Kapopoulos Fine Arts

Τι πιστεύουν οι ελληνικοί οίκοι δημοπρασιών για τις δημοπρασίες στη μετα-COVID εποχή;

Με τη διεθνή αγορά τέχνης να επανέρχεται σταδιακά σε γνώριμους ρυθμούς, πολλή συζήτηση έγινε, και γίνεται, για την επίδραση της πανδημίας στον κόσμο της τέχνης, τις αποδόσεις της αγοράς προ και κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και τη νέα εποχή που ξεκινά. Οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιών έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα από τις διοργανώσεις τους κατά τη διάρκεια των περιορισμών, ενώ ξεκινούν τη νέα σεζόν με πλούσιο προγραμματισμό που περιλαμβάνει δυναμικές φυσικές, ψηφιακές και υβριδικές δημοπρασίες.

Τι γίνεται όμως με την αγορά τέχνης στην Ελλάδα και κυρίως τις δημοπρασίες; Τι έχουν να πουν οι εγχώριοι οίκοι δημοπρασιών; Οι εκπρόσωποι τριών Ελληνικών οίκων μιλούν για την πανδημία, την αγορά και το μέλλον των δημοπρασιών. Ο Ανδρέας Βέργος της Vergos Auctions, ο Βαγγέλης Καπόπουλος της Kapopoulos Fine Arts και ο Θάνος Λούδος της Loudos Auctions, τοποθετούν ψηλά την αγορά δημοπρασιών στην Ελλάδα, επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και είναι έτοιμοι για το μέλλον που διαγράφεται λαμπρό.

 Ανδρέας Βέργος, Managing Director, Vergos Auctions

«Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις δημοπρασίες θα συνεχίσει να προσελκύει νεαρότερο κοινό»

«Οι προκλήσεις που έφερε η πανδημία απαιτούσαν, μεταξύ πολλών άλλων, άμεση ανταπόκριση στις νέες συνθήκες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα. Για εμάς, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι είχαμε ήδη επενδύσει προ πανδημίας, στην ‘στροφή’ του oίκου στο ψηφιακό περιβάλλον, και κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, πραγματοποιώντας, εκτός των άλλων, και τις πρώτες μας διαδικτυακές δημοπρασίες.

Πιστεύω ότι οι ψηφιακές δημοπρασίες ήρθαν για να μείνουν. Στην δική μας περίπτωση διεύρυναν σημαντικά το πελατολόγιό μας, το οποίο όπως παρατηρούμε με μεγάλη μας ευχαρίστηση, είναι και νεαρότερο ηλικιακά. Παράλληλα, έχουμε πρόσβαση στο κοινό του εξωτερικού, το οποίο μπορεί πλέον να συμμετέχει στη δημοπρασία. Θεωρώ ότι οι ψηφιακές δημοπρασίες λειτουργούν συμπληρωματικά με τις φυσικές, που συνεχίζουν να ασκούν απαράμιλλη γοητεία στους συλλέκτες. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από μία ευρεία γκάμα επιλογών, έχουν  πλέον τη δυνατότητα να διαλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο συμμετοχής που τους ταιριάζει καλύτερα.  Όσον αφορά τις επιδόσεις, πιστεύω πως ο συνδυασμός ψηφιακής και φυσικής δημοπρασίας σίγουρα μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το είδαμε και πρόσφατα σε μία τέτοιου τύπου δημοπρασία που πραγματοποιήσαμε, στη διάρκεια της οποίας πουλήθηκε έργο από τη σειρά Signals του γλύπτη Takis στην υψηλότερη τιμή παγκοσμίως. Στην περίπτωση μίας καθαρά ψηφιακής δημοπρασίας, η απόδοση εξαρτάται σίγουρα από το αντικείμενο και την κατηγορία που δημοπρατείται.

Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, και ειδικά την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται να λειτούργησε ως μία νοητή διέξοδος από τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στην καθημερινότητα όλων μας. Τα θετικά αποτελέσματα των δημοπρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού, έρχονται να επιβεβαιώσουν λοιπόν τη διαχρονική αλήθεια της ευεργετικής επίδρασης της τέχνης στη ζωή μας. Η εγχώρια αγορά τέχνης έδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες που έφερε η πανδημία. Θεωρώ ότι τα μηνύματα που μας έρχονται από την θετική πορεία της αγοράς μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και για την πολυαναμενόμενη μετα-Covid εποχή.  Θέλω να πιστεύω ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις δημοπρασίες θα συνεχίσει να προσελκύει νεαρότερο ηλικιακά κοινό, φέρνοντάς το σε άμεση επαφή με τον κόσμο της τέχνης.

Όικος ΒΕΡΓΟΣ

Βαγγέλης Καπόπουλος, Kapopoulos Fine Arts

«Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφιακές δημοπρασίες δίνουν μια διέξοδο. Ωστόσο, η άμεση επαφή με την τέχνη είναι αναντικατάστατη και μοναδική»

Μετά από 29 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο των φυσικών δημοπρασιών, τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας και πράττοντας εξαιρετικά γρήγορα ξεκινήσαμε τις ψηφιακές δημοπρασίες. Να σημειώσουμε ότι ήμαστε ήδη προετοιμασμένοι να ξεκινήσουμε τις ψηφιακές διοργανώσεις ανεξάρτητα από την πανδημία, και είμαστε ο πρώτος Ελληνικός οίκος που εφάρμοσε το συγκεκριμένο σύστημα. Ως σήμερα έχουμε διοργανώσει με επιτυχία 80 ψηφιακές δημοπρασίες, κάθε Παρασκευή-Κυριακή, με πολύ θετικά αποτελέσματα και κατά την άρση των περιορισμών.  Το κοινό έδειξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και αγκάλιασε την κίνηση μας.

Φυσικά η επιλογή μου είναι οι φυσικές δημοπρασίες, καθώς πραγματοποιώ δημοπρασίες τα τελευταία 30 χρόνια.  Όμως και οι ψηφιακές δημοπρασίες είναι ένα μέσο που έχει ήδη γίνει αποδεκτό, μέσω του οποίου, το φιλότεχνο κοινό μπορεί από την άνεση του σπιτιού του να αποκτήσει κάποιο έργο τέχνης. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφιακές δημοπρασίες δίνουν μια διέξοδο. Ωστόσο, η άμεση επαφή με την τέχνη είναι αναντικατάστατη και μοναδική. Αποτελεί εμπειρία για τον φιλότεχνο, ο οποίος μπορεί να δει από κοντά το έργο, να αισθανθεί αν είναι αυτό που θα ήθελε να έχει στο δικό του χώρο, να θαυμάσει κάθε λεπτομέρεια του, να δει την υφή και τα ακριβή χαρακτηριστικά του. Στη φυσική δημοπρασία υπάρχει αμεσότητα, ζωντανή συμμετοχή και ανταλλαγή πληροφοριών, τόσο μεταξύ των φιλότεχνων, όσο και μεταξύ του δημοπράτη και του κοινού. Στις δύσκολες εποχές της καραντίνας, η ψηφιακή δημοπρασία ήταν μια λύση. Η ζωντανή δημοπρασία όμως έχει ανεπανάληπτη γοητεία και μαγεία.

Την περίοδο της πανδημίας, νομίζω ότι τα αποτελέσματα της αγοράς ήταν αρκετά καλά. Ο κόσμος αποδέχτηκε εν μέρει και τις ψηφιακές δημοπρασίες. Θεωρώ ότι τα χειρότερα για την τέχνη στην Ελλάδα έχουν περάσει και μπαίνουμε σε μια καλύτερη φάση στην τέχνη. Θεωρώ ότι και οι γκαλερί και οι οίκοι δημοπρασιών είχαν τον χρόνο να σκεφτούν και να βάλουν τα πράγματα σε νέα τάξη.  Κερδισμένη θα βγει η τέχνη και οι συλλέκτες από την στασιμότητα που επικράτησε. Φυσικά το έδαφος κερδίζεται πλέον και από την street και από την pop art, καθώς βλέπουμε όλο και πιο συχνά πλέον τέτοια έργα να συμμετέχουν σε δημοπρασίες και εκθέσεις. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό καλοκαίρι με σημαντική κίνηση στην αγορά της τέχνης με πελάτες από όλο τον κόσμο.  Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της τέχνης από εδώ και πέρα. Πιστεύω ότι μετά την πανδημία, ένας από τους πρώτους τομείς που θα ανακάμψουν είναι αυτός της τέχνης.

Kapopoulos

Θάνος Λούδος , Loudos Auctions

«Οι περιφερειακοί οίκοι δημοπρασιών θα αναπτυχθούν περισσότερο. Κάποιες αξίες όμως θα παραμείνουν διαχρονικές, όπως ο αέρας και η ενέργεια του δημοπράτη, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ένα ηλεκτρονικό σύστημα»

Την περίοδο του lockdown, όπως σχεδόν όλες οι δραστηριότητες, έτσι και η δική μας μεταφέρθηκε online σε ποσοστό 80-90%. Η πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων μας online, ήταν κάτι το φυσικό και επόμενο για εμάς, καθώς από την αρχή της ίδρυσης του οίκου το 2018, στόχος μας ήταν η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ενδέχεται να ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που πραγματοποιήσαμε μήνες πριν το lockdown, το Νοέμβριο του 2019, (διεξήχθη) φυσική δημοπρασία με παράλληλη μετάδοση της ζωντανής ροής της δημοπρασίας μέσα από την αίθουσα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να συμμετέχουν ζωντανά μέσω διαδικτύου. Συνεπώς ήμασταν έτοιμοι για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σίγουρα οι αποκλειστικά ψηφιακές δημοπρασίες αποτελούν ένα εύκολο τρόπο αγοραπωλησίας αντικειμένων, και είναι απλές στη διαχείριση από τους οίκους δημοπρασιών. Ωστόσο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αύρα και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί και προσφέρει ο δημοπράτης. Η απάντησή μου στην ερώτηση ποια θα ήταν η επιλογή μου είναι ο συνδυασμός της φυσικής δημοπρασίας με παράλληλη ζωντανή μετάδοση δημοπρασίας και δυνατότητα συμμετοχής μέσω ίντερνετ. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη συμμετοχή των αγοραστών πιο εύκολη και γρήγορη, οπότε θέλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους συμμετοχής. Επιπλέον, είναι χρέος μας απέναντι στους αγοραστές που συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις μας μέσω διαδικτύου, να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα. Όσον αφορά τις αποδόσεις, πιστεύω πως οι μόνο online δημοπρασίες δεν μπορούν να φτάσουν εκείνες των φυσικών. Μελλοντικά ίσως καταφέρουν να πλησιάσουν τα στατιστικά των φυσικών δημοπρασιών, όσο το κοινό και οι οίκοι δημοπρασιών θα εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες.

Loudos Auction

Την περίοδο τις πανδημίας, στην πρωτογενή αγορά έργων τέχνης υπήρξε σίγουρα πτώση πωλήσεων, καθώς στην αρχή του lockdown τόσο το κοινό όσο και οι γκαλερί δεν ήταν έτοιμοι για την ψηφιακή μετάβαση. Στη συνέχεια όμως παρατηρήσαμε αύξηση πωλήσεων στις δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, στην καρδιά του lockdown, (5 Μαρτίου 2021) πραγματοποιήσαμε την πιο επιτυχημένη δημοπρασία από την ίδρυση της Loudos Auctions, χωρίς καν να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε την επιλογή στους υποψήφιους αγοραστές να εξετάσουν από κοντά τα έργα της δημοπρασίας.

Η ελληνική τέχνη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη του εξωτερικού. Ο συνδυασμός ποιότητας και τιμής είναι πολύ ελκυστικός και έχουμε παρατηρήσει ότι προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων συλλεκτών. Θεωρώ ότι υπάρχει θετικό κλίμα στην αγορά και όσο οι οίκοι δημοπρασιών κάνουμε καλά τη δουλειά μας, διαθέτοντας ποιοτικά έργα, τόσο θα παρατηρούμε αύξηση στις πωλήσεις και ανάκαμψη της αγοράς.

Πιστεύω πως στο μέλλον, μεγάλο μέρος των διαδικασιών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ειδικά για τη νέα γενιά, η οποία είναι πιο εξοικειωμένη. Επίσης, οι περιφερειακοί οίκοι δημοπρασιών θα αναπτυχθούν περισσότερο. Κάποιες αξίες όμως θα παραμείνουν διαχρονικές, όπως ο αέρας και η ενέργεια του δημοπράτη, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ένα ηλεκτρονικό σύστημα.

TAGS