πτωτικής πορείας που έχει εδώ και καιρό ο θεσμός, σε μια εποχή που παρόμοιες εκθέσεις ανά τον κόσμο, εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες που προέκυψαν την πρόσφατη περίοδο, επένδυσαν στην ψηφιακή τους παρουσία και προετοίμασαν την φυσική τους επάνοδο.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), ως οργανωτικός φορέας της Art Athina, δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση, ενώ οι δημοσιεύσεις στον ιστότοπο του έχουν σταματήσει από το 2017! Η μόνη δράση που φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει είναι μια σειρά από ενδιαφέρουσες δικτυακές συναντήσεις, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του προγράμματος, οι οποίες τελείωσαν την 1η Ιουλίου 2021. Από τότε επικρατεί σιγή!

Η αναζήτηση των υπεύθυνων για την κατάσταση που επικρατεί στην Art Athina  κρατά εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ελάχιστες και περιστασιακές ‘σπίθες’ ανάκαμψης, που κυρίως αφορούν την αλλαγή χώρου, τον επανασχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας της φουάρ, και άλλα θέματα του “φαίνεσθαι”,  δεν αρκούν για να δώσουν μια δυνατή ώθηση στη διοργάνωση ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του παγκόσμιου σύγχρονου οικοσυστήματος της τέχνης. Οι αδυναμίες του θεσμού δεν πρέπει να αναζητηθούν σε οικονομικούς παράγοντες, γιατί απ᾽όσο γνωρίζουμε τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Υπάρχουν θεσμικά και οργανωτικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Μια απόλυτα ανεπαρκής καλλιτεχνική διεύθυνση και η αδυναμία των διοργανωτών να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση ενός σημαντικού θεσμού  που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στην εικαστική σκηνή της χώρας και να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους ξένους φιλότεχνους.

Έχει διαφανεί εδώ και καιρό η ανάγκη μεταρρύθμισης στους κόλπους της διοργάνωσης, που, ωστόσο, κανείς από τους αρμόδιους δεν παραδέχεται και δεν κινεί τις αλλαγές. Ας ελπίσουμε πως οι διοργανωτές θα αποφασίσουν εγκαίρως την αλλαγή προσώπων και προγραμματισμού, και θα ωθήσουν τη φουάρ σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που δεν θα χρειάζεται να ρωτάμε «Τι γίνεται με την Art Athina;»

TAGS