The Art Show: Μια φουάρ με οικολογικές ανησυχίες

Στην πλούσια φθινοπωρινή ατζέντα σημαντική θέση κατέχει το The Art Show, που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη από την ADAA, την Ένωση Εμπόρων Τέχνης της Αμερικής (Art Dealers Association of America). Φέτος, η φουάρ γιορτάζει τα 60 της χρόνια πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διοργάνωση στην ιστορία της και φέρνοντας νέες ιδέες και καινοτομίες.

Καθ’ όλη την πορεία της, η ADAA έχει υποστηρίξει τις κορυφαίες γκαλερί της Αμερικής, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην οικονομική και πολιτιστική συνεισφορά τους στις τοπικές κοινότητες και στον κόσμο γενικότερα. Σήμερα, ο οργανισμός περιλαμβάνει σχεδόν 200 μέλη από περισσότερες από 30 πόλεις των ΗΠΑ, με αυτές τις γκαλερί να αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες διεθνώς.

Η ετήσια έκθεση συνεχίζει τη μακροχρόνια φιλανθρωπική της αποστολή ως η κορυφαία μη κερδοσκοπική φουάρ τέχνης της Νέας Υόρκης. Από το 1989 που ιδρύθηκε, το Art Show πραγματοποιείται για την υποστήριξη του Henry Street Settlement, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού κοινωνικών υπηρεσιών στο Lower East Side, κι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολάρια γι αυτό τον οργανισμό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μικρή κλίμακα της φουάρ  που επιτρέπει την ευκολότερη ανάπτυξη νέων σχέσεων, τη πραγματοποίηση ενεργών συνομιλιών με τους ίδιους τους γκαλερίστες και την προσεκτική παρατήρηση των έργων που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία ειδών, εικαστικών πρακτικών και εθνικοτήτων. Με ένα ευρύ πρόγραμμα, όπως πολλές σύγχρονες φουάρ, που κυμαίνεται από performances έως δυναμικές εκθέσεις, η διοργάνωση παρέχει στο κοινό του μια μοναδική εικαστική εμπειρία.

Η έκδοση του 2022, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου στο Park Avenue Armory, περιλαμβάνει 78 συμμετέχοντες. Ανάμεσά τους κορυφαίες διεθνείς γκαλερί όπως οι David Zwirner, Lisson, Galerie Lelong & Co., Nara Roesler, Kasmin, Petzel, Matthew Marks Gallery και Sean Kelly. Πλάι τους νέα μέλη της ADAA όπως οι Almine Rech, Gavlak, Derek Eller Gallery, και Parrash Heijnen, ενώ γκαλερί που απείχαν για αρκετά χρόνια επιστρέφουν. Σε αυτές θα δούμε τα ονόματα των Lehmann Maupin, Paula Cooper Gallery, Mitchell Innes & Nash, και Anton Kern Gallery. Εκτός από τις επιμελημένες ομαδικές εκθέσεις, η επερχόμενη διοργάνωση περιλαμβάνει και 55 ατομικές παρουσιάσεις, όπως εκείνη του Raul Guerrero στην David Kordansky Gallery, του Ricardo Brey στην Alexander Grey Associates, του Toshiko Takaezu στην James Cohan, του Robert Morris στην Castelli Gallery, της Lynda Benglis στην Cheim & Reid και της Juanita McNeely. στο James Fuentes.

Η διοργάνωση του Νοεμβρίου όμως εισάγει ακόμα μια νέα πρωτοβουλία η οποία θα συνεχιστεί στο μέλλον – το πρώτο Sustainability Roadmap. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την έκθεση ο οποίος αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή της φουάρ επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη χάραξη μιας πορείας προς την ανάλυση της περιβαλλοντικής επίπτωσης τέτοιων διοργανώσεων και στον προσδιορισμό βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, ώστε να ενθαρρύνει μεγαλύτερες πρακτικές βιωσιμότητας στο μέλλον, όχι μόνο για το The Art Show, αλλά για τις φουάρ σε όλο τον κόσμο».

Ουτοπία ή πραγματικότητα, η ευαισθητοποίηση για το μέλλον και η στροφή των φουάρ προς θέματα ανθρωπιστικά ή περιβαλλοντικά, εκτός των πωλήσεων και του κέρδους, θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού τους. Ίσως η πρωτοβουλία της ADAA να αποτελέι πρόδρομο μιας αλλαγής στις διοργανώσεις της αγοράς.

TAGS